aA
Manoma, jog šiuo metu tatuiruotes nešioja maždaug 3 proc. Lietuvos gyventojų. Pastaruoju metu vis daugiau šou žvaigždžių, verslininkų ir net aukštų valdininkų papuošia savo kūną didesnėmis ar mažesnėmis tatuiruotėmis.
Tatoo
Tai ne vien naujas mados klyksmas. Tatuiruočių populiarumas užplūdo Lietuvą iš Vakarų ir kaip teigia vokiečių psichologai, tai yra narcicizmo (žavėjimosi savimi) išraiška.

Ankščiau tatuiruotės buvo nusikaltėlių ir padugnių pasaulio simboliu, o dabar tatuiruotės tapo visuomenės elitu save laikančių žmonių kulto objektu.

Pasak buvusio Lukiškių tardymo izoliatoriaus gydytojo, sovietiniais laikais iš tūkstančio nuteistųjų tik aštuoniasdešimt neturėdavo jokios tatuiruotės. O iš tūkstančio tatuiruotųjų 200 būdavo "papuošę" visą kūną, net akių vokus ir lytinius organus.

Paprastai dažnas kalinys turėdavo pasidaręs po 4 - 6 maždaug dešimties kvadratinių centimetrų dydžio tatuiruotes. Piešiniuose dominavo užrašai, sutartiniai zonos simboliai, kryžiai su spygliuota viela, rožės.

Išmanantys simbolių reikšmes iš tatuiruočių lengvai nustatydavo, kokiai kalinių kastai priklauso nuteistasis, kiek kartų ir kur anksčiau yra kalėjęs.

Tatuiruotes kaliniams darydavo bausmes atliekantys dailininkai. Pasak psichologų, jei ištatuiruoti dideli odos plotai, o tatuiruočių piešiniai yra seksualinio turinio, kupini agresijos, galima konstatuoti, kad tokio žmogaus psichika sutrikusi.

Lukiškių senbuviai prisimena legendą, kai vienas kalinys, nuteistas mirties bausme, išsitatuiravo visą kūną Josifo Stalino ir Vladimiro Lenino portretais, tad bijant “peršauti” vadus, mirties bausmė buvo pakeista kalėjimu iki gyvos galvos. Dabar tatuiruočių populiarumas kalinių tarpe vis mažėja.

Nepanorę prisistatyti tatuiruočių specialistai mini, kad jų klientų amžius - nuo 20 iki 45 metų. Pensininkai Lietuvoje tatuiruočių nesidaro. O jaunesnių negu 18 metų jaunuolių netatuiruoja patys tatuiruotojai, mat vėliau gali iškilti problemų su jaunuolių tėvais. Nelygu piešinio dydis ir sudėtingumas, procedūros trunka pusantros - tris valandas.

Užsienyje dabar itin paplitę naujo stiliaus biomechaniniai piešiniai (tatuiruotės esmę supranta tik tas, kas ją nešioja ir kas ją darė), o vilniečiai vis dar mėgsta standartinius drakono ir žuvų atvaizdus.

Pasitaiko ir juokingų prašymų, kai klientas ant rankos nori išsitatuiruoti saulutes, drugelius. Penkių kvadratinių centimetrų tatuiruotė, priklausomai nuo piešinio, spalvų ir tatuiruotojo, kainuoja nuo 100 iki 400 Lt. Vakarų Europoje tatuiruotės 3 - 4 kartus brangesnės.

Lietuvoje vis dar pasitaiko žmonių, liguistai besibjaurinčių ant kitų žmonių kūnų ištatuiruotais vaizdais - dažnai iš tikrųjų neestetiškais. Bet patys tatuiruočių savininkai teigia, kad tai pačių nepatenkintų žmonių - žiūrovų problemos, nes tatuiruotės esą daromos ne kitiems pažiūrėti, o sau. Įvairias savo kūno vietas yra išsitatuiravę grupių “ŽAS”, “RSA”, buvusios “Pelenų” grupės nariai.

Lietuvoje pastaraisiais metais labai populiarios pasidarė laikinosios tatuiruotės, nors Vakarų Europoje jas imta daryti jau prieš 15 metų. Šios rūšies tatuiruotės išlieka 3 - 5 metus. Merginos dažniausiai renkasi drugelių, gėlyčių, šuniukų piešinius, vaikinai - erelius, Zodiako ženklus.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

JAV Senatas patvirtino pagalbos Ukrainai paketą papildyta (8)

JAV Senatas patvirtino 95 mlrd. JAV dolerių užsienio pagalbos paketą, į kurį įeina karinė...

Karas Ukrainoje. Smolenske dega naftos perdirbimo gamykla

Naktį Charkivas buvo apšaudytas įsiveržusių rusų pajėgų, mieste girdėjosi garsūs sprogimai.

Smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas jo pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (22)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timuras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau (1)

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Trumpam atsiprašyti iš darbo galima ne visada: yra situacijų, kada galimas ir atleidimas (1)

Turite asmeninių reikalų, kuriuos sprendžiate darbo metu? Pavyzdžiui, galbūt vykstate į gydymo...

Dončičius iš „Clippers“ atėmė namų aikštės pranašumą, savų sienų neapgynė ir „Bucks“

Naktį iš antradienio į trečiadienį sužaistos dar trejos NBA atkrintamųjų rungtynės. Dvejose...