aA
Dauguma mūsų laikas nuo laiko mėgaujamės karbonizuotais gėrimais, tačiau ar jūs šiuos gėrimus geriate reguliariai? Karbonizuoti gėrimai, ypač tie, kuriuose yra “karamelinių dažų”, turi pašalinių efektų, kurie gali paveikti jūsų sveikatą ir ypač kaulų tankumą. Dar daugiau, jeigu geriate dietinius gėrimus, saldintus aspartaminu, pagalvokite – ar verta? Pateikiame informacijos, kuri gali jus sudominti:
Coca cola
Coca cola
Vidutinis gėrimų, tokių kaip Coca Cola ar Pepsi Cola pH rūgštingumas yra 3.4. Toks rūgštingumas yra pakankamai didelis, kad ištirpdytų jūsų dantis ir kaulus! Mūsų kūnas nustoja gaminti kaulus įžengus į trečią dešimtį – po to kas metus per šlapimą pašalinami ištirpdyti apie 8-18% mūsų kaulų. Tai priklauso nuo vartojamo maisto rūgštingumo. (Rūgštingumas nepriklauso nuo maisto skonio, o nuo kalio, kalcio, fosforo ir kitų cheminių medžiagų santykio). Visi ištirpdyti kalcio komponentai kaupiasi arterijose, venose, odos audiniuose ir organuose. Tai paveikia inkstų funkcionavimą (iš čia atsiranda inkstų kepenys).

Burbuliukus ir šnypštimą gėrimuose sukuria fosforo rūgštis ir anglies dioksidas. Fosforas rūgštyje pakeičia kalcio-fosforo santykį ir iš kaulų bei dantų išsiurbia kalcį. Su susilpnina kaulų struktūra ir gali palaipsniui išsivystyti osteoporozė. Fosforas taip pat konfliktuoja su hidrochloro rūgštimi, esančia jūsų skrandyje. Ši rūgštis tampa mažiau efektyvi arba iš viso neefektyvi. Tai skatina skrandžio nevirškinimą ir daugeliui sukelia pilvo pūtimą. Geriant gazuotus gėrimus valgio metu labai padidėja rėmens ėdimo tikimybė.

Pepsi

Anglies dioksidas yra išeikvojimo produktas, kurį organizmas kiekvieną kartą pašalina mums iškvepiant. Kodėl turėtume vartoti kažką, kuo pats mūsų organizmas mėgina atsikratyti? Prieš du mėnesius Delhi universitete vyko konkursas “Kas gali išgerti daugiausia Coca Cola’os?” Laimėtojas išgėrė 8 butelius ir mirė vietoje, nes kraujyje susikaupė per daug anglies dioksido, kuris į kraują neleido patekti deguoniui. Nuo tada universiteto vadovas valgykloje uždraudė prekiauti bet kokias gazuotais gėrimais. Vidutiniškai stiklinėje gėrimo yra nuo 2 iki 4 gramų anglies dioksido. Dietiniuose gėrimuose yra žymiai daugiau karbonizuoto vandens nei paprastuose (štai kodėl uždaryta dietinio limonado skardinė vandenyje plūduriuos, o paprasta nuskęs).

Tuft Universitetas pranešė, kad amerikiečiai šiandien išgeria 70 % daugiau limonado nei prieš 20 metų. Vidutinis amerikietis per metus išgeria 47 galonus (178 litrus) gazuotų gaiviųjų gėrimų per metus! Didžiausias blogumas, kuris atsiranda geriant daug limonado, yra tai, kad jame esanti rūgštis gali palaipsniui išardyti jūsų dantų emalį. Žmogaus dantį įdėjus į Pepsi buteliuką, jis ištirpsta per 10 dienų! Kaulai ir dantys yra vienintelės žmogaus kūno dalys, kurios po mirties išlieka nesugadintos ištisus metus, pabandykite įsivaizduoti, ką limonadas padaro su jūsų žarnomis ir skrandžio sienelėmis.

Limonadai neturi jokios maistinės vertės (vitaminų ir/ar mineralų prasme). Juose didesnis cukraus kiekis, daugiau rūgšties ir daugiau priedų, tokių kaip konservantai ir dažikliai. Įrodyta, kad karameliniai dažikliai, naudojami dažant daugelį limonadų, turi genetinį poveikį ir įtariama, kad jie sukelia vėžį. Karamelė yra degintas cukrus. Paklauskite bet kokio biologo apie degintą cukrų ir jis jums pasakys, kad tai yra karcinogenas.

Be to, mokslininkai karamelinius dažiklius naudojo laboratoriniuose tyrimuose su pelėmis, siekiant įsikišti į leukocitų veiklą (baltąsias ląsteles). Kitais žodžiais tariant, karameliniai dažikliai slopina imuninę sistemą. FDA tai žino ir užtikrina, kad bet koks produktas, kuriame yra karamelinių dažiklių, turi būti atitinkamai pažymėtas. Gera žinia apie karamelės savybes, kurios silpnina imuninę sistemą yra ta, kad nustojus vartoti maisto produktus, turinčius karamelinių dažiklių, imuninė sistema atsistato.

Kitas limonadų ingredientas yra cukrus…DAUG cukraus! Stiklinėje limonado yra apie 11 arbatinių šaukštelių (40 gramų) cukraus. Ar kažkas, kas yra toks skanus, gali būti toks nesveikas? Cukraus vartojimas sukelia reakcijas, kurių metu kūnas praranda kalcį ir keletą kitų mineralų. Taip sukuriamos palankios sąlygos osteoporozei, artritui ir diabetui. Cukrus pakelia cukraus kiekį kraujyje, insulino gamybą, insulino atsparumą ir liaukų išeikvojimą. Du Harvardo tyrimai atrado, kad, jei racione yra daug cukraus

Coca cola

arba rafinuoto krakmolo, tai padidėja rizika susirgti diabetu.

Pasaulio sveikatos organizacija dabar teigia, kad antrojo tipo diabetas yra epideminiame lygmenyje tose šalyse, kur reguliariai vartojamas cukrus ir krakmolas. Šią diabeto rūšį sukelia ne liaukos, kurios nesugeba pagaminti pakankamai insulino, o organizmo nesugebėjimas įsisavinti insuliną. Mes save persaldėme beveik iki mirties.

Jūsų žiniai, yra tik vienas cukrus, kuris tuojau pat nepakelia cukraus lygio kraujyje. Tai yra žalių nendrių sultyse esantis cukrus, kuris yra dehidratuojamas ir suspaudžiamas į granules. Jis pardavinėjamas sveiko maisto parduotuvėse ir vadinasi “Sucanat”.

Ar žinojote, kad perdirbtas cukrus slopina imuninę sistemą? Tai įrodė daugelis tyrimų. Knyga “Sugar Blues” (“Cukraus bliuzas”), kurią parašė William F. Duffy, aptaria faktinį biologinį atsaką, kurį patiria organizmas, įsisavindamas perdirbtą cukrų. Knygoje teigiama, kad toks cukrus yra ne maistas, o narkotikas. Vietoje ilgo proceso per keletą minučių, kai suvirškinamas cukrus, pakyla jūsų kraujo cukraus kiekis.

Organizmas, siekiantis išlaikyti homeostazę (organizmo balanso būseną) daro viską, ką tik gali, kad sumažintų cukraus kiekį kraujyje. Nors žmogaus organizmas vienu metu gali atlikti daug funkcijų, kai dėmesys sutelkiamas vienam procesui, kenčia kiti. Pavyzdžiui, kai liaukos gamina insuliną, jos negamina enzimų, kurie kovoja su vėžiu (liaukų enzimai “suvalgo” vėžį). Štai kodėl taip svarbu atsiminti vieną žodį – “nuosaikumas” – bet koks perteklius sumažina organizmo gebėjimą išlaikyti homeostazę.

Cukrus iš vienos gėrimo skardinės gali nuslopinti imuninę sistemą net 6 valandoms!

Cukrus pakylėja jūsų nuotaiką ir suteikia energijos, o tuomet jus nuleidžia lyg iš debesų su tokiu jausmu kaip nuovargis. Jis veikia panašiai kaip kofeinas. Tuomet geriate daugiau, siekiate antro pakilimo, o tai sugadina adrenalino liaukas. Viena iš chroniško nuovargio sindromo priežasčių yra išeikvotos adrenalino liaukos.

Tačiau dirbtiniai saldikliai yra dar blogesni už cukrų! Aspartamas organizmą suskaido į medžiagas, kurios griauna nervų sistemą. 1999 m. gegužės 20 d. CBS naujienos paskelbė, kad mokslininkai įspėja apie galimus pavojus, susijusius su dietiniais limonadais. Tyrimai atskleidė, kad limonado skardinę laikant kambario temperatūroje, aspartamas, esantis jame gali suskilti į formaldehidą.

CBS 2 naujienos pranešė, kad formaldehidas yra žinomas kaip medžiaga, sukelianti vėžį ir apsigimimus. “Žemas formaldehido kiekis, esantis aplinkoje, yra nepavojingas,” CBS 2 žinioms teigia rezidentas daktaras Michael Hirt. “Tačiau vartojamas didelėmis dozėmis žmogui gali kelti didelį pavojų.” Problema atsiranda tik tuomet, kai limonadas laikomas kambario temperatūroje, tačiau dauguma gėrimų, kuriuos parsinešame iš parduotuvės, ten yra laikomi kambario(arba dar aukštesnėje) temperatūroje ištisus mėnesius.

FDA gavo daugiau skundų dėl aspartamo nei dėl kurio nors kito maisto priedo. Skundai skiriasi – pradedant galvos skausmais, pilvo spazmais ir baigiant raumenų nuovargiu. "Nutrasweet" susietas su neurologiniais sutrikimais, tokiais kaip fibromialgija ar Alchaimerio liga.

(Bus tęsinys)

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0