Bendradarbiaudama su Vokietijos valdžia, ilgamečiu Šveicarijos partneriu Climeworks ir į sintietinių degalų projektą neseniai įsitraukusia „Sunfire GmbH“, „Audi“ bendrovė pirmadienį Drezdene atidarė bandomąją gamyklą, kurioje iš aplinkos oro, vandens ir žaliosios elektros energijos bus gaminamas CO2 neutralus sintetinis dyzelinas.

Naujosios gamyklos veikimo principas pagrįstas energijos vertimo skysčiu dėsniais. Žaliavų funkcijas atlieka tiesiog iš aplinkos oro išgaunamas anglies dioksidas, vanduo ir elektros energija. Pagal „Audi“ koncepciją, kuo daugiau tokiems procesams reikalingos elektros energijos turi būti gaunama iš atsinaujinančių šaltinių, tad nenuostabu, kad aplink atidaromą gamyklą jau yra tam tikra saulės, vėjo ir pan. jėgainių infrastruktūra, kuri ateityje tik plėsis.

Atskiruose elektrolizės procesuose vanduo skaidomas į vandenilį ir deguonį. Vėliau atliekamų cheminių reakcijų metu vandenilis tam tikrame slėgyje ir temperatūroje reaguoja su iš oro išgautu anglies dvideginiu. Šio 70-ies procentų efektyvumo proceso metu gaunamas dirbtinis žaliavinis naftos produktas, kurį kūrėjai pavadino „Blue Crude“.

Šiuo metu atidaromoje bandomojoje gamykloje prie esamų gamybinių pajėgumų, kurie, tikėtina, bus plečiami, kas dieną bus galima pagaminti maždaug po 160 litrų „Blue Crude“, 80 proc. taikant tolesnes reakcijas ir technologijas, 80 proc. šio žaliavinio produkto bus galima paversti sintetiniu dyzelinu, kuriam sugalvotas komercinis pavadinimas „Audi ediesel“.

Šis dirbtinis produktas pasižymi ypač aukštu cetaniniu skaičiumi, neturi naftos produktams būdingo kvapo ir jame nėra sieros. Jis gali būti bet kokiu santykiu maišomas su natūraliu dyzelinu.

Ateityje tikimasi pritaikyti automobilius ir važiavimui grynu sintetiniu dyzelinu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)