Draudimo bendrovės „Ergo Lietuva“ Žalų administravimo skyriaus vadovas Nerijus Giedraitis pasakojo, kad kasmet vairuotojų žalos, patirtos dėl automobilio detalės vagystės, sudaro apie 10 proc. visų kasko draudimo žalų.

„Per šių metų devynis mėnesius jau užregistruota 644 automobilių detalių vagysčių, o žaloms atlyginti išmokėta daugiau kaip 1,2 mln. litų. Prieš metus tokių įvykių buvo perpus mažiau – vagysčių skaičius nuolat auga, kasmet mušdamas naujus rekordus. Statistika atspindi, kad apdraustų automobilių ir automobilių detalių vagysčių santykis didžiausias didžiausiuose Lietuvos miestuose“, – pasakojo draudimo bendrovės atstovas.

Pasak N. Giedraičio, vagiama viskas – nuo ratų gaubtų iki automobilio sėdynių. Tačiau dažniausiai ilgapirščiai kėsinasi į tas automobilių detales, kurios rinkoje turi paklausą. Statistika atspindi, kad vagis labiausiai masina automobilių statymo davikliai, apdailos juostelės, navigacinės sistemos, magnetolos bei fotochrominiai veidrodėliai, kurie juos apšvietus patamsėja, oro pagalvės ir katalizatoriai.

„Vidutinė dėl detalių vagystės patiriama žala siekia 1,9 tūkst. Lt – penktadaliu mažiau už žalą, patiriamą avarijų metu. Tačiau praradusiems navigacines sistemas, oro pagalves ir pan. – išmoka siekia ir daugiau nei 10 tūkst. litų“, – teigia N. Giedraitis. Didžiausia dėl detalių vagystės išmokėta išmoka draudimo bendrovės istorijoje siekė apie 40 tūkst. Lt, kuomet ryte savininkas savo automobilį rado tuščią, t.y. be sėdynių, durelių apmušalų ir t.t.

„Ilgapirščius galima būtų vadinti ir vandalais, kadangi jie ne tik vagia detales, bet tuo pačiu apgadina ir nevagiamas dalis, pavyzdžiui, vogdami elektrinius veidrodėlius jie elektros instaliacijos neatjungia, o tiesiog ją nutraukia“, – pastebėjo N. Giedraitis.

Draudikai įspėja, kad rudenį ir žiemą reikėtų kreipti didesnį dėmesį į automobilio saugumą, kadangi šiuo metų laiku vagišiai suaktyvėja. „Rudenį ir žiemą vagišiai stengiasi išnaudoti ilgai trunkantį tamsų paros metą – jiems šis metų laikas tampa tikru darbymečiu. Žinoma, pasitaiko įžūlių vagysčių – dienos metu detalės vagiamos ir vaizdo kamerų stebimose teritorijose, netgi prie valstybinių institucijų“, – atkreipė dėmesį N. Giedraitis.

Siekiant apsisaugoti nuo automobilio detalių vagišių, rekomenduojama vengti automobilį statyti nuošaliose, neapšviestose vietose, reikėtų nedelsiant reaguoti į kaukiančią arba nebeveikiančią signalizaciją. Labai svarbu automobilyje nepalikti jokio turto, net tuščio maišelio, nes vagims gali pasirodyti, kad jame yra ko nors vertingo. Reikėtų turėti omenyje, kad vagišiai langus išdaužia ir dėl cigarečių pakelio, susirenka ir tušinukus.

Svarbu apsvarstyti apsaugos ir draudimo galimybes, nes vagims išsirinkus konkretų automobilį, jį apsaugoti nuo vagystės kartais tampa neįmanoma. Tuo tarpu apsidraudusiesiems kasko draudimu ir jau nukentėjusiems nuo ilgapirščių reikėtų nepamiršti vagystės užregistruoti policijoje ir kreiptis į draudimo bendrovę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją