Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, visą vasarą „Mes rūšiuojam“ Akademija organizuoja nemokamas paskaitas, kuriose naudotų automobilių pardavėjai supažindinami su dabar galiojančiais teisės aktais ir konsultuojami, kaip išvengti baudų, kurias gali užtraukti teisės aktų nesilaikymas. Paskaitas organizuoja Gamintojų ir Importuotojų Asociacija (GIA) kartu su Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija (ENTPTA). Užsiėmimai jau įvyko Marijampolėje, Kaune, Kupiškyje.

„Mes rūšiuojam“ Akademijos organizatoriai, bendraudami su didžiausių Lietuvos automobilių turgaviečių administratoriais, išsiaiškino, kad didžioji dauguma turgaus klientų vargu ar žino apie savo aplinkosaugines pareigas, jų veikla apsiriboja automobilių įvežimu iš užsienio ir jų pardavimu turguje.

„Kai žiniasklaidoje tiek informacijos apie naudotų automobilių prekybos skendėjimą šešėlyje, akivaizdu, kad dera atkreipti dėmesį ne tik į tai, kad vengiama mokėti mokesčius, bet ir į tai, kad nefinansuojamas atliekų surinkimas ir jų perdirbimas“, – sako ENTPTA vadovas Vladimiras Jankoitas.

Pagal Atliekų tvarkymo įstatymą, automobilių importuotojai privalo ne tik registruotis specialiame sąvade, bet ir organizuoti senų transporto priemonių surinkimą ir jų atliekų tvarkymą, visuomenės švietimą ir informavimą apie senų automobilių tvarkymą, užtikrinti, kad būtų sudarytos sąlygos asmeniui nemokamai priduoti transporto priemonę, finansuoti atliekų tvarkymą ir visuomenės švietimą ir informavimą, vesti apskaitą ir teikti ataskaitas ir kt..

Transporto priemonių importuotojai, kurie nedalyvauja eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo sistemoje, gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn ir nubausti bauda nuo septynių tūkstančių dviejų šimtų keturiasdešimties iki keturiolikos tūkstančių keturių šimtų eurų.

ENTPTA vadovas V. Jankoitas atkreipia dėmesį, kad paskaitų organizatoriai sulaukė nemenko savivaldybių susidomėjimo ir pagalbos – kai kurios iš jų suteikia patalpas paskaitoms, platina informaciją apie mokymus įstaigoms, vienijančioms smulkaus ir vidutinio verslo įmones, taip pat apie mokymus informuoja automobilių pardavimo aikštelių administracijas.

Paskaitos įvairiuose Lietuvos miestuose vyksta iki vasaros pabaigos. Jos, bendradarbiaujant su visomis Lietuvos savivaldybėmis, organizuojamos norint padėti smulkiajam ir vidutiniam verslui išvengti nesklandumų organizuojant prekybą automobiliais, nes gautos milžiniškos baudos gali gerokai atsiliepti verslo sėkmei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją