aA
"Sodros" Klaipėdos skyriaus vedėjas 10 parų praleis areštinėje. Penktadienio vakarą STT Klaipėdos skyriaus pareigūnai 48 valandoms sulaikė "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovą Viktorą Valcerį, kaltinamą piktnaudžiavimu tarnyba bei oficialių dokumentų klastojimu. Vakar Klaipėdos m. apylinkės teismas leido V.Valcerį laikyti suimtą 10 parų.
Viktoras Valceris
Viktoras Valceris
© "Lietuvos žinios"
  • Suėmė
  • Pradžia
  • Narys
  • Aukcionai
  • Sesuo
  • Tirs

    Suėmė

    Praėjusio penktadienio pavakarę Valstybinio socialinio draudimo valdybos Klaipėdos skyriaus vedėjas V.Valceris po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos skyriaus patalpose buvo sulaikytas 48 valandoms.

    Tą patį vakarą STT iškėlė jam baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Sulaikytasis buvo apklausiamas, jo namuose ir darbovietėje padarytos kratos.

    Vakar per Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovų pasitarimą su STT pareigūnais vyriausiasis apygardos prokuroras Ignas Laucius palaikė STT pareigūnų prašymą ir pritarė kreipimuisi į teismą dėl kardomosios priemonės V.Valceriui skyrimo. Tą pačią dieną Klaipėdos apylinkės teismas leido V.Valcerį suimti 10 parų.

    Visą šį laikotarpį jis turės praleisti areštinėje. STT atstovės spaudai E.Martinonienės teigimu, sulaikytas "Sodros" Klaipėdos skyriaus vedėjas bus laikomas ne uostamiesčio VPK areštinėje, nes čia pastarosiomis dienomis kilo sulaikytųjų riaušės. Kur ketinama kalinti V.Valcerį, nepranešama.

    Pradžia

    Beveik prieš mėnesį STT Klaipėdos skyrius pradėjo patikrinimą siekdamas išsiaiškinti, ar buvęs kandidatas į šalies "Sodros" vadovo postą V.Valceris nėra susijęs su korupcijos skandalu.

    Specialiųjų tyrimų tarnyba, gavusi skundą, ėmėsi tirti "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovo veiklą, vykdytą prieš ketverius metus. STT tyrimo pradžia sutapo su V.Valcerio kandidatavimu į šalies "Sodros" vadovo postą. Po kurio laiko jis savo kandidatūrą atsiėmė ir tai susiejo su STT pradėtu tikrinimu.

    V.Valceris tuomet patvirtino žinąs, kad pareigūnai tiria jo veiklą tuo laikotarpiu, kai jis ėjo bankrutuojančios žvejybinės įmonės "Jūra" likvidacinės komisijos nario pareigas, ir kategoriškai atmetė kaltinimus, esą jis susijęs su "Jūrai" priklausiusio pastato pardavimu savo seseriai.

    "Sodros" Klaipėdos skyriui V.Valceris vadovauja nuo 1991 m. LŽ jis prisipažino pažįstąs asmenį, parašiusį skundą STT, tačiau atsisakė tą žmogų įvardyti.

    Narys

    1995 m. bankrutavus vienai didžiausių valstybinių žvejybos įmonių "Jūra", ją valdyti pradėjo kreditoriai. Vienas kreditorių - "Sodros" Klaipėdos skyrius, vadovaujamas V.Valcerio. Jis buvo įtrauktas į įmonės "Jūra" likvidavimo komisiją, kurią sudarė 9 asmenys. Komisijos pirmininko pareigas tuo metu ėjo Rolandas Zujevas.

    Kai per aukcioną buvo parduodami "Jūros" pastatai bei laivai, veikė ir aukciono vykdymo komisija, kurios veikloje V.Valceris teigė nedalyvavęs ir su parduodamais per aukcioną pastatais reikalų neturėjęs.

    Aukcionai

    1997 m. sausį įvyko pirmasis aukcionas, per jį buvo parduodamas "Jūros" turtas - prieš 100 metų statytas 861 kv. m pastatas, esantis Juodkrantėje, Miško gatvėje. Pradinė jo kaina - 500 tūkst. Lt. Aukcionas neįvyko, nes didžiausia siūloma pastato kaina tebuvo 300 tūkst. Lt. Antras aukcionas surengtas sausio 29 d. Objekto pradinė vertė - 300 tūkst. Lt, o didžiausia siūloma kaina - tik 230 tūkst. Lt, tad aukcionas vėl neįvyko.

    Po paskutinio perkainojimo aukcionas surengtas vasario 5 d. Jame buvo skelbta, jog pradinė pastato vertė 200 tūkst. Lt, didžiausia siūlyta kaina - 150 tūkst. Lt. Varžytynės įvyko ir namus už 150 tūkst. Lt įsigijo kaunietė Vilija Plioplienė. Anot V.Valcerio, jis, būdamas kreditorių komisijoje, apžiūrėjo ir įvertino Juodkrantėje "Jūrai" priklausiusius pastatus, susipažino su jų būkle.

    Poilsio namai Miško gatvėje, kaip ir daugelis kitų objektų, pasak V.Valcerio, reikalavo didelių investicijų, tad visai nekeista, jog naujoji jų savininkė V.Plioplienė pradėjo ieškoti, kam pastatą parduoti. Šilutėje gyvenanti V.Valcerio sesuo norėjo imtis komercinės veiklos ir ieškojo tam tinkančių patalpų. Alanta Venckienė poilsio namus, esančius Miško gatvėje, iš kaunietės V.Plioplienės nusipirko 1999 metais.

    Sesuo

    Norėdama įsigyti minėtą namą jo sesuo A.Venckienė, pasak V.Valcerio, iš tuometinio banko "Hermis" paėmė paskolą 20 metų. Pastatas Miško gatvėje, kuris dabar vadinasi "Kuršių namai", kol kreditas negrąžintas, yra įkeistas bankui (dabar Vilniaus bankui).

    V.Valceris neslėpė, kad informaciją apie Juodkrantėje per aukcioną parduodamą poilsiavietę sesuo gavo iš jo, tačiau neigė, kad jį su pastatu, kuriame A.Venckienė vasarą užsiima komercija, sieja kokie nors piniginiai reikalai.

    Dabartinis "Jūros" likvidavimo komisijos pirmininkas Vaclovas Janušauskas LŽ teigė, jog V.Valceris ir šiandien yra komisijos, kurią sudaro 6 asmenys, narys. Būdamas juo "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovas turi vieno balso teisę, tad iš esmės nei dabar, nei anksčiau jo balsas nieko nelėmė.

    V.Janušauskas paneigė, jog V.Valceris buvo susijęs su varžytynėse parduodamo pastato Miško g. perkainojimu. Dabartinis likvidavimo komisijos pirmininkas sakė neturįs V.Valcerio, kaip likvidavimo komisijos nario, veiklą patvirtinančių dokumentų, mat juos paėmusi STT.

    V.Janušauskas pripažino, kad pastatas Juodkrantėje, Miško g., buvo perkainotas keturis kartus ir iš varžytynių parduotas kaunietei, kuri po 2,5 metų nuosavybę perpardavė V.Valcerio seseriai, tačiau paneigė, jog perkainojant statinį V.Valcerio balsas turėjo įtakos komisijos sprendimui. V.Janušauskas įsitikinęs, kad minėto pastato pirkėja nebuvo susijusi su likviduojama įmone "Jūra".

    Tirs

    Prieš kelias savaites uostamiestyje lankęsis STT vadovas Valentinas Junokas patvirtino, jog ši tarnyba tiria ketverių metų senumo V.Valcerio veiklą. Kol tyrimas nebaigtas, jis atsisakė komentuoti, ar buvęs kandidatas į "Sodros" vadovo postą susijęs su korupcija.

    Tyrimas, anot V.Junoko, gali užtrukti ir kelerius metus, tik tada bus galima patvirtinti arba paneigti, ar V.Valceris korumpuotas.

    V.Junokas sakė, jog STT tikrinimo pradžia sutapo su V.Valcerio kandidatavimu į "Sodros" vadovo postą, mat dabartinės Vyriausybės nuostata - prieš skiriant žmogų eiti svarbias valstybines pareigas būtina nuodugniai ir visapusiškai ištirti jo veiklą.

    Klaipėdos apylinkės vyriausiasis prokuroras Stanislovas Stulpinas LŽ sakė neturįs jokių duomenų apie nusikalstamą V.Valcerio veiklą. Penktadienį STT iškelta baudžiamoji byla V.Valceriui dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir oficialių dokumentų klastojimo gali būti susijusi su tiesioginiu jo darbu "Sodroje".

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

    Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

    Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

    Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

    Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

    „ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...