Vienadienės, sąlyginai trumpo kilometražo, ralio sprinto lenktynės Lietuvoje paprastai laikomos „mėgėjišku žaidimu“, todėl retai kada sulaukia didesnio dėmesio. Gal taip buvo ir dėl to, kad iki šiol ralio sprinto varžybos, nors tai visiškai savarankiškas Lietuvos auto sporto šakos čempionatas, dažniausiai vykdavo „A“ lygos varžybų metu kur „B lygininkai“ tarsi nepastebimai vienai dienai integruodavosi į ralio čempionato varžybas ir žiūrovo akims ten tiesiog ištirpdavo.

Kaimynai latviai elgiasi visiškai kitaip ir, akivaizdu, laimi visomis įmanomomis prasmėmis.

Dar praėjusių metų pabaigoje, Lietuvos automobilių sporto federacija ėmėsi keisti padėtį ir priėmė sprendimą nuo šių metų ralio sprinto varžybas atskirti nuo ralio varžybų ir įpareigoti organizatorius ralio sprinto čempionato etapus organizuoti kitu metu nei vyksta ralio čempionato etapai.

Todėl šiemet auto sporto gerbėjai turės galimybę pelnytai įvertinti ralio sprinto gėrį. Antrasis vadinamojo „B“ lygos čempionato etapas, ir pirmasis šių metų žvyrinis ralis Lietuvoje, vyks po poros savaičių Kelmės rajone, Užventyje.

Nors galutinio dalyvių sąrašo kol kas nėra, galima lažintis, kad šįkart galimybe pramankštinti savo bolidų šarnyrus ir variklių sklendes pasinaudos ne tik ralio sprinto bendruomenės aktyvistai, bet ir būrys „A“ lygos ralio meistrų. Tokią prielaidą leidžia daryti žvilgsnis į šiųmetinį abiejų čempionato kalendorių: gegužės 13-14 dienomis rengiamos „Užvenčio 2016“ varžybos vyks likus savaitei iki „Talsi rally“ – Lietuvos ir Latvijos ralio čempionato etapo.

T. y. ideali proga pasitikrinti, kaip veikia technika, pasitreniruoti ir pripratinti akis prie greičio. Be to, šią ralio sprinto fiestą galima drąsiai vadinti ir generaline „Žemaitijos ralio“ repeticija, nes varžybos vyks tame pat regione ir iš esmės tais pačiais žvyrkeliais, kaip ir didžiosios „A“ lygos varžybos birželio 17-18 dienomis. Dėl šių priežasčių atvykę į Užventį turės galimybę paganyti akis į Lietuvos ralio elitą ir jo techniką.

Beje, skirtingai nuo aukščiausios lygos lenktynių, ralio sprinto varžybas visi automobilių sporto gerbėjai gali stebėti visiškai nemokamai. Netgi pervažiavimams iš vieno greičio ruožo į kitą prireiks minimalių pastangų, nes veiksmas vyks aplink Užvenčio miestelį – keturi kompaktiški GR bus įveikiami po du kartus. Bendras jų ilgis viso labo 55 kilometrai.

Oficialaus „Užvenčio 2016“ starto išvakarėse (gegužės 13 d.) sportininkams bus sudaryta galimybė apšilti 3 km ilgio testiniame greičio ruože. Ralio centras įsikurs Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijoje, šalia jos numatytas dalyvių parkas, ralio startas ir finišas, o serviso parkas bus vos už pusės kilometro.

Pagrindinė kova vyks šeštadienį, gegužės 14 dieną, nuo 14 valandos. Varžybų finišas planuojamas apie 19 val. Po apdovanojimų čia vyks šventinis koncertas.

Na, o birželio 17–18 dienomis čia vyks „Žemaitijos ralis 2016“, tai bendras Lietuvos ir Latvijos ralio čempionatų etapas, žadantis šiemet būti didžiausiu ir iškilmingiausiu Lietuvos ralio renginiu. Bilietus į pastarąsias varžybas galite įsigyti jau dabar „Tiketos“ kasose.

Beje bilietų kaina simbolinė ir visos surinktos lėšos bus skirtos išimtinai renginio organizavimui, todėl jei prijaučiate Lietuvos raliui, nepagailėkite 5 eurų ir birželio 17-18 d. savaitgalį susiplanuokite jau dabar.