aA
Valdančiosios liberalų ir socialliberalų daugumos lyderiai - Ministras pirmininkas Rolandas Paksas ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas galutinai susitarė ir suderino visus likusius neaiškumus dėl koalicinės Vyriausybės programos. Šį penktadienį dėl pritarimo koalicinės Vyriausybės programai bus balsuojama parlamente.
Nemažai koalicinės Vyriausybės programos nuostatų perimta iš Liberalų rinkimų programos. Kai kurių populistinių tiek liberalų, tiek socialliberalų nuostatų atsisakyta - jos teliko rinkiminiais pažadais.

R.Pakso koalicinės 2000-2004 m. Vyriausybės programoje daugiausia pažadų susijusių su mokesčių mažinimu, kita vertus, neaišku, iš kur bus imamos lėšos atsiradusioms skylėms kamšyti. Remiantis ekspertų skaičiavimais, neapmokestinamų pajamų minimumą padidinus iki 320 Lt, kaip numatyta koalicinės Vyriausybės programoje, savivaldybių biudžetai ir Privalomojo sveikatos draudimo fondas netektų apie 480 mln. Lt.

Fizinių asmenų pajamų mokestį ketinama mažinti nuo 33 iki 24 proc. Taigi, koalicinė Vyriausybė turės iš kažkur rasti 684 mln. Lt.

Koalicinė Vyriausybė taip pat žada pakeisti muitinės prekių vertės nustatymo tvarką ir palaipsniui mažinti muitus. Kai kurių ekspertų vertinimais, taip kyla pavojus rinkos apsaugai, numanomas dalies pajamų praradimas.

Sumažinus pridėtinės vertės mokestį (PVM) statyboms iki 5 proc., reiktų ieškoti kuo padengti apie 48 mln. Lt nuostolį.

Naujosios politikos valdančioji dauguma pasiryžusi taip pat palikti galioti ir 9 proc. PVM šildymui, nors buvo planuota 18 proc. Dėl tokio sprendimo taip pat atsiras apie 55 mln. Lt skylė.

Panaikinus atskaitymus į Kelių fondą nuo ūkinių ir prekybos organizacijų apyvartos, reiktų rasti lėšų kuo padengti 280 mln. Lt stygių.

Padidinus žemės ūkio finansavimą iki 10 proc. valstybės biudžeto, papildomai tektų ieškoti apie 230 mln. Lt.

Papildomų pajamų naujoji Vyriausybė gautų sumažinusi lengvatas bei reformuodama administravimą. Tik neaišku, ar šių lėšų pakaktų atsiradusiems nuostoliams padengti.

1996-2000 m. Vyriausybės programoje taip pat buvo daug gražių pažadų mažinti mokesčius.

Socialliberalai pasirodė nesocialistai

Tai komentuoja:

Vida Stasiūnaitė Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkė

Gintaras Steponavičius Seimo pirmininko pavaduotojas, liberalas

Algirdas Butkevičius Seimo Socialdemokratinės koalicijos narys, ekonomistas

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...