Velykų savaitgalį sportininkas leido motokroso bažnyčioje – trasoje. Aštuoniolikmetis anykštėnas pirmą kartą startavo aukščiausio lygio varžybose, motociklų sporto olimpiadai prilygstančiame pasaulio motokroso čempionate, pajėgiausių sportininkų klasėje – MXGP.

Vaikinas varžėsi Olandijoje, Valkenswaardo trasoje vykusiame pasaulio čempionato etape.

Arminas ne tik tokio masto čempionate dalyvavo pirmą kartą, bet ir buvo jauniausias dalyvis stipriausioje klasėje. Psichologinė įtampa ir jaudulio klaidos kišo koją, tačiau sportininko užsispyrimas ir talentas buvo stipresni. Lietuvis abu važiavimus baigė greičiausių 20-uke ir iškovojo Lietuvai 2 GP taškus. Tai geriausias lietuvių pasirodymas pasaulio motokroso čempionate per visą dalyvavimo istoriją.

Pagrindiniai važiavimai vyko pirmadienį, kovo 28 dieną. Apšilime lietuvis parodė 17-ą laiką. Pirmajį važiavimą A. Jasikonis baigė 19-oje pozicijoje, o antrajame važiavime čempionato naujokas visus nustebino dar labiau ir palikęs už nugaros patyrusius lenktyninkus finišavo 16 vietoje.

Nuo 15 pozicijoje finišavusio prancūzo Steveno Lenoir Arminas atsiliko vos 0,4 sekundės. Toks stiprus pasirodymas neliko nepastebėtas ir konkurentų, ir organizatorių, tad po antrojo važiavimo techninė komanda patikrinimui pasirinko tik lietuvio motociklą.

Dėl per daug decibelų skleidžiančios motociklo išmetimo sistemos antrojo važiavimo rezultatas buvo sumažintas 5 pozicijomis. Arminui ir jo šeimai klausimų kelia organizatorių pasirinkimas tikrinti vienintelio dalyvio iš Lietuvos motociklo triukšmingumą. Tačiau sportininkas ir jo palaikymo komanda menkiems nesklandumams neleidžia temdyti džiaugsmo dėl puikių rezultatų ir pasirodymo, motyvuojančio eiti tik pirmyn.

Laisvos treniruotės metu sekmadienį A. Jasikonis parodė 20-ą laiką, laiko treniruotėje – 21-ą, tačiau kvalifikaciniame važiavime jam pasisekė mažiau. Griuvęs pirmajame rate vaikinas pasitempė koją ir visus praleidęs palaukė, kol kiek atlėgs skausmas. Važiavimą lietuvis baigė 29-tas.

Šis rezultatas lėmė nepalankią starto poziciją pirmajame važiavime iš išorinės trasos pusės. Kritimo vaikinas neišvengė ir pirmajame važiavime – pirmajame starto posūkyje ir vėliau važiavimo viduryje.

Dėl griūties antrojo važiavimo starte lietuvis išvažiavo priešpaskutinis. Tačiau A. Jasikonis ne kartą yra pademonstravęs savo gebėjimą atsikelti ir tęsti kovą, o užsispyrimas ir sportinis, į rezultatą orientuotas charakteris jam padeda ne tik pasivyti praleistus konkurentus, bet ir ne vieną jų aplenkti. Pirmame važiavime aplenkti 17, antrame – 20 varžovų.

Varžybos buvo sunkios ir techniškai, ir psichologiškai. Važiuoti teko po pusantros valandos lietaus, šlapioje trasoje, saugoti patemptą koją, atlaikyti emocinę įtampą ir neviršyti savo galimybių. Jau debiutiniame etape abiejų važiavimų metu patekimas į geriausių 20-uką Lietuvos sportininkui suteikia motyvacijos visam sezonui.

Bendroje pasaulio čempionato lentelėje Lietuvos sportininkas dabar užima 24 vietą. Etapo nugalėtojas – prancūzas Romainas Febvre. Savo jėgas pasaulio čempionate išbandę Latvijos motokroso atstovai – Davisas Ivanovas ir Tomas Macukas liko 33 ir 34 vietose.

Pirmojo etapo rezultatus puikiai vertina ir sportininko aplinka, ir komanda „Monster Energy Kawasaki Elf Team Pfeil“, kurios dėka anykštėnas gali atstovauti Lietuvai pasaulio čempionate. Panašu, kad Lietuva šį sezoną motokroso žemėlapyje gali būti pažymėta ryškiau nei kada nors iki šiol.

„Norėjau įrodyti, kad galiu važiuoti tokio lygio čempionate, kad esu to vertas ir einu teisingu keliu. Man pavyko. Kituose etapuose startuosiu su dar didesniu užsidegimu, o atslėgus psichologinei įtampai, jauduliui, rezultatai turėtų tik gerėti“, – puikiam sezonui nusiteikusio A. Jasikonio kitame pasaulio čempionato etape laukia jau pažįstama Kegumo trasa kaimyninėje Latvijoje gegužės 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)