Kaip jau skelbta, būtent šiam bandymui, kuris vyks Druskininkuose jau šį sekmadienį, gruodžio 1d., 12 val. T. Kosciuškos gatvėje, šalia „Reginos“ viešbučio, tokius rekordus fiksuojanti Guinness World Records Limited kompanija sukūrė specialias taisykles.

Rekordo šturmo išvakarėse į Lietuvą atvyksta ir Guinness World Records Limited oficialus atstovas Jackas Brockbankas, kuris sėkmės atveju vietoje įteiks liudijimą, patvirtinantį pasiektą pasaulio rekordą.

J. Brockbankas sutiko atsakyti į keletą renginio spaudos centro, Viešųjų ryšių agentūros „Visus Bonus“ klausimų:

-Kiek kartų vidutiniškai per metus bandoma pasiekti rekordą?

-Kasmet 174 skirtingose šalyse bandoma pagerinti apie 50 000 rekordų. Taigi, beveik po tūkstantį per savaitę. Tačiau tik 5 procentai visų rezultatų yra patvirtinami kaip nauji Guinness World Records pasiekimai.

- Ar daug lietuvių yra pelniusių Guinness World Records titulą? Kokie jų rekordai?

-Yra, ir ne tiek mažai. Pateiksiu tik keletą naujausių pavyzdžių, bylojančių apie kai kurių lietuvių įrašus Guinness World Records knygoje.

Ilgiausiai - 30,6 sekundės - iškėlęs 465 kilogramų svorį jį išlaikė Žydrūnas Savickas. Tai užfiksuota „Lo Show Dei Record“ renginio, vykusio Milane (Italija) 2011 m. kovo 25 d. metu.

Didžiausias kada nors barzda iškeltas svoris – 63,8 kilogramo. Jį pasiekė Antanas Kontrimas „Rekorlar Dunyasi“ metu Stambule (Turkija) 2013 m. birželio 26 dieną.

Didžiausią - 645,6 km atstumą per 24 val. su jėgos aitvaru įveikė Rimas Kinka Islamorados pakrantėje, Floridoje (JAV) 2012 m. vasario 26 d.

-Kiek renginių jums teko teisėjauti ir kokias egzotiškiausias šalis aplankėte, kokius labiausiai neįprastus rekordus užfiksavote?

Jackas Brockbankas
-Asmeniškai man teko teisėjauti daugiau kaip 300 Guinness World Records bandymų. Keliavau po visą pasaulį, tačiau paskutiniais metais - daugiausia po Europą, Artimuosius Rytus ir Rusiją. Sunku pasakyti, kokiose egzotiškiausiose šalyse buvau ir kokius labiausiai neįprastus rekordus fiksavau, tačiau iš visų kitų išskirčiau Sibire, Jakutske, vykusį masiškiausią „Ohuokhai“ šokį (tradicinis jakutų šokis ratu) ir Venesuelą, kaip daugiausiai Mis Visata titulų iš eilės laimėjusią šalį.

-Ar daug rekordų susiję su automobiliais - juos velkant, keliant, stumiant?

-Tokių pasiekimų irgi nemažai. Paminėsiu tik keletą jų. Toliausiai su kabliais nugaroje vilktas automobilis - 111,7 m. Greičiausiai 1 mylią (1,61 km) nustumti automobilį pavyko per 11 min. 39 sek. Sunkiausias dantimis vilktas dviejų aukštų autobusas svėrė 12 360 kg, o sunkiausias barzda temptas automobilis - 1700 kg.

-Kokie rekordai labiausiai domina Guinness World Records Limited?

-Mano atstovaujama Guinness World Records Limited kiekvieną pasiekimą vertina itin rimtai ir neskirsto į įdomius ar mažiau dominančius. Žinoma, kai kurie rekordai, tokie kaip aukščiausias ar žemiausias žmogus, greičiausiai nubėgti 100 metrų ir t.t., išgarsėjo labiau nei kiti. Svarbu, kad net ir keisčiausi ar labiausiai pamišę, vienų betiksliais laikomi rekordai kitiems gali atrodyti kaip labai prasmingi ir tapti vos ne pačiu svarbiausiu dalyku pasaulyje. Būtent šiuo kodeksu ir vadovaujasi juos fiksuojanti Guinness World Records Limited.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)