aA
Šių metų gegužės 20 dienos "Lietuvos žinių" numeryje perspausdintą Eltos žinutę "Alus gerti sveika" perskaitė ne kiekvienas net didžiausias alaus gerbėjas. Mat joje - vos 130 žodžių. Čia itin glaustai pateikiamos užsienio kardiologinių tyrimų išvados, esą saikingas alaus vartojimas mažina riziką susirgti širdies ligomis.
Česlovas Balsys
Česlovas Balsys
© "Lietuvos žinios"
  • Ne spaudai
  • Apynasris

    Šią informaciją Eltos agentūra savais kanalais gavo iš Vokietijos spaudos agentūros DPA. Pastaroji duomenis paėmė iš autoritetingo anglų leidinio "British Medical Journal". "Lietuvos žinios", kaip minėjome, buvo paskutinės šioje informacinėje grandinėje.

    Budrūs naujieji cenzoriai iš Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) šioje paprastoje žinutėje įžvelgė redakcijos ketinimą nugirdyti ir šiaip nepradžiūstančią tautą, tad redakciją nubaudė dešimties tūkstančių litų pinigine bauda. Tai yra maždaug po 80 litų už žodį.

    Redakcija įstatymo numatyta tvarka teismui apskundė šią, mūsų manymu, nepelnytą bausmę. Dar prieš tai, kai ta pati tarnyba 5000 litų bauda nubaudė lakūną Jurgį Kairį, neva šis savo skrydžio metu reklamavo cigaretes "West".

    Beje, po minėto skrydžio buvo mėginama nubausti ne tik Lietuvos padangių asą. VTAKT pareigūnai savo žvilgsnį nukreipė ir į J.Kairio skrydį nušvietusią žiniasklaidą. Nors kaip oficialiai tai buvo neigiama, daugelyje redakcijų VTAKT teikimu apsilankė savivaldybių policijos pareigūnai ir vadovams surašė administracinius teisės pažeidimo protokolus.

    LŽ vadovams skirtą protokolą teismas vėliau panaikino.

    Ne spaudai

    Teko bendrauti su daugeliu Č.Balsio kontoros klientų. Visi jie kaip vienas mini kontrolierių aroganciją, jų nesukalbamumą, "blusinėjimąsi". Matuojamos vitrinos, nuo stalų mėtomos peleninės, griaunami spaudos kioskai... Bet tai - smulkmenos. O kas vyksta, jeigu kokiai firmai tenka kreiptis į šią tarnybą norint gauti licenciją verstis didmenine alkoholio ar tabako prekyba!

    Neretai šalia Č.Balsio čia minimi ir jo buvę kolegos prekybininkai dar nuo anų laikų, o šiandien - aukšto lygio valdininkai, su kuriais interesantui neišvengiamai teks susidurti šiame erškėčiuotame kelyje... Juk ne veltui Č.Balsys ilgą laiką dirbo vadovu vienoje iš Lietkoopsąjungos prekybos bazių. Kam, jei ne jam nuo seno puikiausiai žinomos visos komercijos ir gyvenimo gudrybės bei paslaptys.

    Apynasris

    Čia daugiau nei akivaizdus ir kitas momentas - praktiškai visų valdžių kovos su neparankia žiniasklaida apskritai. Tos kovos, kuri itin nuožmiai buvo vedama konservatorių valdymo metais ir kurių politikos vienas iš itin stropių vykdytojų ir buvo ponas Balsys.

    Kaip kitaip, jei ne bandomuoju apynasriu spaudai pavadinsi visas šias drakoniškas sankcijas, numatytas kad ir už menkiausią tabako bei alkoholio kontrolės įstatymų pažeidimą. Ir nenumatyti čia jokie įspėjimai, pabarimai ar raginimai būti budresniam ateityje.

    Tiesiog iš karto užvožiamas jautrus finansinis smūgis žemiau juostos minimalios dešimties tūkstančių litų piniginės nuoskaitos pavidalu. Net negailestingieji Roberto Louiso Stevensono piratai numatytai aukai nusiųsdavo įspėjamąjį juodąjį ženklą...

    Suprantama, dažna redakcija be ypatingo skausmo sumokės dešimties tūkstančių litų baudą. Bet tiek numatyta tik už pirmąją pražangą. Antram sykiui teks kloti jau visą šimtą tūkstančių. O šitokį smūgį pakels jau itin nedažnas.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

    Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

    Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

    Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

    Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba

    Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

    Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

    Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

    Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

    Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...