Ralis pasibaigia ne su paskutine fejerverkų salve

„Lenktynės tikrai baigiasi ne su paskutinio automobilio finišu ar paskutiniu fejerverkų saliutu. Mes planuojame, kad lenktynių rytą vykusius greičio ruožus tos pačios dienos pavakarę jau lygins ir greideriuos kelius prižiūrinčių įmonių darbuotojai. O tas atkarpas, kurias sportininkai įveiks šeštadienio popietę, kelininkai tvarkys sekmadienį arba pirmadienį. Norime viską sutvarkyti, kaip įmanoma operatyviau. Tačiau pernai metais paskutinius taškus po ralio „DHL Elektrėnai“ sudėjome tik maždaug po mėnesio“, – pripažįsta rugsėjo 9-10 dienomis vyksiančių „DHL Rally Elektrėnai“ lenktynių direktorė Inga Juškevičiūtė.

Inga, kuri vaikystėje labiau mėgo žaisti su brolio mašinėlėmis, o ne su lėlėmis, sako, jog neabejotinas moterų privalumas šiame vyriškame sporte – sugebėjimas vienu metu atlikti keletą darbų.

„Net moksliniais tyrimais įrodyta, kad moterys geba ir geriau sudėlioti strategiją, ir kontroliuoti, ir vienu metu atlikti keletą kitų užduočių. Mes, ralio „DHL Rally Elektrėnai“ komanda, dalijamės savo funkcijomis, tačiau lenktynių dieną Ramūnas Čapkauskas ir Žilvinas Juršys tampa ne lenktynių organizatoriais, bet jų dalyviais ir labiau rūpinasi savo ekipažų sportine veikla. Dėl to man pernai teko ir turbūt šiemet teks uždangstyti atsiradusias „skylutes“. Bet atsakomybės nebijau, man ši sporto šaka labai patinka. Ir todėl kalbėti apie manikiūrus ar grožio salonus man yra kančia, kur kas smagiau kalbėtis apie automobilius,“ – sako viena iš ralio organizatorių.

Moterų privalumas – ramesnis balso tembras... Ir mažesnis svoris

Agnė Vičkačkaitė-Lauciuvienė šių metų ralyje Elektrėnų apylinkėse nevažiuos.

„Deja, taip susiklostė aplinkybės, kad likus savaitei iki lenktynių esame priversti pranešti apie atšauktą paraišką. Mūsų ekipažo vairuotojas Artūras Daunoravičius dėl verslo reikalų yra priverstas praleisti šias varžybas. Todėl liūdna, bet šį kartą galėsiu būti tik žiūrovė,“ – sako viena iš retų Lietuvoje ralio šturmanių moterų.

Jos biografijoje – ir ekspromtinis sprendimas dalyvauti ralyje, likus maždaug savaitei iki lenktynių.

„Dabar viską planuojame iš anksto. Sezono pradžioje susitariame, kada galima planuoti atostogas, kad „netyčiukų“ nebūtų. Būtent prie Lietuvos čempionato kalendoriaus deriname darbus bei atostogas“, – pasakoja šturmanė, kuri mūsų šalies ralio čempionate, anksčiau „B lyga“ vadintose varžybose bei žurnalistų raliuose yra skaičiusi stenogramas aštuoniems skirtingiems vairuotojams. Jos nuomone, vyrai vairuotojai į ją kreipiasi, žinodami Agnės kompetenciją ir įgūdžius.

„Moterys vis tiek yra kruopštesnės, jos tvarkingiau paruošia visus „namų darbus“, geriau suskaičiuoja vidutinius greičius ir strategijas. Aišku, balso tembras, psichologinė pusiausvyra, ramybė – visi šie faktoriai yra moterų privalumai,“ – argumentuoja šturmanė.

Ji neskirsto darbų į vyriškus ar moteriškus, todėl sako, kad moteris šturmano kėdėje yra lygiavertė ekipažo narė, turinti ir neginčytinų privalumų. Pavyzdžiui, svorį.

„Juk automobiliui vis tiek reikia vežti visą ekipažo svorį. O aš sveriu, manau, perpus mažiau nei standartinis šturmanas – vyras“, – juokauja Agnė. Ir priduria, jog lenktyninio kombinezono nederina su sportiniais bateliais ar šturmano portfeliu. „Man atrodo, kad mano raudonas kombinezonas dabar puikiai dera prie raudono mūsų ekipažo „Mitsubishi“.

Piršlybų tradicija bus pratęsta?

Dvejos pastarosios ralio lenktynės Lietuvoje paženklintos netradicinėmis piršlybomis. Zarasuose rugpjūčio mėnesį vykusiame „300 ežerų“ ralyje, prieš pat varžybų startą, vienas iš lenktynininkų pasipiršo savo išrinktajai. Ji ištarė lemtingą „Taip“. Ralyje „Aplink Lietuvą“ piršlybų tradicija buvo pratęsta: „Tu žinai, kad aš labai myliu automobilius ir automobilių sportą. Bet tave myliu dar labiau“, – po tokių žodžių dar viena ralio pora nusprendė eiti bendru keliu.

Gal ir ralyje „DHL Elektrėnai“ ši piršlybų tradicija bus pratęsta? Merginų, kurios į automobilių lenktynes ateina ne tik pažiūrėti į greitas mašinas ar lenktynininkus, bet ir išmano automobilių sporto subtilybes, daugėja. Ir visos jos tikrai važiuos į „DHL Rally Elektrėnai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)