Apklausa buvo siekiama išsiaiškinti, kaip Lietuvos vairuotojai veža vaikus automobilyje, kiek vairuotojų žino, kaip reikėtų vežti atitinkamo amžiaus vaikus, kaip laikosi vaikų vežimo taisyklių.

„Skatindami drausmingo elgesio kelyje kultūrą norime atkreipti dėmesį į vairuotojų pareigą tinkamai vežti vaikus ir tokiu būdu sumažinti nukentėjusių eismo įvykiuose vaikų skaičių. Mūsų bendrovės duomenys rodo, kad neužsegtas saugos diržas keliskart padidina eismo įvykio metu patiriamą žalą sveikatai ir net gyvybei. Už vežamus vaikus atsakingas vairuotojas – dažniausiai eismo įvykių metu vaikai sužalojami dėl suaugusiųjų kaltės, o ne dėl savo neapdairumo“, - sakė „PZU Lietuva“ generalinis direktorius Marius Jundulas.

Atliktos apklausos duomenys parodė, kad 6 iš 10 vairuotojų vairuotojų vežamiems vaikams neskiria tinkamo dėmesio – leidžia vaikams keliauti be saugos diržų arba sega automobiliniais diržais, kurie vaikams netinkami.

M. Jundulas pabrėžė, kad dažniau vaiką tinkamai prisegti pasirūpina moterys. Vyrai dažniau yra linkę užsegti galinėse sėdynėse sumontuotus diržus.

Beje, jaunesnio amžiaus (26-35) metų žmonės dažniau veža vaikus saugos kėdutėse, o vyresnio amžiaus žmonės labiau linkę segti automobilio diržais arba laikyti vaiką ant kelių.

Tyrimas atskleidė, kad sprendimas naudoti ar nenaudoti vaikišką kėdutę automobilyje nepriklauso nuo žmonių pajamų – tarp teisingai vežančių vaikus tiek pat yra ir aukštų, ir žemų pajamų žmonių.

„Prasidedant vasarai ir atostogų sezonui automobiliais keliaus daugybė mažųjų keleivių. Kviečiame vairuotojus prisiminti, kad didžiausias turtas yra ne transporto priemonė, bet keleiviai, kurių sveikata kelionės metu yra vairuotojų rankose“, - atkreipė dėmesį M. Jundulas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, beveik kas penktas pernai keliuose sužeistas žmogus buvo vaikas (iš 4328 sužeistų asmenų 834 buvo vaikai). Šių metų pirmąjį ketvirtį vaikai sudaro apie septintadalį visų sužeistųjų (88 vaikai iš 629 sužeistų asmenų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją