aA
Prokuratūra, 1997 metais iškeldama baudžiamąją bylą naudos iš bankrutuojančio banko turėjusiam A.Šleževičiui, naiviai tikėjosi, jog Lietuvoje už padarytą nusikaltimą turi atsakyti ne tik vištų vagis, bet ir pareigas einantis ministras pirmininkas.
Adolfas Šleževičius
Adolfas Šleževičius
© "Lietuvos žinios"
LŽ sužinojo, kad dėl garsios, tačiau teismams nepatikusios ir dėl to nutrauktos "Šleževičiaus bylos" galutinai susipyko generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia ir jo svarbiausias pavaduotojas Kęstutis Betingis.

Keletą metų tarp įvairaus lygio teismų ir prokuratūros kursavusi A.Šleževičiaus baudžiamoji byla galų gale vėl buvo grąžinta į prokuratūrą tardymui papildyti. Tačiau generalinis prokuroras K.Pėdnyčia nutarė nebetęsti tyrimo ir bylą nutraukė.

LŽ žiniomis, rugpjūčio 30 d. Generalinėje prokuratūroje buvo svarstomas ekspremjero skundas, kuriame jis prašė, kad byla jo atžvilgiu būtų nutraukta ne dėl įkalčių stokos, o reabilitacijos pagrindu.

Generalinio prokuroro pavaduotojas K.Betingis pasikvietė Generalinės prokuratūros Kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus prokurorą J.Nenartovičių bei Vilniaus apygardos prokuratūros Nusikaltimų nuosavybei ir ekonomikai skyriaus prokurorą A.Kazakovą, kurio parašu buvo prisidengta nutraukiant baudžiamąją bylą.

Susipažinęs su byloje priimtais sprendimais K.Betingis liepė ją vėl atnaujinti. Buvo duota komanda parengti tokio nutarimo projektą bei raštą A.Šleževičiui, jog byla jo atžvilgiu yra atnaujinta.

"Tokį sprendimą priėmiau todėl, kad teismo tardymui papildyti grąžintoje byloje prieš ją nutraukiant nebuvo atliktas nė vienas procesinis veiksmas. Projektas buvo perduotas redaguoti ir būčiau jį pasirašęs, - LŽ žurnalistui sakė generalinio prokuroro pavaduotojas. - Tačiau kitą dieną generalinis prokuroras mane nušalino nuo sprendimo".

Paklaustas, iš kur K.Pėdnyčia galėjo sužinoti apie jo priimtą sprendimą, K.Betingis atsakė: "Atsirado Vilniaus apygardoje žmonių, kurie pranešė". Nors antrasis pagal rangą šalies prokuroras nenorėjo atskleisti visų konflikto su šefu detalių, LŽ redakcijai jos žinomos.

Informuotas apie pavaduotojo iššūkį, K.Pėdnyčia kitądien surengė pasitarimą, į kurį pakvietė jau minėtą prokurorą J.Nenartovičių, jo viršininką, Kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus vyriausiąjį prokurorą V.Barkauską, bei patį "išsišokėlį" K.Betingį.

Pastarąjį K.Pėdnyčia apkaltino politikavimu. K.Betingis pakeltu balsu atšovė, kad ne "pacanas" esąs ir pagal pareigas galįs priimti tokius sprendimus. Kai generalinis jam dar kartą priminė: "Ar tu žinai, kas aš toks, ir kur esi tu", K.Betingis išeidamas iš šefo kabineto taip trinktelėjo durimis, kad iš priimamojo išsigandę išsilakstė visi ten lūkuriavusieji.

Kalbos apie Seimo skirtų pareigūnų konfliktą tučtuojau pasklido po visą Generalinę prokuratūrą.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Atsargos majoras sudėliojo akcentus, kas indikuotų artėjančią grėsmę, kaip pasitraukti iš pavojaus zonos ir ko jokiu būdu nedaryti (22)

Specialistai kone vienbalsiai sutinka, kad taika Europoje ir Lietuvoje priklauso nuo karo baigties...

Pergalės rinkimuose siekiantis Vėgėlė: turiu vienintelę išeitį (48)

Nors ir užsitikrino trijų partijų paramą, Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvaujantis advokatas...

Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje pretenziją turėjo ir „Neptūno“ treneris

38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri...

Nuo Egėjo atsiritusi „Neptūno“ banga nuplovė ir į pražangų žabangas patekusį „Žalgirį“ (5)

Titulą ginantis Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) lyderis Kauno „Žalgiris“ (22/3) buvo...

Ar Gabrieliaus Landsbergio šeimos planai – pasitraukti iš Lietuvos? (34)

Socialiniuose tinkluose plinta informacija, kad užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio...

Pavasario vis dar teks palaukti: artimiausios dienos – ir be saulės, ir be šilumos

Ketvirtadienio dieną orus lems nuo Juodosios jūros slenkančio ciklono vakarinė dalis.

Ukrainietis vartininkas Čempionų lygą paliko be čempionų

Iš sosto išverstas „Manchester City“ (Anglija) baudinių serijoje užleido kelią Madrido...

Su žmona išgyvenęs krizę dabar moko kitus, kaip atgaivinti santykius: nevėlu pasikeisti ir po 15 ar 20 metų

Dėl geresnių santykių dažnai labiau stengiasi kuris nors vienas iš poros , o kitas yra arba...