aA
Nejauku? Šiandienos gydymo įstaigų higienos situacija bet kurią dieną gali pratrūkti kur kas didesnėmis bėdomis. Ir nebus kaltų, nes nėra pinigų! Vaizdeliai iš ligoninės gyvenimo nebaisiai drasko akis, nes svarbiausiu ir vieninteliu tuomet faktu tampa tavo paties liga. Nuskalbta patalynė, sulopyti rankšluosčiai ir chalatai, atsiknojęs palatos grindų linoleumas, seni santechnikos mazgai, kurių ir labai norėdamas neatšveisi, nuo lietaus nuvarvėjusios palatos sienos... Taip yra.
Ligoninė
Ligoninė
© "Lietuvos žinios"
Guli patale ir kuo nuoširdžiausiai nori greičiau pasveikti, ištrūkti į namus.

Pakraupo

Pastaruoju metu LŽ redakciją pasiekė dvi istorijos, kurias pranešė pacientų artimieji. Moteris kvietė atvažiuoti į vaikų ligoninę vėlų vakarą, kai jau reikia uždegti šviesą. Tada tualeto ir koridoriaus siena keliauja įvairaus "kalibro" tarakonai. Nors dėl švaros ir dezinfekavimo neturėjo pastabų, vaizdas ją pribloškė - ligoninėje to pamatyti nė sapne nesapnavusi...

Dar prasčiau atsitiko vyrukui, kurį žurnalistė aplankė ligoninėje, kai jis ką tik buvo atsisveikinęs su ilgais plaukais ir vešlia barzda. Jam į galvą įsisuko gyviai, paprasčiau tariant, utėlės. Pacientas tik gūžčiojo ir nuolankiai prašė nekreipti dėmesio į draugų informaciją dėl šios bėdos: plaukai juk atauga, o ligoninėn jam dar gali tekti grįžti, nes diagnozuota liga neiškart išgydoma. Juo labiau kad personalas, sužinojęs apie gyvius, dezinfekavo pacientą, perkėlė jį kitą palatą ir leido gulėti vienam, be kaimynų.

Mūsų buityje gyvenimas su tarakonais dažnam pažįstamas vaizdelis. Ne iš dangaus utėlės ir ligoninėje atsirado. Tačiau ar galėtum pagalvoti, kad šių gyvių, gal net neįtardamas, gali parsigabenti ne iš bet kur, o iš gydymo įstaigos! LŽ žurnalistė ilgokai ieškojo higienos specialistų, kurie pakomentuotų nejaukią situaciją. Niekas nenorėjo apie tai prabilti spaudai.

Tačiau vieną drąsią moterį pavyko rasti - Vilniaus visuomenės sveikatos centro Sveikatos įstaigų higienos skyriaus vedėją gydytoją epidemiologę Vilhelminą Žiupsnienę. Dėl papasakotų situacijų specialistė pernelyg nesuglumo...

Kaip gyvenamuosiuose namuose, taip ir ligoninėse gyvenama. Tarakonų yra ir įstaigose. Neįmanoma uždaryti ligoninės ir vienu metu atlikti dezinsekcijos. O kai naikinama tik tam tikrose patalpose - neefektyvu. Utėlės - padarai, mokantys pereiti iš vieno žmogaus pas kitą, ypač, kai ligoninėje guli sunkūs, ilgai slaugomi ligoniai.

Tačiau gydytoja V.Žiupsnienė prisipažino, kad tokie jos pašmaikštavimai - juokas pro ašaras. Šiuo metu ligoninių higienos būklę ji pavadino tragiška.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Fausta Marija Leščiauskaitė. Geriau sena merga nei tokie santykiai (3)

Kiek daug žmonių grįžę namo į namus neina. Dar valandėlę sėdi mašinoje. Nes eiti ten nenori.

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...

Įdarbinti užsieniečius Lietuvoje gali būti sunkiau: griežtinama tvarka, bet dėl vienos profesijos matytų išimtį (8)

Vyriausybė jau pritarė, o Seimas toliau svarsto siūlymus griežtinti užsieniečių įdarbinimo...