Po liepos 17-19 d. vykusio ERC etapo septintojoje bendrosios ERC2 įskaitos pozicijoje įsitvirtinęs Dominykas Butvilas neseniai grįžo į Lietuvą. Dabartiniais pasiekimais patenkintas greičiausias šalies pilotas – trumpai pailsės ir kibs į tolimesnius darbus.

„Po varžybų reikia kelių dienų pailsėti, atsigauti ir grįžti prie gyvenimo Vilniuje ritmo, tačiau tai yra malonus procesas, nuotaika – gera ir darbinga. Iki šio momento pasiekėme to, ką galėjome padaryti, maksimumą, todėl esu patenkintas rezultatais. Sezonas jau beveik įpusėjo, todėl atsipalaiduoti nėra kada“, – sako lenktynininkas.

Papildomas praėjusio ERC etapo iššūkis buvo važiavimas su nauju šturmanu – Przemeku Mazuru. Taip nutiko, nes dabartinis Dominyko Butvilo šturmanas Kamilas Helleris avarijoje susižeidė koją.
„Kol kas negaliu pasakyti ar bus tolimesnių žingsnių su P. Mazuru. Pagal planą, sezoną tęsime su K. Helleriu, su kuriuo startavome dar 2014 metais. Darbą su nauju šturmanu Estijos šiame ralyje vertinu labai gerai, manau net pranokome lūkesčius. Mums pakako treniruotėms turėto laiko, todėl ralyje galėjome startuoti geru tempu“, – teigia daugkartinis Lietuvos ralio čempionas.

D.Butvilas pabrėžia, jog visi artimiau susidūrę su raliu, puikiai žino ir gali patvirtinti, jog pakeisti šturmaną yra didžiulis darbas ir atsakomybė. Šturmano ir piloto pasitikėjimas vienas kitu – įdirbio rezultatas, kuris yra būtinas norint pasiekti gerų rezultatų.

Lietuviams reikia startuoti užsienyje

Lenktynininko teigimu, prisijungimas prie „Subaru Poland Rally Team“ jam atvėrė ne tik naujas galimybes dalyvauti aukšto lygio varžybose. Didelei komandai būdingas aiškus ir konkretus darbų pasiskirstymas leidžia susikoncentruoti į tai, kas svarbiausia – vairavimą.

„Įgavau naujos patirties, pamačiau, kaip darbas organizuojamas didelėje komandoje, turinčioje daug didesnius biudžetus nei mes esame įpratę matyti. Tai, nereiškia, kad viskas pas juos geriau. Anaiptol. Pastebiu ne vieną vietą, kurią norėčiau pakeisti ir turiu savo idėjų. Tačiau, komandose darbai yra paskirstyti ir kartais geriausia susikoncentruoti į tai, kas priklauso tau. Tą ir darau. Turiu daugiau laisvės galvoti apie vairavimą“, – pasakoja D. Butvilas.

Sportininkas džiaugiasi, jog prisijungęs prie komandos galėjo įgyvendinti savo ilgametį tikslą – startuoti Europos ralio čempionate.

„Važiavimas „Subaru Poland Rally Team“ man atvėrė daug naujų galimybių. Norint dar geresnio rezultato nei šiandieninis, reikalingos sąlygos treniruotis. Šiuo atveju norėčiau daugiau laiko praleisti automobilyje – tai labai svarbu lenktynininkui einančiam tobulėjimo kryptimi“, – sako D. Butvilas.

Dalyvavimas ERC lenktynininkui padeda ne tik progresuoti kaip automobilių sporto profesionalui, bet ir kitaip pažvelgti į Lietuvos automobilių sportą.

„Domiuosi Lietuvos raliais, žinau visas naujienas. Geras pasiruošimas prieš ERC buvo dalyvavimas net dviejuose čempionato etapuose. Visgi, pamatęs įvairias pasaulio trasas, supratau kaip man patinka nauji iššūkiai. Lietuvos lenktynininkams taip pat reikėtų dažniau išvažiuoti į užsienį. Pavyzdžiui, Lenkijos raliai nuo lietuviškų skiriasi kaip diena ir naktis, iki jų nereikia toli važiuoti, o Latvija ar Estija sportininkams jau seniai nėra užsienis. Lenktynininkai galėtų dažniau apie tai susimąstyti“, – samprotauja pilotas.

Kiekvieno etapo rezultatas – nenuspėjamas

Kalbėdamas apie ateitį, lenktynininkas nesiryžta prognozuoti, kokią vietą užims artėjančiuose ERC etapuose ar čempionato pabaigoje. Šis faktorius priklauso nuo paties ekipažo ir nuo jų konkurentų, nes dalyvių skaičius skirtinguose ERC etapuose svyruoja kone trigubai.

„Nemėgstu kalbėti nei apie vietas, nei apie sekundes. Žinoma, labiausiai džiaugčiausi nugalėjęs. To ir siekiu, tačiau, jeigu konkurentai sudalyvaus didesniame varžybų kiekyje nei mes, juos pasivyti gali tapti tiesiog fiziškai nebeįmanoma. Kiekviename ERC ralyje konkurencija – skirtinga. Pavyzdžiui, prieš Estiją vykusiame ERC etape Belgijoje, mūsų klasės, ERC2, lyderis užėmė 25-tą vietą bendroje įskaitoje, bet buvo antras savo klasėje ir gavo daug taškų. Estijoje, kur klasėje buvo ne 2, o net 8 dalyviai, iškovoti gerą vietą – kur kas sunkiau. Dėl to, nors absoliučioje įskaitoje buvome septinti, taškų klasėje gavome ne per daugiausiai. Taigi, prognozuoti rezultatus – sudėtinga“, – įžvalgomis dalinasi sportininkas.

Rugpjūtį vyksiančio „Barum Czech Rally Zlin“ ralio greičio ruožai drieksis asfaltine danga, kuri D. Butvilui pažįstama dar nuo praėjusių metų praleistų Lenkijoje. Pirmasis pasiruošimo etapas jau įvyko – sportininkas lankėsi ralio mokykloje Italijoje, tolimesnis pasiruošimas varžyboms ir testai vyks Lenkijoje, tačiau pirmiausiai laukia automobilio paruošimo darbai.

Artimiausi piloto planai – lenktyniauti dar trijuose 2015 metų sezono ERC etapuose ir pamažu ruoštis naujam tikslui – startui WRC.

„Startuoti WRC yra mano ilgalaikis tikslas. Labai norėčiau tai pavadinti planu, bet šiandien dar negaliu. O dabar, važiuodamas ERC, labai tikiuosi žmonių iš Lietuvos palaikymo. Tikrai smagu sutikti mūsų sirgalius svetur!“, – džiaugiasi D. Butvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją