Įtampa pasaulio naftos rinkoje dėl Irano tiesiogiai atsispindi ir Lietuvoje degalinių švieslentėse – nuo metų pradžios kuras Lietuvoje pabrango 30–40 centų, todėl populiariausio 95 markės benzino kaina jau artėja prie 4,80 Lt už litrą ribos, o dyzelino litras šiuo metu kainuoja apie 4,60 Lt už litrą.

Mūsų šalies vairuotojai jau gali lažintis, ar dėl embargo Irano naftai litras benzino iki vasaros pabrangs iki 5 Lt už litrą.

Tiesa, vienintelė Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonė „Orlen Lietuva” neperka žaliavos iš Irano: ji perdirba rusišką „Urals” naftą, tačiau, atrodo, būtent tai ir yra blogiausia.

„Labai realu, kad rusiškos naftos paklausa dar labiau išaugs, o jos kaina pakils, palyginti su kitomis rūšimis – WTI ir „Brent”, – įsitikinęs banko „Finasta” Kapitalo rinkų departamento analitikas Tadas Povilauskas.

„Lietuvos rytas“ rašo, kad atitinkamai išaugs Mažeikiuose gaminamų produktų savikaina ir sumažės „Orlen Lietuva” pelningumas. Naftos perdirbimo gamyklos atstovai nelinkę komentuoti ateities scenarijaus po embargo, tačiau šįmetį degalų brangimą jie sieja būtent su augančia žaliavos kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)