- Kazimierai, sezonas buvo ilgas, bet labai įdomus. Kaip vertinate jį?

– Taip, sezonas buvo ilgas, bet tikrai nenuobodus. Juo galiu tik pasidžiaugti. Pamažu vėl pradėjo didėti ir dalyvių skaičius – regioninėse varžybose turime apie 100 dalyvių, o čempionate – apie 50.
Žvelgiant tarptautiniu mastu, rezultatai taip pat tik džiugina. Paulius Pleskovas tapo Europos autokroso vicečempionu. Tai – neįtikėtinas pasiekimas. Taip pat labai gerus rezultatus pasiekė Ernestas Staponkus, kiti sportininkai.

Vilkyčiuose vyko Europos rali kroso čempionato lygio „Challenge“ etapas. Pasiekimai yra puikūs, o visa tai vainikavo Panevėžyje vykusi šventė, kurios metu pagerbėme mūsų sportininkus ir uždarėme šį tikrai gerą sezoną.

- Galbūt jau galite atskleisti ir būsimo sezono planus ir išsikeltus tikslus?

– Kiti metai bus tikrai ne mažiau įdomūs nei šie. Pirmasis mūsų tikslas – stiprinti nacionalinį čempionatą. Kaip minėjau, regioninės varžybos pritraukia daugiau dalyvių nei čempionatas. Manau, buvo nueita neteisinga kryptimi, nes sportininkai nustojo tobulėti ir apsistojo regioninių varžybų formate. Tai reiškia, kad jų individualus meistriškumas auga labai lėtai, jie nesivaržo su stipriausiais varžovais, automobilių paruošimo lygis taip pat mažesnis.

Sieksime keisti šią situaciją, koreguosime reglamentą, dalyvių įkainius, visi 6 čempionato etapai vyks kartu su pirmenybėmis – „Regionų taure 2016“. Vieną dieną čempionatas, o kitą – regioninės varžybos. Taip sudarytas tvarkaraštis tam, kad sportininkai pamatytų kitą lygį, automobilius, greičius, komandų darbą ir siektų tobulėti, pereiti į aukštesnį lygį.

- Taip pat visi nekantriai laukia ir Europos automobilių kroso čempionato etapo Lietuvoje. Ar yra daugiau naujienų dėl būsimo renginio?

– Taip, kitais metais mūsų laukia dar vienas labai svarbus išbandymas – Europos automobilių kroso čempionato etapas Lietuvoje, kuris vyks birželio 4-5 dienomis Vilkyčiuose. Tai didžiulė atsakomybė, sunkus darbas, reklama šaliai ir šventė autosporto gerbėjams.

Pirmasis etapas vyks Vokietijoje, o tada geriausi Europos kroso lenktynininkai persikels savaitgaliui į Lietuvą. Kiti etapai bus rengiami Italijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje ir Čekijoje. Kaip matote, Lietuva papuolė tarp 6 šio prestižinio renginio organizatorių iš visos Europos. Tai – labai didelis pasiekimas, kuris atsispindės ir šios sporto šakos augime.

- Galbūt galite papasakoti plačiau, kaip Jūsų nuomone Europos kroso čempionato etapas paveiks šios sporto šakos populiarumą Lietuvoje?

– Tokio kalibro renginiai ar tarptautiniai laimėjimai labai teigiamai veikia sporto šaką. Pavyzdžiui, Rūtos Meilutytės ar Ričardo Berankio sėkmės istorijos tapo varomąja jėga naujų baseinų statybai bei lauko teniso populiarumo augimui. Neabejoju, kad Europos kroso čempionato etapas Lietuvoje taip pat susilauks didžiulio gerbėjų ir žiniasklaidos dėmesio bei leis augti šiam sportui.

Manau, kad kitais metais Lietuvai aukščiausiame lygyje galės atstovauti 10 ir daugiau sportininkų. Po šio etapo mes galėsime pasakyti, kokiame iš tikrųjų lygyje esame. Tikiuosi, kad po 2-4 metų Lietuvos vardą garsins dar daugiau lenktynininkų.

- O kaip vertinate bendrą Lietuvos autokroso lygį šiandien?

– Lietuvoje autokrosas, rali-krosas yra vienos iš pirmaujančių sporto šakų. Turime Europos vicečempioną, du tarptautinius prestižinius Europos turnyrų etapus. Mūsų trasos atitinka Europos standartus, o saugumas yra maksimalus. Sulaukiame didelio žiūrovų susidomėjimo, pamažu auga ir sportininkų skaičius. Jokia kita autosporto šaka ir jos atstovai šiuo metu nėra tiek pasiekę.

Jei lygintume save su kaimynais – situacija taip pat nebloga. Estijoje autokrosas yra mažiau populiarus ir jie neturi gerų trasų. Latvijoje autokrosas yra labai populiarus, jie turi daugiau dalyvių nei mes, tačiau pas juos trasos yra daug prastesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją