aA
Partija „Tvarka ir teisingumas“ siūlys valdantiesiems sudaryti Seimo komisiją aiškintis, kodėl iki šiol neįgyvendintas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl partijos vadovo europarlamentaro Rolando Pakso.
„Tvarkiečiai“ turi pasiūlymą dėl R.Pakso
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Klausimą „tvarkiečiai“ antradienį kels per valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdį, BNS patvirtino frakcijos seniūnas Petras Gražulis.

„Jungtinių Tautų Žmogaus Teisių komitetas nurodė panaikinti draudimą R.Paksui kandidatuoti, taip pat yra EŽTT sprendimas, mes siūlysime sudaryti komisiją, kuri išsiaiškintų, kodėl iki šiol nėra įgyvendintas Strasbūro teismo sprendimas, ir taip pat pasiūlytų sprendimus“, - sakė P.Gražulis.

Jungtinių Tautų Žmogaus Teisių komitetas prieš keletą savaičių paskelbė, jog drausdama kandidatuoti iki gyvos galvos Lietuva pažeidė R.Pakso politines teises. Politiko skundą išnagrinėjęs komitetas paragino Lietuvą panaikinti draudimą visą gyvenimą kandidatuoti į prezidentus, eiti premjero ir ministro pareigas.

Taip pat Europos Žmogaus Teisių Teismas prieš trejetą metų yra konstatavęs, kad dabartinis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R.Paksui yra neproporcingas.

R.Paksas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą buvo pašalintas iš prezidento pareigų. Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę. Tų pačių metų gegužę parlamentas priėmė rinkimų įstatymų pataisą su nuostata, kad sulaužęs konstitucinę priesaiką asmuo daugiau niekada negali eiti pareigų, susijusių su šios priesaikos davimu.

Seimo buvo pradėta svarstyti Konstitucijos pataisa dėl galimybės kandidatuoti po apkaltos, tačiau galutinis balsavimas dėl jos neįvyko.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įtampa Artimuosiuose Rytuose. JAV žiniasklaida: Izraelis sudavė smūgį Iranui (12)

Keršydamas už savaitgalį įvykdytą išpuolį, Izraelis sudavė smūgį Iranui, ketvirtadienio...

Rusijoje sudužo „Tu-22M3“ tipo bombonešis

Penktadienio rytą Pietų Rusijos Stavropolio srityje sudužo strateginis bombonešis „Tu-22M3“,...

Karas Ukrainoje. Ukrainos pietuose pasieniečiai sėkmingai atakavo rusų karinį laivą Trumpas: JAV svarbu, kad Ukraina išliktų (4)

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasakė , jog Jungtinėms Valstijoms yra svarbu, kad Ukraina...

Irano ataka prieš Izraelį iškėlė naują užduotį: kas laukia dabar? (1)

Istorijoje pirmą kartą surengta Irano ataka prieš Izraelį, kuri baigėsi triuškinančia nesėkme,...

Į apleistą pastatą Vilniuje skubėjo „Aro“ pareigūnai – rastos sprogimą galinčios sukelti medžiagos

Ketvirtadienio vakarą tarnybos vyko į apleistą pastatą Vilniuje. Rastos sprogimą galinčios...

Kuo toliau – tuo blogiau: vėsią savaitę žada pakeisti dar šaltesnė

Šiandien, penktadienį, Lietuvos orus lems tolstančio ciklono pietvakarinis, šaltesnis pakraštys.

66-erių Kristina darbą rado kone atsitiktinai: vargu, ar jaunimas tokio imtųsi

Turkiški serialai, blynai anūkams ir katinas – daugelis vis dar taip įsivaizduoja pensinio...