aA
„Yra dalykų, kurie nėra dzin“, − taip artėjančius rinkimus pasitinka Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), jau 11-tą kartą organizuojanti informacinę pilietiškumo skatinimo kampaniją „Man Ne Dzin“.
„Man Ne Dzin”
„Man Ne Dzin”
© Organizatorių nuotr.

Mantas Zakarka, LiJOT vadovas, teigia, kad politiniai procesai jauniems žmonėms dažnai atrodo neįdomūs, todėl atėjus rinkimams valstybės likimas neretai paliekamas spręsti kitiems.

„Tačiau mes, norėdami keisti jaunimo požiūrį į rinkimus, juokaudami klausiame, ar būtų dzin, jei žiema kasmet savivaldybes užkluptų netikėtai. Yra dalykų, kurie tiesiog nėra dzin, o rinkimai yra vieni iš jų“, − įsitikinęs M. Zakarka.

Vis dėlto, paskutiniuose Lietuvos Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose, kurie vyko 2014 m. gegužę, jaunų žmonių aktyvumas buvo rekordinis. Net 37 procentai 18-34 metų Lietuvos piliečių atliko savo pilietinę pareigą. Lyginant su 2012 m. Seimo rinkimais, jaunimo aktyvumas išaugo kone perpus.

Sociologė Rūta Žiliukaitė teigia, kad reguliarus dalyvavimas rinkimuose – tai ne kas kita kaip susiformavęs įprotis. Pasak jos, Lietuvoje auga nauja karta, kuri domisi politiniais šalies procesais ir rinkimuose išreiškia savo subjektyvią politinę kompetenciją.

Mantas Zakarka
Mantas Zakarka
© Asmeninio archyvo nuotr.

„Tai matome ne tik iš augančio rinkiminio aktyvumo, bet ir iš vis didesnio jaunų kandidatų skaičiaus politinių partijų kandidatų sąrašuose. Džiugu, kad partijos po truputį atsinaujina ir taip mobilizuoja daugiau jaunimo“, − komentuoja M. Zakarka.

Tačiau šiemet rinkimai Lietuvoje bus ypatingi visiems – kovo 1 d. tiek vyresnės kartos atstovai, tiek jauni žmonės pirmą kartą galės tiesiogiai balsuoti už kandidatus į savivaldybių merus, todėl tikimasi dar didesnio žmonių aktyvumo.

Kampanijos „Man ne dzin“ organizatoriai kartu su ilgamečiu partneriu, naujienų portalu DELFI, kviečia visus skaitytojus prisidėti prie kampanijos ir garsiai pasakyti „Man Ne Dzin“, kas vyksta Lietuvoje.

Specialiai šiems rinkimams LiJOT ir DELFI sukurtoje anketoje galima rašyti pasiūlymus, idėjas ar problemas, kurias gyventojai norėtų spręsti savo miestuose. Visa skaitytojų nuomonė bus renkama ir, galiausiai, rinkimams pasibaigus, pasieks naujai išrinktus merus kaip įpareigojimas imtis naujų darbų, svarbių savivaldybių gyventojams.

„Man Ne Dzin“ anketą galite rasti čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ignas Jomantas kol kas dar nesės į kalėjimą: išgelbėjo neįtikėtinas formalumas

Antradienį Klaipėdos apygardos teismas nusprendė bent kol kas nesiųsti milijonieriumi...

Bilotaitė dėl Nausėdos paviešintos informacijos apie Volkovo užpuolikų sulaikymą kreipėsi į prokuratūrą papildyta (15)

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama...

Po pranešimų apie sunkią ligą Kadyrovas pasirodė vaizdo įraše (2)

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas savo socialinių tinklų paskyroje paskelbė vaizdo...

Liko penki žaidėjai ir Šaras: kiek lietuvių prasibraus į Eurolygos finalo ketvertą? ketvirtfinalio porų prognozė

Antradienio vakarą dvejomis rungtynėmis Atėnuose ir Madride startuos šio sezono Eurolygos...

Bernatonis – apie Kirkilą: praradau vieną geriausių draugų (1)

Antradienį Vilniuje būrys žmonių renkasi į atsisveikinimą su ilgamečiu politiku, buvusiu...

Skaudi netektis Lietuvos futbolo bendruomenėje – mirė jaunas rinktinių narys (3)

Lietuvos futbolo federacija (LFF) pranešė skaudžią žinią – eidamas 23-uosius metus anapilin...