aA
Teisinio imuniteto naikinimo rekordininkas Viktoras Uspaskichas – tuoj pat vėl pasislėps už neliečiamybės sienos.
Vitalija Vonžutaitė ir Viktoras Uspaskichas
Vitalija Vonžutaitė ir Viktoras Uspaskichas
© DELFI / Tomas Vinickas

Jo greičiausiai laimingas bilietas į Europos parlamentą – galvos skausmas teisėsaugininkams. Ketveriems metams kalėjimo už juodąją buhalteriją nuteistas ir tokį nuosprendį apskundęs Uspaskichas teismams bus vėl nepasiekiamas. Per vargus panaikinus Uspaskicho kaip Seimo nario imunitetą Darbo partijos įkūrėją saugos europarlamentaro neliečiamybė. Prokuroras Saulius Verseckas po 8-erius metus trunkančio proceso jau bijo prognozuoti jos pabaigą, tačiau visai išsisukti „darbiečiui“ nepavyks.

„Jums taip norisi, kad Uspaskis sėstų į kalėjimą?“, – „Info TV“ laidai „Info diena“ sako Viktoras Uspaskichas. 

Advokatė Jurgita Judickienė aiškina, kadangi pirmos instancijos teismo nuosprendis neįsiteisėjęs, tai jis neturi statuso, kad jis – teistas asmuo.

„Vadinasi jam įgijus europarlamentaro statusą, įgyja neliečiamybę, tada procesas sprendžiamas dėl jo neliečiamumo, atsižvelgiant į jo naują statusą“, – „Info dienai“ sakė J. Judickienė. 

Darbo partijos patriarchas Europos parlamento rinkimuose – pirmas partijos sąraše. Pasak Uspaskicho, prokurorai patys kalti, kad jis į Briuselį sparnus kels su bylos šleifu. 

„Per tą laikotarpį galima buvo seniai viską padaryti ir pabaigti, jie to nedarė. Aš grįžau į Lietuvą pats savo noru 2007 m. ir per tą laiką iki 2008 m. rinkimų mane apklausė tik 2 kartus. Ko jie netvarkė bylos? Iki 2008 m. rinkimų į Seimą pusantrų metų buvo – ko netvarkė? Neliečiamybės pas mane nebuvo. Namų arešte buvau. Ko netvarkė?“, – sako V. Uspaskichas. 

Juodosios buhalterijos byla juda vėžlio žingsniu – tęsiasi jau 8-erius metus. Laiką gaišino ir teisiamųjų bei jų advokatų ligos, prašymų teismui lavina, skundai ir nušalinimai. Prokuroras Saulius Verseckas skaičiuoja, kad V. Uspaskichas – absoliutus rekordininkas naikinant neliečiamybę.

„Buvo svarstyta Vyriausiojoje rinkimų komisijoje, Seime, Europos Parlamente. Pakankamai daug, kad viename procese vienam asmeniui buvo svarstyta. Tai – unikalus atvejis“, – stebisi S. Verseckas. 

Prokuroras dūsauja prisiminęs prieš 4-erius metus trukusį procesą, kai jau teko kreiptis į Europos parlamentą dėl kaltinimų darbo partijos steigėjui. Jis sako, kad tą kartą neliečiamybės naikinimo procesas užtruko 14 mėnesių. „Kreipiamasi į Europos parlamentą ir jo pirmininkas per posėdį perskaito prašymą, perduoda Teisės komitetui, kuris vertina ir teikia išvadas – naikinti arba ne. Tada Europos parlamentas balsuoja“, – tvarką aiškina S. Verseckas. 

Vis dėlto šios bylos istorija suteikia vilties prokurorui vėl pasodinti V. Uspaskichą į teisiamųjų suolą. Visus kartus, nors ir po ilgos kovos, teisėsaugininkai triumfuodavo. Tačiau, kad procesas gerokai užtruks – nė neabejojama. Jei Apeliacinis teismas priims vėl V. Uspaskicho netenkinantį sprendimą, „darbietis“ galės dar sykį skųstis. Reabilituotas politikas jau nebus. Senaties terminas jam nebegalioja, nes pirmos instancijos teismas sprendimą jau priėmė ir V. Uspaskichą pripažino kaltu. 

Jei teismo neįtikintų V. Uspaskicho kalbos apie nekaltumą ir jam tektų sėsti už grotų, mandatą Briuselyje teks palikti. „Sėsti į kalėjimą su mandatu negalėtų. Būtų sprendžiamas klausimas dėl tokio mandato negalimumo turėti, nes jis nebeatitiktų tam reikalingo statuso“, – sako advokatė J. Judickienė. 

V. Uspaskichas „Info dienai“ sako nuo teisingumo nebėgantis. Tiesiog turintis, ką nuveikti tautos labui, jam esą svarbiausi – žmogaus teisių klausimai. Kalbos apie Lietuvos gelbėjimą iš Europos parlamento opozicijos atstovų neįtikina. Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako, kad V. Uspaskichas nesilaiko pažado į Europos parlamentą nosies nebekišti. „Pagrindinė priežastis, dėl ko apsisprendė per naktį, buitinė – bandymas išvengti galutinio teismo sprendimo ir realaus laisvės atėmimo. Tai – manipuliacija akivaizdi. V. Uspaskichas slepiasi nuo atsakomybės už EP nario mandato“, – piktinasi E. Masiulis

Vis dėlto liberalas tiki, kad „darbietis“ turi šansų apsiginti europarlamentarų akivaizdoje ir išsaugoti europinę neliečiamybę. Anot E. Masiulio, V. Uspaskichas galės sakyti, kad per kone dešimtmetį trunkantį procesą Lietuva nepriėmė jokių sprendimų. Liberalas spėja, kad Darbo partijos steigėjas gali aiškinti esą vyksta politinis persekiojimas. 

Darbiečių patriarchas tikisi iš balos išlipti sausas. V. Uspaskichas sako, kad grasinimai grotomis baimės nekelia. „Jūs kada matėt, kad Uspaskichas yra išsigandęs? Uspaskichas yra kaip Aleksandras Makedonietis. Mane nugalėt reikia 100 kartų didesnės kariuomenės“, – aiškina V. Uspaskichas.

Info TV
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0