aA
Kuo jis gali jums realiai padėti? Išgelbės nuo infarkto? Laimės kovą su vėžiu? Su aklumu? Mes pabandysime atsakyti į tipinius klausimus apie vitamino E naudą jūsų organizmui.
Avokado
Avokado
Mus moko, kad vitaminai - neatskiriama mūsų raciono dalis. Ir nesvarbu, kaip ir kuo mes mintame (mėsa ar daržovėmis), bet kokiu atveju buteliukas su dražė arba tabletėmis visuomet turi būti šalia. Mus visuomet tikina, kad vitaminas A pagerina regėjimą, o be vitamino C mes niekaip nesugebėsime įveikti peršalimų ir tuo labiau - gripo. Mes išmokome, kad žuvies taukuose gausu vitamino D.

Ir štai dabar tas paslaptingas vitaminas E. Pagal populiarumą tarp maisto priedų jis užima antrą vietą ir pralaimi tik vitaminui C. Jis neduoda ramybės daktarams ir specialistams - esant ypač stipriems negalavimams daktarai jį laiko paskutine viltimi. Nejaugi ši maža vitamino E tabletė, įeinanti į antioksidantų grupę, garantuoja stiprią sveikatą ir ilgą gyvenimą? Deja, nuo visų ligų panacėjos nėra.

Pagrindiniai faktai trumpai:

Nauda: mažina riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis ir vėžiu, padeda greičiau užgyti žaizdoms, gydo kataraktą, sulėtina Alzheimerio ligos vystymąsi.

Pašalinis poveikis: sustiprina preparatų, skystinančių kraują, poveikį, gali operacijos metu pagreitinti kraujotaką.

Kodėl mums būtinas vitaminas E?

Avokado
Avokado

Vitaminas E yra antioksidantas. Norėdami suprasti, kokią reikšmę jis turi mūsų sveikatai, įsivaizduokite, kad vitaminas E yra pagrindinis jūsų organizmo brigados specialistas. Ši brigada naikina laisvuosius radikalus - atomus, ardančius ląsteles. Laisvieji radikalai - sveikatos priešai. Dėl jų ateina priešlaikinė senatvė, pradeda skaudėti širdį, kenčia kraujagyslės ir gali išsivystyti vėžys.

Tarp kitko vitaminas E stiprina imunitetą, mažina trombocitų lipnumą, kuris gali baigtis tromboze, palaiko normalų nervinės ir raumenų sistemos darbą.

Vitamino E trūkumą organizme pajuntame ne iš karto. Praeis keletas metų, o gal ir dešimtmečių, kol jūs suprasite, kad su jumis kažkas ne taip. Šio vitamino trūkumas pasireiškia progresuojančių neurologinių simptomų pavidalu. Tai gali būti refleksų sulėtėjimas, eisenos pakitimai, silpnumas bei galūnių jautrumo sumažėjimas.

Ar galima gauti reikalingą vitamino E kiekį su maistu?

Teoriškai - taip, bet viskas priklauso nuo to, ką jūs dažniausiai valgote ir kiek vitamino E jums dabar reikia. Rekomenduojama kasdieninė dozė (RKD) moterims sudaro 12 tarptautinių mato vienetų (TV), vyrams - 15 TV. Normaliai maitinantis gauti RKD vitamino E su maistu nesunku. Tačiau net ketvirtadalis planetos gyventojų smarkiai kenčia nuo šio vitamino trūkumo. Iš dalies tai susiję su tuo, kad produktuose, kuriuose yra vitamino E, taip pat gausu ir riebalų ir žmonės stengiasi juos iš savo raciono išbraukti.

Tarp kitko, rekomenduojama RKD yra pilnai pakankama neurologinių ligų

Sojos pupelės
Sojos pupelės

profilaktikai. Tačiau norint išvengti kitų ligų, ši dozė yra per maža. Pavyzdžiui, jei ateityje norite išvengti sunkumų su širdimi ir kraujagyslėmis, jums būtina ilgą laiką kiekvieną dieną gauti 100 TV vitamino E. Gauti šią dozę vien iš kasdieninės mitybos praktiškai neįmanoma.

Ar vitaminas E gali apsaugoti nuo vėžio?

Mokslininkai jau seniai mėgina profilaktiškai saugotis nuo vėžio antioksidantų pagalba. Pavyzdžiui, trisdešimties metų laikotarpyje beveik 30 000 rūkančių moterų dalyvavo unikaliame tyrime. Pusė iš jų kas dieną gaudavo betakarotino dozę, o kita pusė - vitamino E. Eksperimento metu buvo pastebėta, kad plaučių vėžio rizika didesnė tik toms moterims, kurios gėrė betakarotiną.

