Automobilį BMW X5 nusipirkęs ir jį „Regitroje“ savo vardu nusprendęs įregistruoti kaunietis susidūrė su netikėta kliūtimi – transporto priemonė nebuvo įregistruota, o apie galimai suklastotą jos identifikacinį numerį buvo pranešta policijai.

Maža to, iš karto dėl galimo klastojimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o automobilis laikinai sulaikytas – jo savininkas beveik metus į savo BMW galėjo pažiūrėti tik pro automobilių saugojimo aikštelės tvorą.

Toks „Regitros“ darbuotojų kruopštumas baigėsi visišku fiasko – Kauno apygardos administracinis teismas valstybės įmonę įpareigojo transporto priemonę įregistruoti, o Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį nusprendė, kad įmonė vairuotojui taip pat privalės atlyginti patirtą žalą.

Nors dėl automobilio sulaikymo ir negalėjimo juo naudotis kaunietis teigė patyręs beveik 7 tūkst. Lt turtinės žalos, teismas jam priteisė vos 700 Lt – tik šią sumą jis galėjo pagrįsti.

Atsižvelgęs į byloje nustatytas aplinkybes bei tai, kad vairuotojas beveik metus negalėjo naudotis savo BMW, teismas taip pat konstatavo, jog automobilio savininkas patyrė neigiamų emocijų, išgyvenimų bei nepatogumų ir jo patirtą neturtinę žalą įvertino 600 Lt. Šį neturtinės žalos atlyginimą jam taip pat privalės sumokėti „Regitra“.

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas kol kas negalutinis – su kauniečio pareikštu reikalavimu nesutikusi „Regitra“ jį dar galės skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teimui.

Bylos duomenimis nustatyta, kad „Regitros“ Vilniaus filialo darbuotojas dar 2011-ųjų rugpjūtį teisėsaugos institucijoms pranešė, kad kaunietis pageidavo registruoti transporto priemonę su jos identifikavimo numerio klastojimo požymiais. Iš karto policija automobilį sulaikė, o po kelių mėnesių ikiteisminį tyrimą nutraukė, nepadarius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Automobilį savininkui gražinę pareigūnai nusprendė iš jo išimti Didžiojoje Britanijoje oficialiai ieškomą valdymo bloką, kuris priklauso kitam automobiliui.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad yra automobilio identifikaciniuose numeriuose yra klastojimo požymių, tačiau konstatuota, jog kai kuriuose elektroniniuose valdymo blokuose esantys automobilio identifikavimo duomenys yra perrašyti, kai kurie valdymo blokai priklausė kitam BMW X5 modelio automobiliui.

Kauniečiui priklausantis BMW X5 buvo surinktas negamykliniu būdu iš trijų tos pačios markės automobilio detalių, tačiau mašinos kėbulo bazinės dalies identifikacinis numeris (VIN) atliktas gamykliniu būdu ir nėra suklastotas, automobilio kėbulo spalva nepakeista.

Po automobilio grąžinimo kaunietis vėl kreipėsi į „Regitrą“, tačiau Kauno filialo darbuotojai atsisakė jį įregistruoti, nurodydami, kad transporto priemonė neidentifikuota. Kadangi teismas konstatavo, kad toks „Regitros“ darbuotojų atsisakymas buvo neteisėtas, bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė, jog dėl neteisėtų veiksmų automobilio savininkui turi būti atlyginta žala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)