aA
Su didelėmis nuolaidomis automobilius įsigiję bei taip su etika prasilenkę Seimo nariai nesijaučia kalti ir teigia tapę reklaminės kampanijos aukomis.
Mitsubishi
© "Lietuvos žinios"
  • Aukos
  • Vingrybės
  • Bausmės

    Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) automobilius "Mitsubishi" nusipirkusius keturis parlamentarus pripažino pažeidusiais etiką ir gavusiais asmeninę naudą.

    Komisijai nepavyko nustatyti, kurie Seimo nariai pasinaudojo išskirtinėmis nuolaidomis įsigydami mašinas, nes nei parlamento Finansų departamentas, nei automobilius pardavusi firma nesuteikė tokių duomenų.

    LŽ pavyko išsiaiškinti kelių Seimo narių, susijusių su "Mitsubishi" pirkimu, pavardes. 37 proc. nuolaida išsimokėtinai įsigydami automobilius pasinaudojo liberalai Egidijus Skarbalius ir Domininkas Velička bei socialdemokratas Bronius Bradauskas. Sūnaus firmos tuo pat metu nusipirktu "Mitsubishi" važinėja ir Naujosios demokratijos partijos lyderė Kazimiera Prunskienė.

    Aukos

    D.Velička LŽ sakė nesijaučiąs kaltas, kad įsigijo automobilį su didele nuolaida. Pasak jo, triukšmas spaudoje dėl Seimo nariams taikomų nuolaidų kilo tada, kai mašinos jau buvo nupirktos. D.Velička tikino manęs, jog viską daro teisėtai, nes informaciją apie automobilio pirkimo galimybę gavo tarpininkaujant Seimo autoūkiui.

    Sąžinės graužaties dėl šio pirkinio nejaučia ir E.Skarbalius. Jis teigė pripažįstąs EPK nuosprendį, tačiau nelaiko jo teisingu. Parlamentaras tikino, jog 37 proc. automobilio kainos nuolaida tėra firmos sugalvotas reklaminis triukas. Užtrukusį skandalą dėl įsigytų mašinų E.Skarbalius taip pat pavadino neatsitiktiniu.

    "Neatsitiktinai jau beveik keturis mėnesius pirmuosiuose laikraščių puslapiuose minimas automobilius pardavusios firmos pavadinimas, automobilio markė, jo nuotraukos, - vardijo Seimo narys. - Tai puikiai sumanyta paslėpta reklama, kuri, preliminariais skaičiavimais, oficialiai kainuotų apie 300-400 tūkst. litų".

    Vingrybės

    Ekspremjerė K.Prunskienė LŽ tikino pati mašinos nepirkusi. Dabar ji važinėja sūnaus firmos įsigytu "Mitsubishi" markės automobiliu. Parlamentarė pabrėžė, kad šis automobilis jos netenkina, todėl žada pirkti kitą. K.Prunskienė atsisakė atsakyti į LŽ klausimą, ar minėtą "Mitsubishi" jos sūnaus firma įsigijo kaip paprastas klientas, ar su Seimo narei pasiūlyta 37 proc. nuolaida.

    Neoficialiomis žiniomis, automobilį "Mitsubishi" per tarpinę firmą įsigijo ir šiuo metu užsienyje esantis socialdemokratas eksministras Bronius Bradauskas. Jei automobilį pirko firma, o B.Bradauskas, kaip ir K.Prunskienė, juo naudojasi tik pagal panaudos sutartį, buvo išvengta 18 proc. pridėtinės vertės mokesčio, mat pirkinys deklaruojamas kaip investicija į darbo priemones.

    Tokiu atveju automobilis nupirktas ne su 37 proc., o net su 55 proc. nuolaida.

    Bausmės

    Iki šiol neaiški bausmė, kurią Seimo valdyba skirs didelėmis nuolaidomis pasinaudojusiems parlamentarams. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Vytautas Andriulis yra pasiūlęs specialią nuolaidą parlamentarams vertinti kaip dovaną. Įstatymas jiems leidžia gauti ne didesnes kaip 500 litų vertės dovanas, todėl likusią nuolaidos sumą politikams tektų grąžinti valstybei.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    „Kilo Health“ per kelis mėnesius atleido daugiau nei 100 darbuotojų: buvęs vadovas prabilo apie „rožinius akinius“

    Iki balandžio 19 dienos sveikatos technologijų startuolio „ Kilo Health “ vadovo pareigas ėjęs...

    JAV Senatas patvirtino pagalbos Ukrainai paketą papildyta (19)

    JAV Senatas patvirtino 95 mlrd. JAV dolerių užsienio pagalbos paketą, į kurį įeina karinė...

    Karas Ukrainoje. Smolenske dega naftos perdirbimo gamykla

    Naktį Charkivas buvo apšaudytas įsiveržusių rusų pajėgų, mieste girdėjosi garsūs sprogimai.

    Suskaičiavo, kiek Lietuvoje uždirba vadovai – alga perkopė apvalią sumą

    Valstybės duomenų agentūra pateikė skaičiavimus, kiek 2022-aisiais per mėnesį uždirbo...

    Smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas jo pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (22)

    Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timuras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

    Vilniuje tęsiasi atsisveikinimas su Gediminu Kirkilu (1)

    Sostinėje trečiadienį toliau vyksta atsisveikinimas su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu . Atvira...

    Teisėjus tarkavęs ir baudos prašęsis Atamanas pažadėjo: arba mes – finalo ketverte, arba aš palieku PAO

    Eurolygos atkrintamosios varžybos prasidėjo aukšto lygio drama Atėnuose, kur antrą vietą...