Štai kaip naujam lenktynių serialui ruošėsi sausio mėnesį Dakaro dulkių prisikirtęs Vaidotas Žala.

1. – 2016-ųjų profesionalaus ralio sezonas Lietuvoje prasideda neįprastai vėlai – „Žemaitijos ralis“ bus pirmoji proga palenktyniauti savų žiūrovų akivaizdoje. Ar tokia ilga pertrauka pakoregavo jūsų ekipažo planus? Kaip dirbote siekdami optimalios sportinės formos?

– Teisybės dėlei, neįvykęs žiemos ralis man palengvino gyvenimą, nes po Dakaro pailsėti ir sugrįžti į formą per dvi savaites buvo nerealu. Prieš vasaros sezoną turėjome daugiau laiko atsipūsti, susireguliuoti automobilį, pasitreniruoti ir net išbandyti naujų pakabos konfigūracijų. Todėl esame puikios nuotaikos ir nusiteikę spausti greičio pedalą.

2. – Ar skiriasi pasiruošimo varžyboms algoritmas priklausomai nuo to, kur vyksta čempionato etapas: Aukštaitijoje, Žemaitijoje, Dzūkijoje, Latvijoje? Kokius specifinius „Žemaitijos ralio“ bruožus išsiskirtumėte?

– Pagrindinis Žemaitijos trasų ypatumas – sąlyginai kieta žvyrkelių danga ir puikus kalvotas reljefas. Didžiausias malonumas ralyje yra šuoliuoti nesugadintu keliu ir džiaugtis valdomo slydimo galimybėmis, ypač plačiose, greitose atkarpose. Minkštame kelyje jau po keliolikos automobilių formuojasi provėžos, ir važiavimo stilių tenka gerokai koreguoti norint nesugadinti technikos. Tas ypač aktualu dukart įveikiamuose greičio ruožuose. Šiuo atžvilgiu, „Žemaitijos ralis“ kitus regionus lenkia visa galva.

3. – Kuriais metais „Žemaitijos ralyje“ pasiektais rezultatais ar įgyta patirtimi džiaugiatės labiausiai? Kas labiausiai džiugina ir kas labiausiai neramina šiųmetinio ralio išvakarėse? Kokius tikslus sau keliate?

– Labiausiai džiugina itin aštri konkurencija greičiausiųjų dešimtuke. Ralis be kovos yra kaip duona be dešros. Kai tenka kapotis dėl kiekvienos sekundės, įdomiau ir dalyviams, ir žiūrovams. Iš savęs tikimės išspausti prizinį rezultatą, bet lengva tikrai nebus. Šiemet čempionate yra labai stiprios technikos, ir greitų ekipažų.

4. – „Žemaitijos ralis 2016“ bus bendras Lietuvos – Latvijos čempionatų etapas. Ar sekate, kas vyksta Latvijos ralio meistrų stovykloje? Kurį „braliuką“ laikote savo konkurentu?

– Latvijos čempionatas mūsų nedomina. Ne todėl, kad ten nebūtų ką veikti, tačiau ir savame krašte yra su kuo palenktyniauti. Kita vertus, jei prieš kelis metus lietuviai prestižo reikalu laikė dalyvavimą „braliukų“ čempionate, tai jau antrus metus greičiausias latvis J. Vorobjovas „pasitampyti už ūsų“ atvažiuoja į Lietuvą, ir netgi tam specialiai pasigamino itin greitą „L“ grupės automobilį. Tačiau ilgesnis ir konkurencingesnis dalyvių sąrašas yra didelis privalumas, ir labai sveikiname organizatorių sugebėjimą privilioti dalyvius iš kaimyninių valstybių.

5. – Latvijos čempiono titulo šiais metais siekia Suomijos ralio vunderkindas Kale Rovanpera. Kas iš Lietuvos jaunųjų ralio talentų galėtų mesti jam iššūkį?

– Niekas. Šis vaikis yra išskirtinis talentas, o Lietuvoje jaunųjų ralio talentų su 4WD technika kol kas visai nėra. Belieka stebėti, mokytis ir stengtis, kad ateityje situacija pasikeistų, ir tokių talentų užsiaugintume.

6. – Už kurio „Žemaitijos ralyje“ startuosiančio ekipažo pergalę statytumėte didžiausią sumą jei būtų surengtas totalizatorius? T. y. turi daugiausia galimybių laimėti bendroje įskaitoje, automobilių visais keturiais varančiais ratais ir varomų viena ašimi?

– Mano nuomone, rimčiausi kandidatai bendroje įskaitoje – J. Vorobjovas, M. Samsonas, ir V. Švedas. Tačiau dalyvių sąraše – daug stiprių ekipažų, todėl visko galime pamatyti.

Dakaro maratono dalyvį Vaidotą Žalą turėsite galimybę savo akimis pamatyti greičio ruožuose jau birželio 17-18 dienomis bendrame Lietuvos ir Latvijos ralio čempionato etape „Žemaitijos ralis 2016“. Bilietus į varžybas galite įsigyti jau šiandien „Tiketa“ kasose.