Šį jungiklį gali valdyti bankai. Jeigu automobilio pirkėjas ima piktybiškai nemokėti kredito, bankai tiesiog blokuoja tokio automobilio variklį ir jis neveikia.

Ši priemonė naudojama tik kraštutiniu atveju. Iš pradžių pirkėjas gauna pirmą perspėjimą – automobilis garsiniu signalu ir šviesomis primena pirkėjui, kad jis nesusimokėjo įmokos bankui. Tik tada, jeigu skolininkas nereaguoja, imamasi griežčiausios sankcijos – automobilio variklis blokuojamas ir be banko sutikimo automobilis tiesiog nebeužsiveda.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, ši priemonė vis dar kelia klausimų dėl savo teisėtumo. Didžiausias argumentas prieš – toks variklio išjungimas automobiliui judant gali tapti rimtos avarijos priežastimi. Be to, jau pasigirdo atvejų, kai automobilio variklis buvo užblokuotas tuo metu, kai vairuotojas skubiai gabeno sergantį žmogų į ligoninę.

Tačiau tai greičiausiai yra netiesa, nes kompanija IMETRIK, montuojanti šiuos variklio blokatorius, teigia, kad automobilio variklis blokuojamas tik tokiu atveju, kai automobilis nejuda. Ši sistema kainuoja apie šimtą dolerių ir vien tik pernai bankai įsigijo beveik milijoną šių įtaisų.

Kaip teigiama pranešime, šie mirtini išjungimo įrenginiai dažniausiai montuojami naudotuose automobiliuose, kurie dažnai parduodami žmonėms su neaiškia kredito istorija.

Anot žurnalo „Forbes“, Amerikoje maždaug kas ketvirtas automobilio pirkėjas bent vienos įmokos nesumoka laiku.

Laida „Piko minutės“ transliuojama pirmadieniais-ketvirtadieniais 7.20 val.