aA
Tomas Jovaiša psichologas

Pastaroji Seimo pirmininko kalba gerokai skiriasi nuo ankstesniųjų jo pasisakymų. Šįkart Vytauto Landsbergio kalboje dominavo aiškus atsiprašymo motyvas. Seimo pirmininkas prisipažino klydęs ir netgi asmenines savo charakterio savybes gana savikritiškai įvertino. Tai visiškai naujas aspektas.

Ankstesnėse jo kalbose dominuodavo priešų paieškos motyvas, šįkart to nebuvo. Ir dėl to manau, kad ši Seimo vadovo kalba neabejotinai paveiks nemažą dalį rinkėjų. Tiesa, pats V.Landsbergis turi pastovų savo rėmėjų būrį ir šitam žmonių ratui vakarykštė kalba nebuvo itin reikalinga. Bet, turint galvoje, mūsų žmonių emocionalumą ir norą atleisti, iš nemažos dalies žmonių Seimo pirmininkas susilauks simpatijų, juolab žinant, kad vakarykštėje kalboje nebuvo nei gąsdinimų, nei grasinimų. Mat suaugę žmonės labai nemėgsta, kai juos gąsdina, grasina - į tokias kalbas jie reaguoja neigiamai. Vakarykštė kalba - savotiškas laidos "Atleisk" variantas.

Vis dėlto, nors V.Landsbergio charakteris išties nėra stebuklingas, bet proto ir nuopelnų Lietuvai iš jo neatimsi. Jis genialus kaip politikas. Galbūt jis taip pat pavargo ir dėl to jo balso tonas vakar buvo toks žemas, atlaidus, bet pati kalbos pabaiga buvo optimistinė.

Beje, jei lygintume trijų lyderių - V.Landsbergio, Prezidento Valdo Adamkaus ir populiariausios partijos - Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderio Artūro Paulausko kalbas, tektų atkreipti dėmesį, kad tiktai V.Landsbergis iki šiol griebdavosi gąsdinimų, telkdamas žmones. V.Adamkus kalba ramiai, labiau koncentruodamasis į ateitį, kaltinimų jo kalboje itin mažai. A.Paulauskas taip pat kalba apie ateitį, jis nekaltina. Pastaroji V.Landsbergio kalba taip pat buvo labai panaši - kalbama apie ateitį, nebesigręžiojama į praeitį.

Seimo pirmininko kalba neabejotinai susijusi su rinkimais. Ypač ji įdomi tuo požiūriu, kad šiandien turėtų per visas šalies televizijas savo požiūrį išsakyti Prezidentas Valdas Adamkus, o paskutinę agitacijos dieną kalbėti dar ir kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas. Taigi, gana įdomus žaidimas - kalba trys "didžiausi" Lietuvos vyrai. Prezidento patarėjai iš anksto pabrėžė, kad šalies vadovas nekalbės nei apie kairę, nei apie dešinę, vadinasi, jo kalboje dominuos centristinės pozicijos. A.Brazauskas neabejotinai agituos už kairiąsias jėgas. Taigi, vakarykštė Seimo ir Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko V.Landsbergio kalba neabejotinai turės poveikį dešiniajam elektoratui. Taktiškai ir strategiškai tai labai teisingas sprendimas.

Prieš parlamento rinkimus Vakarų šalyse politikai taip pat prikrečia įvairiausių "šposų", bet tokių asmeninių kalbų, kaip kad vakarykštė V.Landsbergio, aš dar nebuvau girdėjęs. Galiu prisiminti nebent asmeninę Billo Clintono kalbą po sekso skandalo.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

V.Landsbergis prašo atleidimo

Tai komentuoja:

Audronius Ažubalis Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) rinkimų štabo vadovas

Egidijus Knispelis laidos "Atleisk" kūrėjas

Veidas
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iki šiol neviešintas žvalgybos kontrolieriaus raštas: VSD sako, kad Seimo komisija tai ignoravo (7)

Žvalgybos kontrolierius buvo vienas iš asmenų, į kurį kreipėsi Seimo komisija , analizavusi...

Uždrausti sveikatai pavojingi produktai laisvai parduodami prekybos centruose: dietistė Kurpienė pakomentavo, kaip gali atsiliepti sveikatai VMVT paaiškino, ką daryti pastebėjus ar įsigijus (6)

Socialiniuose tinkluose užvirė pirkėjų nepasitenkinimas didžiuosiuose prekybos centruose...

Viena grupė lietuvių vis dažniau skundžiasi dėl nelygybės, tačiau situacija keičiasi vangiai (2)

Žmonių lygybės situacija Lietuvoje sparčiai kinta. Keičiantis įstatymams bei sąmoningėjant...

Karas Ukrainoje. TATENA: Zaporižios AE pavojingai arti avarijos per rusų atakas Ukrainos rytuose ir pietuose žuvo mažiausiai šeši žmonės

Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi sakė , kad...

Mokslininkai ragina į Mėnulį nusiųsti 100 km ilgio optinį kabelį ir užkasti: kam jis bus skirtas?

Apollo misijų metu į Mėnulį nugabenti keli seismometrai. Aštuonerius metus jie matavo virpesius...

Įpusėjus pavasariui – orai lyg vėlyvą rudenį: naktimis paspaus šaltukas, dienomis kris šlapios snaigės

Antradienio naktį iš vakarų prie Lietuvos priartėjo naujas žemo atmosferos slėgio sūkurys....

Po ketvirto iš eilės pralaimėjimo – Šaro nusivylimas ir įspėjimas: turime labai mažai laiko

Šarūnas Jasikevičius po ketvirto iš eilės pralaimėjimo bedė į skylėtą auklėtinių gynybą...