aA
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, socialliberalas Kęstutis Kuzmickas Seimui siūlo įteisinti iki šiol kyšiu laikytą papildomą mokestį už "pagerintas" gydymo paslaugas Sveikatos reikalų komiteto pirmininko K.Kuzmicko įsitikinimu, papildomi mokesčiai už gydymo paslaugas atsijotų dalį pacientų.
  • Įsipareigojimas
  • Nauda
  • Nebijo

    Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas K.Kuzmickas, vadovaudamasis Naujosios politikos programa, siūlo įteisinti pacientų gydytojams ir aptarnaujančiam medicinos personalui duodamus kyšius. K.Kuzmickas teigia, kad tada sunkiai besiverčianti sveikatos apsaugos sistema surinktų nemenkas papildomas sumas.

    Įsipareigojimas

    Pasak K.Kuzmicko, koalicinėje Naujosios politikos programoje numatyta suvienodinti visų gydymo įstaigų darbo sąlygas, nepaisant to, ar jas įsteigė privatūs asmenys, ar savivaldybės, ar Sveikatos apsaugos ministerija. Koalicija savo programoje taip pat įsipareigojo sutvarkyti įstatymus, kad būtų įteisintas papildomas gydymo apmokėjimas.

    Anot Seimo komiteto vadovo, papildomas mokestis už gydymą garantuotų paslaugų kokybę. K.Kuzmicko teigimu, jau dabar aišku, kad papildomas mokestis už gydymą nebus taikomas vaikams, nėščioms moterims, taip pat suteikiant būtinąją greitąją pagalbą.

    Nauda

    Būtinybę įvesti papildomą mokestį už gydymą, pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko, diktuoja prasta valstybės finansinė padėtis. Dabar pacientų gydymą 100 proc. kompensuoja valstybinės ligonių kasos. K.Kuzmickas LŽ teigė, kad visiškai kompensuoti gydymą ligonių kasos neišgali.

    Papildomai apmokestinti Seimo komitetas ketina vadinamąsias viešbutines paslaugas, kai kurių lėtinių ligų gydymą ir kai kurias planines operacijas. K.Kuzmicko teigimu, papildomai primokėti galės žmonės, norintys gydytis geresnėse ligoninių palatose, pageidaujantys gauti geresnius vaistus ir t.t. Manoma, kad žmogus iš savo kišenės gydymo įstaigoms galės sumokėti 10-30 proc. gydymo išlaidų.

    K.Kuzmickas tikina, kad ekspertų skaičiavimu, apie 30 proc. gydymo išlaidų, siekiančių milijardą litų, dabar pacientai sumoka kyšiais. Seimo komiteto pirmininkas sakė tikįs, kad, šias pacientų išlaidas įteisinus kaip papildomą mokestį, medikams galima būtų padidinti atlyginimus ir pagerinti sveikatos apsaugos būklę šalyje.

    Nebijo

    K.Kuzmickas prisipažino nebijąs pensininkų ir vargingai besiverčiančių piliečių protestų, nors pripažįsta, kad planuojama naujovė gali sulaukti nepasitenkinimo.

    Psichoterapeutu dirbęs K.Kuzmickas neslepia, kad nemažai vyresnių žmonių į gydymo įstaigas kreipiasi ne tiek ligos vejami, kiek ieškodami socialinio kontakto, norėdami pabendrauti. Papildomas mokestis už gydymą, anot jo, galėtų apriboti "visuomenės ligotumą", į gydytojus žmonės kreiptųsi tik turėdami tam realų pagrindą.

    Pasak K.Kuzmicko, jį remia visas Seimo Sveikatos reikalų komitetas, kuriam, kaip žinoma, priklauso ir "ubagų karaliumi" tituluojamas Vytautas Šustauskas.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus

    Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams...

    Prieš vėją papūtusi Rusijos penkiakovininkė skundžiasi buvusi išspirta iš rinktinės

    Penkiakovininkams iš Ukrainą užpuolusių valstybių praėjusią žiemą buvo atvertos durys...

    Karas Ukrainoje. Pranešama, kad Čerkasuose nuaidėjo sprogimai

    Oro perspėjimo metu Čerkasų srityje pasigirdo sprogimų garsai. Apie tai pranešama...

    Žiniasklaida: Kirkilas mirė patyręs insultą

    Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas mirė patyręs insultą, ketvirtadienį pranešė portalas...

    Pistoriusas: Rusija gamina daugiau ginklų negu jai reikia dabartiniame kare prieš Ukrainą

    Rusija jau dabar gamina daugiau ginklų nei jų reikia karui prieš Ukrainą . Maskva papildo savo...

    Viskas aišku. Branduoliniai ginklai Lenkijoje: kaip tai keistų Europos saugumą?

    „Tai mažina komfortą, o Rusija šiandien tikrai per daug to komforto turi“, – apie...