Į Lietuvą suguža daugybė užsieniečių

Anot varžybų organizatorių, iš 149 šiais metais lenktynėse dalyvavusių sportininkų 26 – svečiai iš užsienio. Šiais metais lenktyniavo 44 komandos, devynioms iš kurių vadovavo užsieniečiai. Be to, devynis automobilius aptarnavo inžinierių ir mechanikų komandos iš užsienio.

Vienoje komandoje yra nuo dešimties iki trijų dešimčių žmonių. Visiems jiems kažkur reikia gyventi ir šie žmonės tikrai negyvena „pas bobutę“, o renkasi geresnius viešbučius ar svečių namus. Kalbame tik apie užsienio komandas ir jų aptarnaujantį personalą.

Lenktynių savaitę iki tūkstančio užsieniečių apsigyvena prabangiausiose Palangos vietose visai savaitei. O kur dar begalė lietuvių, ir ne tik „ENEOS 1000 km“ lenktynių dalyviai. Juk lenktynių savaitgalį vyksta ir daugybė kitų renginių. Vien tik „Porsche Club Lietuva“ važiavimuose per dvi dienas dalyvavo per pusšimtį žinomų Lietuvoje žmonių, atvažiavusių čia su žmonomis ir draugais bei lenktyniavusių keletą dienų.

Dėl to vieną liepos savaitę, kai vyksta lenktynės, beveik neįmanoma rasti padorios vietos nakvynei. Net bobučių su lentelėmis pakelėje sumažėja.

Tačiau šios lenktynės – ne tik savaitei laiko visiškai apkrautas žmonėmis pajūris. Tai dar ir puiki mūsų nedidelės šalies reprezentacija visame pasaulyje. Daugelis lenktynininkų iš užsienio, atvažiavę čia pirmą kartą, stengiasi suderinti savo lenktynių kalendorių ir ateityje taip, kad galėtų sudalyvauti šiose lenktynėse dar ir dar kartą. Dėl paprastos priežasties – nepakartojamos šio renginio atmosferos.

Plačiausiai užsienyje nušviečiamos lenktynės

Jokios kitos lenktynės Lietuvoje nėra taip reprezentuojamos užsienyje, kaip šios. Vienintelis Europoje automobilių sporto TV kanalas „Motors TV UK“ ir „Motors TV Europe“ valandos laiko lenktynių apžvalgas rodo ir kartoja daugybę kartų.

Šiais metais Didžiojoje Britanijoje rodomas „Motors TV UK“ Palangoje vykstančių „ENEOS 1000 km“ lenktynių apžvalgą rodė dešimt kartų, o „Motors TV Europe“ kanalas, matomas visoje Europoje, „ENEOS 1000 km“ lenktynių apžvalgą transliavo net 14 kartų!

Gražiausi kadrai iš lenktynių Palangoje dar ilgai sukasi šių TV kanalų vaizdo klipuose.

Svečiams – nepamirštami įspūdžiai

Užsieniečių, dalyvavusių šiose lenktynėse įspūdžiai ir atsiliepimai apie mūsų šalį tikrai puikūs.
„You must do it at least once in a lifetime („Turi dalyvauti jose bent kartą gyvenime“), – apie šias lenktynes sako vienas žinomiausių Europoje kėbulinių automobilių lenktynininkų Sebastiaanas Bleekemolenas iš Olandijos.

Praėjusiais metais čia pirmą kartą pasirodęs vienas, Sebastiaanas šiemet į Palangą atsitempė ne tik savo brolį Jeroeną, bet ir tėtį Michaelį. Tai pirmas kartas, kai buvęs „Formulės-1“ lenktynininkas dalyvavo lenktynėse Lietuvoje. Be to, „Team Bleekemolen“ komanda aptarnavo net tris lenktyninius automobilius.

Dar geriau „ENEOS 1000 km“ lenktynės žinomos šiaurinėje Europos dalyje. Prestižiškiausių ir turbūt populiariausių šiauriniame Europos regione žiedinių lenktynių „Dutch Supercar Challenge“ organizatoriai turbūt jau turėtų savo lenktynių kalendorių planuoti atsižvelgiant į „ENEOS 1000 km“ lenktynių datą, nes bent trys komandos atvažiuoja į Lietuvą kasmet, o šiemet Palangoje lenktyniavo net šeši sportininkai, dalyvaujantys „Dutch Supercar Challenge“ lenktynių serijoje.

Šiais metais Lietuvišką „Le Maną“ visai netikėtai atrado ir keletas pasaulinės klasės ralio lenktynininkų.

