aA
Kokį šepetėlį dantims rinktis? Kas geriau - šilkinis siūlas ar dušas burnos ertmei? Apie tokį nei negirdėjote? Taip taip, tuo tarpu, kai daugelis nenaudoja nei siūlo dantims, patys didžiausi tinginiai išradinėja prietaisus, galinčius už juos išvalyti dantis. Tačiau ko yra verti tie "technikos stebuklai"?
Elektrinis dantų šepetėlis
Elektrinis dantų šepetėlis
Sintetika prieš arklio plauką

Natūralūs šeriai, kaip ir kiti plaukai, pagal sandarą panašūs į savotišką vamzdelį, kurio viduje neleistinai apsigyvena visi gamtoje žinomi mikroorganizmai. Jeigu jūs nenorite, kad asmenines higienos daiktas virstų mikrobų daugintoju, pasirinkite sintetinio plauko šepetėlius. Tačiau medžiaga, iš kurios padaryta darbinė šepetėlio dalis, - tai dar ne viskas.

Šeriukai turi būti vidutinio kietumo, kad dantų ir dantenų stipriai nespaustų. Minkštesni šeriukai tinka tuomet, kai yra dantenų problemų.

Pageidautina, kad šeriukai būtų įtvirtinti į šepetėlio galvutę.

Retai išdėstyti šeriukai tinka labiau: jie geriau nuvalo tarpdančius.

Šepetėlio galvutės galas turi būti suapvalintas.

Šeriukai, styrantys į visas puses, pavojingi dantenoms. Būtent toks būna šepetėlis po ilgo ir intensyvaus naudojimo. Išvada - keisti šepetėlį ne rečiau, kaip kas tris mėnesius (ir būtinai po infekcinių susirgimų).

Beje, jei jūs esate iš tų, kurie pernelyg kruopščiai valo dantis, geriau pasinaudokite besilankstančiu šepetėliu: tai sumažins dantenų spaudimą.

Šilkinis siūlelis

Daugiau negu 30% viso dantų paviršiaus šepetėlis nepasiekia. Aišku, galima pasinaudoti dantų krapštukais, tačiau jie dažniausiai pažeidžia dantenas. Todėl stomatologai rekomenduoja šilkinį siūlą tarpdančiams valyti. Jeigu siūlu giliai nebrauksite, rizika pažeisti dantenas bus minimali.

Siūlai būna daugiasluoksniai, viensluoksniai, plokšti, apvalūs, nevaškuoti ir vaškuoti. Pastarieji puikiai slysta tarpdančiais, tačiau nevaškuotas turi savų pliusų- jis išsipešioja ir geriau užkabina maisto likučius. Jeigu siūlas pernelyg išsipešioja, netgi plyšta, tai reiškia, kad dantis yra aštriais kampais. Nedelsdami kreipkitės į stomatologą: šiurkštus paviršius- ideali vieta apsigyventi ir daugintis bakterijoms.

Elektrinis stebuklas

Elektrinis dantų šepetėlis

Nuo vieno mygtuko paspaudimo ūžiantis ir besisukantis dantų šepetėlis - kiekvieno tinginio svajonė. Būtent tinginio, o ne žmogaus, rimtai besirūpinančio savo dantų sveikata. Taip, ranka nesugeba atlikti 4200 judesių per minutę ir tuo pačiu 46 kartus per sekundę keisti judėjimo kryptį. Tačiau, kaip tvirtina specialistai, tai toli gražu ne pati svarbiausia sąlyga taisyklingam dantų valymui.

Dantų šepetėlio kokybę apsprendžia tai, kaip jis “dirba” tarpdančiuose ir virš dantenų. Būtent šios vietos reikalauja kruopštaus ir minkšto valymo suderinamumo. Štai čia ir pasireiškia elektrinio šepetėlio trūkumas - šių sąlygų, pasirodo, praktiškai neįvykdo net patys tobuliausi modeliai, kuriuose yra keletas greičio apsisukimų ir spaudimo variantų.

Ir dar, patirtis rodo, kad ne visi elektriniai šepetėliai sugeba pasiekti pačius tolimiausius burnos ertmės kampelius. Stomatologai sako: įsigyti elektrinį šepetėlį gali tik tas, kuris neturi kantrybės ir įgūdžių. Tačiau ir šiuo atveju reikia daug pastangų, kad išsirinktumėt modelį, idealiai tinkantį jūsų dantims.

O “elektrinis” stebuklas - dušas burnos ertmei - sukelia dar daugiau abejonių. Visų pirma, dušas jokiu būdu netinka kaip įrenginys dantims valyti. Jis gali tik pašalinti maisto likučius ir apnašas, prieš tai išjudintus šepetėliu. (Beje, šį efektą galima pasiekti ir dantų krapštukų, siūlo ir kruopštaus skalavimo dėka. Antra, dušo aparatas turi neigiamų pusių: polinkis endokardijai ( širdies yda, reumatas, dirbtiniai širdies vožtuvai). Reikalas tas, kad burnos mikrofloroje yra bakterijų. Jų gyvybingumo produktas - toksinai. Naudojant dušą, yra keliskart didesnė rizika, kad jie pateks į kraujagyslių sistemą.

Tačiau dušas turi vieną nenuginčijamą privalumą - vandens srovelės su spaudimu sugeba patekti po protezais, tilteliais ir kitomis ortodontinėmis konstrukcijomis.

Kramtyti - nekramtyti?

Kramtomoji guma, paženklinta gėda 60- 70- aisiais, 90- aisiais tapo kultūros dalimi. Ir tam yra priežasčių!

Visų pirma, valandos - pusantros laikotarpyje, pavalgius, kramtomoji guma skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, kas padeda suvirškinti maistą. Beje, žmonės su pakilusiu skrandžio sulčių rūgštingumu turėtų būti atsargesni.

Antra, kramtomoji guma stiprina žandikaulį. (Tiesa, natūralūs morka ir obuolys šią užduotį atlieka geriau.)

Trečia, kaip paaiškino suomių pediatrai, kramtomoji guma - gera… otito profilaktika. Ksilitas, sorbitas ir kai kurie kiti cukraus pakaitalai užkerta kelią ypatingos rūšies bakterijų, sukeliančių otitą, dauginimuisi.

Ir pagaliau, ketvirta ( ir tai svarbiausia), kramtomoji guma be cukraus saugo nuo karieso. Jos veikimo mechanizmas labai paprastas. Vidutiniškai žmogaus burnos ertmėje gyvena apie 50 milijardų bakterijų, o seilėse yra mineralinių medžiagų, kurios sugeba neutralizuoti rūgštis, kenkiančias dantų emalei. Jeigu bakterijas periodiškai “maitinti” cukrumi, tuomet seilių apsauginės funkcijos bus lygios nuliui. Kramtomoji guma su ksilitu keičia seilių sudėtį: joje daugėja mikroelementų, apsaugančių emalę nuo rūgščių poveikio.

Na, be šaukšto deguto vis tiek neapsieisim. Jūs girdėjote apie ksilito ir kitų cukraus pakaitalų vidurius laisvinantį efektą? Tiesa, kad “susigriebtumėt” diarėją (virškinimo sutrikimą), teks sukramtyti visą kramtomosios gumos pakelį. Specialistai tvirtina, kad yra žmonių - ir jų gana daug! - turinčių padidintą jautrumą ksilitui.

Bet kuriuo atveju žinoti kramtomosios gumos pašalinius reiškinius reikėtų. Ypač, jei kalbama apie mažiau kenksmingus ingredientus, nei ksilitas.

Pasirodo, kai kuriuose produktuose yra priedų, pavojingų sveikatai! Jų gamyboje naudojamas butadienas - kaučiukas, naikinantis kvėpavimo ir virškinimo sistemą. Todėl, pastebėję sausainių ingredientų sudėtyje niekingąjį kaučiuką (prašymas nepainioti su butilkaučiuku, kuris nėra kenksmingas sveikatai), šimtą kartų pagalvokite prieš dėdami į burną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Veryga traukiasi iš prezidento rinkimų, LVŽS rems kitą kandidatą Veryga neliks be nieko; papildyta (33)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) iškeltas kandidatas prezidento rinkimuose...

Trakų verslininkas išgyvena tikrą košmarą: grasinimai manęs nestabdė, bet jie galiausiai išsipildė (1)

„Netikėjau, kad tokie dalykai dar vyksta“, – sako verslininkas, pasijutęs lyg laukiniais...

Rima Urbonaitė. Stebuklai rinkimų padangėje: kaip kampanija virsta ne kampanija (9)

Kalbant apie demokratinių rinkimų principus, visada svarbu yra skaidrumas , aiškios finansavimo ir...

Nuo balandžio – elektros ir dujų kainų pokyčiai gyventojams (2)

Rinkoje nusistovėjus palyginti žemoms energijos kainoms, gyventojams nuo balandžio pinga gamtinės...

Šarai, padėk: „Žalgirio“ likimas Eurolygoje – ir Jasikevičiaus rankose įkrintamųjų lenktynių apžvalga (5)

Skrajojantis Kauno „Žalgiris“ (14-18) toliau kaitina aistruolių viltis ir kėsinasi sukurti...

Gediminas Merkys. Brandos egzaminų ir tarpinių patikrinimų nuolatinė krizė. Ar ji tikrai neišvengiama?

Idant krizių nebūtų, esą, reikia padaryti namų darbus. Panašu, ne visai tuos, kuriuos premjerė...

Ar Baltimorės tiltą sugriovusio laivo kapitonas buvo ukrainietis?

Antradienį anksti ryte JAV Baltimorės mieste įvykusi nelaimė, kai į jį atsitrenkus...

Saugesnė nei bet kada: kaip Lietuvos utopija prieš 20 metų virto realybe (1)

Kovo 29-oji – diena, kai prieš dvidešimt metų Lietuva tapo NATO nare. Lietuva dar niekada...