Galima tik spėlioti kiek daug ralio fanų būtų pasiryžę keliauti į pietryčių Estiją stebėti varžybų, tačiau po to, kai šių lenktynių organizatoriai vasario viduryje (ralis turėjo vykti 19-20 dienomis) pranešė atšaukiantys renginį, bet kokie ginčai šia tema neteko prasmės.

Netikėtos ralio kalendoriaus korekcijos svarbios dar dėl vieno dalyko. Sprendimo „ženytis“ su estais tikėtina kaina – skyrybos su latviais rugpjūtį vykstančiame „300 Lakes Rally“ Zarasuose. Nors visi šie dalykai yra kiek sudėtingesni nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, akivaizdu, kad daugiausia šįkart išlošė „Žemaitijos ralio“ organizatoriai. Būtent Kelmės ASK ir N40 vyrų autoklubą naujais savo partneriais pasirinko Latvijos automobilių federacijos (LAF) ralio komisijos vadovai.

Paprašytas pakomentuoti šį sprendimą LAF ralio komisijos pirmininkas Janis Krastinis teigė, kad permainos po trejus metus trukusio bendradarbiavimo su „300 Lakes Rally“ visiškai natūralios.

„Norint, kad pilotai tobulėtų, negalima pernelyg ilgai užsisėdėti vienoje vietoje – būtina dirbti naujuose ir nežinomuose regionuose, startuoti naujuose greičio ruožuose. „Žemaitijos ralyje“ yra startavę keletas mūsiškių ekipažų (pernai Janis Vorobjovas su Andriu Malnieku čia šventė meistriškai iškovotą pergalę), kurių atsiliepimai tiek apie trasas, tiek apie varžybų organizaciją buvo tikrai neblogi. Manau, kad sprendimu bendrą su lietuviais čempionato etapą rengti „Žemaitijos ralyje“ sportininkai bus patenkinti“, – pasakojo J. Krastinis.

Tiesa, kol kas sunkoka tiksliai pasakyti, kiek išaugs „Žemaitijos ralis“, nes dėl gamtos kaprizų neįvykus dviems pirmiems čempionato etapams, kai kurie ekipažai svarstė galimybes koreguoti sezono planus ir galbūt išbandyti jėgas kituose lenktynių serialuose.

„Kokių pokyčių įvyko, kokios komandos kaip atnaujino savo „kovinę“ techniką, kokių naujų žmonių atėjo į ralio pasaulį bus aišku gegužės 21-22 d. „Rally Talsi“ metu. Tačiau spėju, kad kardinalių pasikeitimų nebus arba bus nedaug. Latvijos ralio čempionate turėtų startuoti maždaug 40 ekipažų“, – svarstė LAF ralio komisijos pirmininkas.

Jei šios prognozės išsipildys, „Žemaitijos ralis“ turėtų tapti pačiomis turtingiausiomis profesionalia technika ir greitais pilotais lenktynėmis, kurios šiais metais vyks Lietuvoje.

„Kokybinis šuolis „Žemaitijos ralyje“ šiais metais bus milžiniškas, nes ralio sprinto lygoje besivaržantys ekipažai kovos atskirose varžybose, o jų vietą užims patys pajėgiausi Latvijos ralio meistrai. T. y. šįkart atvykusieji į Kelmę turės galimybę pamatyti mažiausiai dvigubai didesnį būrį pačių greičiausių Baltijos šalyse pilotų ir jų komandų mechanikų paruoštos technikos. Vadinasi reginys trasoje bus dvigubai įdomesnis“, – džiaugėsi Kelmės ASK prezidentas Tomas Savickas.

Šiųmetinis „Žemaitijos ralis“ vyks birželio 18 ir 19 dienomis.