Ne tik sportininkai, bet ir lenktynių stebėti atvykę žiūrovai pastebi, jog įvairioje ir turiningoje šios automobilių sporto šventės programoje vis daugiau dėmesio skiriama saugaus eismo problemoms. Netaps išimtimi ir šiemetinės lenktynės. Jų dienomis apsilankiusius didžiausiame šalies kurorte sutiks tradiciniu tapęs saugaus eismo priemonių skatinimo kompleksas, kurį lenktynių organizatoriai, VšĮ „Promo Events“, siūlo glaudžiai bendradarbiaudami su susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Artėjant tradicinei automobilių sporto šventei Palangoje Lietuvos Respublikos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius ragina sportininkus tapti aktyviais saugaus eismo ambasadoriais, noriai perteikiančiais patirtį eiliniams vairuotojams ir savo pavyzdžiu įrodantiems, jog lenktynių trasose ir miestų gatvėse ar užmiesčių keliuose veikia skirtingi dėsniai.

„Bet kurių varžybų tikslas – pranokti konkurentus ir greičiau už kitus pasiekti finišą. Tačiau kasdieniniame kelių eisme – viskas kitaip, be atodairos lenkti kitas transporto priemones labai pavojinga, - tikina ministras. - 2012 m. net 43 žmonės žuvo susidūrę su priešpriešinėmis transporto priemonėmis, kai netinkamai įvertinę situacijas bandė aplenkti kitą automobilį“.

Ministro R. Sinkevičiaus nuomone, garsių autolenktynininkų pamokos, jų įtaka ir viešai deklaruojama nuomonė apie jaunų, nepatyrusių ir neatsakingų vairuotojų pražūtingą aplaidumą gali pakeisti situaciją. Todėl ministras ragina sportininkus rengti atviras saugaus važiavimo pamokas, dalintis patirtimi, viešai aiškinti, jog miesto gatvės ar užmiesčių magistralės nėra skirtos lenktynėms ir nevalia prie vairo nė sekundei prarasti atidos, išlikti susikaupusiam.

Propaguoti tokias tiesas bus išnaudotos ir artėjančios 1000 km. lenktynės. Pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos eismo saugumo skyriaus vedėjo Nemuno Abukausko, lenktynėse daug dėmesio bus skirta eismo saugumo problemoms ir eismo kultūros ugdymui. Tam kelininkai šiemet parengė patrauklią programą.

Lenktynių dienomis trasos prieigose žiūrovai galės išbandyti saugos diržų ir automobilio virtimo simuliatorius bei pajusti kuo gresia pražūtingas saugos diržų ignoravimas arba kokios perkrovos bei jausmai patiriami virstant automobiliui.

Trasos prieigose bus įrengta speciali palapinė, kurioje žmonės galės pažiūrėti demonstruojamų eismo saugumui skirtų filmų ir klipų bei susipažinti su čia eksponuojamos vaikiškos automobilinės saugos kėdutės funkcijomis ir praktiška jos nauda. Organizatoriai mano, kad tai paskatins vairuotojus mažus keliautojus vežti automobilyje tik jiems skirtoje tokioje kėdutėje.

Bene daugiausia dėmesio lenktynių dienomis Palangoje bus skiriama didžiausio pasisekimo ir lankytojų antplūdžio kasmet susilaukiančiai saugaus eismo klasei arba elektromobilių trasai mažiesiems, kuri daugeliui jų taps tikru pirmuoju saugaus eismo pradžiamoksliu.

Ši trasa – tai sumažinta miniatiūrinė gatvė su žiedine sankryža, veikiančiais šviesoforais ir visais būtinais kelio ženklais. Mažieji vairuotojai turės galimybę ne tik nemokamai įveikti šią trasą elektromobiliais, bet ir dalyvauti čia vedamose saugos eismo pamokėlėse, o geriausiai taisykles ir praktiką įsisavinę vaikai bus apdovanoti ir prizais. Čia pat vaikams ir jų tėveliams bus pasiūlytos nemokamos knygutės, kaip rinktis dviratuką, koks turi būti dviratininko šalmas, kokie reikalavimai keliami dviračio stabdžiams.

„Tokios pastangos duoda rezultatų. Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius išvengėme tragiškų eismo įvykių, kuriuose žūtų vaikai, tačiau sužeista jų nemažai, net 142 , – sakė ministras R. Sinkevičius. – Todėl visapusiškai palaikome ir skatiname lenktynių organizatorių pastangas net tokios šventės metu nepamiršti saugaus eismo problemų. Tikiu, kad pastangos nuo pat mažumės mokyti vaikus saugaus elgesio kelyje taisyklių bei formuoti pradinius jų įgūdžius prisidės stengiantis išsaugoti gyvybes keliuose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)