Štai, australę Molly Taylor šiose lenktynėse dalyvauti įkalbino lietuviška „Dynamit Energy“ komanda, susisiekusi su australe per jos „Facebook“ profilį. Tai mergina, kuri yra pripažinta geriausia pasaulyje ralio lenktynininke.

Vienas pagrindinių Australijos portalų apie automobilius drive.com.au publikavo Molly įspūdžius iš „ENEOS 1000 km“ lenktynių Palangoje, kur M. Taylor nedviprasmiškai lygina šias lenktynes su tokiomis kultinėmis gatvių lenktynėmis kaip „Monte Carlo“ Monake ar „Bathurst“ Australijoje ir vadina jas vienomis labiausiai „pasiutusių“ lenktynių pasaulyje.

„Tai nėra Monakas ar „Mount Panorama“ Australijoje, bet 2016 metų savo lenktynių kalendoriuje jau pasižymėjau šią datą ir nekantrauju kitąmet grįžti į Lietuvą,“ – po lenktynių sakė M. Taylor.

Ar gali būti kas nors geriau reprezentuojančio Lietuvą, negu puikūs ir, svarbiausia, vieši žinomų žmonių atsiliepimai apie mūsų šalį?

Pasaulio ralio čempionato gamyklinės „Hyundai WRC“ komandos lenktynininkas, vadinamas vienu perspektyviausių ralio sportininkų Kevinas Abbringas turėjo prašyti savo komandos vadovybės, kad leistų jam dalyvauti „ENEOS 1000 km“ lenktynėse. Leidimas buvo duotas, nes komandos vadovybė nutarė, kad tai bus puikus pasiruošimas asfaltiniams pasaulio ralio čempionato etapams Vokietijoje ir Prancūzijoje. Reiškia, „Hyundai WRC“ komandos vadovai įvertino šias lenktynes ir apie jas tikrai žino.

„Man nuostabu, kaip šių lenktynių organizatoriai sugeba organizuoti tokias įdomias lenktynes greitkelyje. Tai turėtų būti labai didelis iššūkis. Bet jiems sekasi – nedaug kur matau tiek daug sirgalių. Tai labiau lenktynių festivalis, negu vien tik lenktynės,“ – apie „ENEOS 1000 km“ lenktynes pasakoja K. Abbringas.

Daugiausiai pelno susižeria Palanga

Šios lenktynės jau šešiolika metų nenumaldomai auga. Iš kadaise vos 18 dalyvių sutraukusių vietinių lenktynių „ENEOS 1000 km“ išaugo į didžiulį trijų dienų festivalį, sutraukiantį visus, kas bent šiek tiek neabejingas lenktynėms. Geresnės reklamos tokiai mažai šaliai kaip Lietuva ir nesugalvosi – žmonės patys čia veržiasi ir dar palieka nemažas sumas pinigų. Taigi, tai ir geras būdas užsidirbti visam regionui.

Gyvenimas Palangoje lenktynių savaitę smarkiai pabrangsta, tačiau tai įrodyti būtų sunku. Bet kokiu atveju net pasitelkus pačią paprasčiausią statistiką matosi, kad regionas iš šių lenktynių uždirba tikrai didelius pinigus.

Pasitelkime nesudėtingą matematiką. Vietinis turistas be nakvynės per dieną Palangoje išleidžia apie 30 eurų. Užsienietis, kartu su nakvyne – apie 250 eurų.

Jeigu lenktynėse apsilanko bent 10 000 žmonių (nors paprastai būna gerokai daugiau), per tris dienas jie Palangoje palieka nekuklią sumą eurų.

Kur kas daugiau pinigų Palangoje lenktynių savaitę palieka užsieniečiai. Jie neieško pigių nakvynių, užsienio komandos ir jų aptarnaujantis personalas renkasi komfortiškas vietas gyventi, kurios tikrai nėra pačios pigiausios šiame mieste. Vidutiniškai lenktynėse dalyvauti kasmet atvyksta iki tūkstančio užsieniečių, kurie gyvena bent po penkias dienas. Tai sudaro mažiausiai pusantro milijono eurų, paliktų Palangos mieste ir apylinkėse.

Pasigirdo kalbų, kad Palangai šių lenktynių nereikia. Tikrai? Net kukliais skaičiavimais Palanga per „ENEOS 1000 km“ savaitę papildomai gauna bent tris milijonus eurų. Ką jau kalbėti apie tai, kad daugelis žmonių pasilieka čia ilgesniam laikui, kartu pasilikdami ir atostogoms, tikina varžybų organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)