Dabar - apie skrandžio ir tiesiosios žarnos vėžį. Nėra jokių autoritetingų duomenų apie tai, kad reguliarus vitamino E vartojimas sumažina riziką susirgti šiomis ligomis. Todėl daktarai vėžio profilaktikai labai atsargiai rekomenduoja preparatus, kurių sudėtyje yra vitamino E. Žinoma, kiekvienos dienos racioną galima papildyti vitamino E doze, bet mažai tikimybės, kad tai jus išgelbės nuo baisios ligos.

Kuo naudingas išorinis vitamino E naudojimas?

Ne per daug. Priminsime, kad vitaminas E naikina laisvuosius radikalus, kurie susidaro veikiant saulei arba dėl užterštumo. Jie pažeidžia odą ir ją sendina. Kosmetiniai preparatai su vitaminu E dažniausiai turi tik jo inertinę formą. Todėl mokslininkai nesiima tikinti, kad šie kremai tikrai jūsų odai atneša naudą.

Žaizdos įtrynimas augaliniu aliejumi, kuriame yra vitamino E - paplitusi naminė priemonė. Deja, ir ji vieno nedidelio bandymo metu neatlaikė jokios kritikos. Penkiolika pacienčių su gyjančiais įpjovimais ir žaizdomis naudojo dvi drėkinančias priemones - "placebo" (tikro preparato imitacija) ir kitą, sudėtyje turinčią vitamino E. Du kartus per dieną moterys tepė abu tepalus vienu metu ant skirtingų žaizdų vietų. Po mėnesio pas 12 iš jų vietose, kurios buvo tepamos vitaminu E, žaizda taip ir neužgijo, o pas tris netgi pablogėjo.

Gydytojai nustatė, kad vitamino E tepimas ant atvirų žaizdų turi būti nenaudojamas. Toks kategoriškas pareiškimas nebuvo taikomas lūpų kampučių skilimų, kurie atsiranda pas vėžiu sergančius žmones po chemoterapijos, gydymui. Šiuos įskilimus pastoviai tepant vitamino E aliejumi, jie užgyja beveik pilnai.

O kokia nauda regėjimui?

Tikslaus atsakymo į šį klausimą kol kas nėra. Katarakta ir suaugusiųjų tinklainės degeneracija laikomi pagrindine silpno regėjimo ir aklumo priežastimi. Kol kas tikrai neaišku, kas provokuoja šias ligas, bet yra nuomonė (ir jos prisilaiko daugelis specialistų), kad regėjimo problemos iškyla žmonėms, kurių organizme trūksta vitaminų E ir C, taip pat karotino, seleno ir cinko.

Tokiais atvejais rekomenduojama valgyti daugiau produktų, kurių sudėtyje

Alyvų aliejus
Alyvų aliejus

gausu šių elementų. Tačiau tai gali padėti tik profilaktiškai, nes atstatyti regėjimą tokiomis priemonėmis neįmanoma. Nepadės ir didelės preparatų su vitaminu E dozės. Gydytojų nuomonė šiuo klausimu vieninga.

Ar padės vitaminas E Alzheimerio ligos gydymui?

Tai ko gero vienintelis atvejis, kai daktarai primygtinai reikalauja naudoti didesnes vitamino E dozes konkrečios ligos gydymui. Jau įrodyta, kad ligoniai su šios ligos simptomais, reguliariai naudodami preparatus su šiuo antioksidantu, jaučiasi geriau, ligos vystymasis sulėtėja

Ir vis dėl to, kodėl gydytojai taip vieningai išrašinėja preparatus su vitaminu E turintiems Alzheimerio ligos simptomus? Dėl to, kad nėra kitų efektyvios terapijos variantų. Yra duomenys, kurių negalima ignoruoti. Kasdieninė vitamino dozė (apie 1000 TV) į gyvenimą grąžino ne vieną žmogų, sergantį šia liga.

Kuo dar sveikatai naudingas vitaminas E?

Reguliarus vitamino E naudojimas padidina imunitetą pagyvenusiems žmonėms. Vieno bandymo metu mokslininkai trims moterų grupėms (nuo 65 iki 90 metų amžiaus) davė 300 ir 1200 TV šio vitamino. Patys geriausi rezultatai buvo užregistruoti toje grupėje, kuri gaudavo po 300 TV vitamino E per dieną. Šios moterys praktiškai nustojo sirgti gripu ir jų imunitetas labai padidėjo.

Pavyko pastebėti ir dar vieną šio antioksidanto poveikį mūsų sveikatai. Ilgalaikis jo vartojimas sumažina sergančių reumatiniu artritu skausmus ir uždegimus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000