Kalti visi, išskyrus mane


Per konsultacijas žmonės dažnai akcentuoja, kad finansinė sėkmė priklauso ne nuo jų pačių, o nuo įvairių aplinkybių, atsitiktinumo, įtakingų ar turtingų giminaičių, valdžios ir pan. Psichologai tokį vidinį nusistatymą vadina „skurdo psichologija“.

Ką dažniausiai kaltiname dėl pinigų stygiaus? Ogi sukčiaujančius valdininkus, valstybės ekonominę ir socialinę politiką, „plėšikus“ darbdavius. Tiesa, neretai mėginame teisintis, esą jau esame pernelyg seni ką nors keisti savo gyvenime, uždirbti daugiau pinigų trukdo ir tai, kad trūksta atitinkamo išsilavinimo. Tačiau žmonės, kurie atsakomybę už savo materialinę padėtį suverčia kitiems, savu noru pasirenka skurdą.

Pinigų visada per mažai

Daug žmonių fantazuoja, kaip pasikeistų gyvenimas, jei jie būtų turtingi, – tada įsivyrautų palaima ir ramybė. Siekdami tikslo jie įnirtingai dirba, yra nuolat įsitempę. Paradoksalu, bet uždirbus, atrodytų, pakankamą pinigų kiekį įtampa neatslūgsta, nes pasirodo, kad tų pinigų ne tiek ir daug. Atsipalaiduoti ir džiaugtis paprastais dalykais vis dar per anksti. Reikia vėl stengtis, kad mažų mažiausiai išsaugotum tą pragyvenimo lygį, koks yra šiuo metu. O netekti jo – labai baisu.

Iš tiesų pozicija „mažai pinigų“ niekaip nesusijusi su jų kiekiu. Netgi atvirkščiai – didėjant pinigų kiekiui nepasitenkinimas gyvenimu tik auga. Žmonės tampa pinigų vergais ir visai nesvarbu, kiek banknotų yra jų piniginėje. Atsiranda baimė dėl ateities, sunku mėgautis dabartimi.

Skurdas – tai ne tiek materialinė padėtis, kiek vidinė savijauta. Tai mažai ką turi bendra su jūsų pinigine, banko sąskaita, santaupomis. Tai proto būsena, o protas visada sakys – esi nepakankamai turtingas, kad galėtum atsipalaiduoti, ir nepakankamai apsaugotas, kad mėgautumeisi ramiu miegu.

Perteklius, turtai – tai taip pat ne piniginės dydis, o sielos būsena. Turtingas ne tas, kuris turi daug pinigų, o tas, kuris jais moka naudotis ir džiaugtis gyvenimu. Turtingas tas, kurio pajamos ir poreikiai subalansuoti.

Ne ateityje, o dabar

Paprasta žmogiška laimė ir ramus miegas – kažkur tolimoje ateityje. Šiuo metu nelieka nieko kita, kaip tik pasinerti į kankinančius išgyvenimus.

Tačiau metas suprasti, kad daugelio gyvenimo nesėkmių priežastis – vidinis žmogaus nusistatymas, pavyzdžiui, skurdo atžvilgiu. Keičiant savo mintis galima keisti tikrovę. Taigi problemos šaknys slypi įsitikinimuose ir nusistatymuose. Prisipažinkime, dažnai galvojame: pradėsiu džiaugtis gyvenimu, kai turėsiu milijoną, kai atsiras mylimas žmogus, geras darbas ir pan.

Taip mąstydami darome klaidą. Džiaugtis gyvenimu reikia šią minutę. Jeigu šypsositės, viskas klostysis jums palankia kryptimi ir tie tikslai, kuriuos užsibrėžėte, bus lengvai pasiekiami.