aA
Gerhardo Schroederio ryžtinga parama sumanymui tiesti dujotiekį nuo Rusijos į Vokietiją Baltijos jūros dugnu, aplenkiant Rytų Europą, papiktino ne tik Lenkiją ir Baltijos šalis. Paaiškėjus, kad buvęs Vokietijos Kancleris taps šio projekto vadovu, piktinasi ir Vokietijos politikai.
Darius Udrys
Darius Udrys
Dujotiekio politinė nauda Rusijai akivaizdi: aplenkdama Rytų Europą, Maskva sumažina šių šalių įtaką. Bet tiesti dujotiekį jūros dugnu - brangiau, nei sausuma. Visiškai nesigilinant į klausimą, ar šiuo metu prasminga didinti Kremliaus įtaką Europoje, paliekant demokratiškąsias Rytų Europos šalis už borto, kažin ar 4 mlrd. eurų projektas būtų susilaukęs tokios buvusio kanclerio paramos, jei jam rūpėtų, visų pirma, kad dujos būtų kuo pigesnės.

Jau spalio mėnesį rusiškoje bulvarinėje spaudoje pasklido gandai, esą Schroederis gali tapti dujotiekio projekto vadovu. Buvusio kanclerio draugai gandus gesino. Dabar tie patys draugai, anot žurnalo „Spiegel“, liko be žado, paaiškėjus, jog praėjus vos mėnesiui nuo jo pasitraukimo iš Vokietijos vyriausybės, Schroederis sutiko tapti Šiaurės Europos dujotiekio bendrovės pirmininku. Šis vokiečių ir rusų bendrovių konsorciumas ties minėtą dujotiekį. O kontrolinio 51 proc. akcijų paketo savininkas - Gazpromas.

Tai yra kyšis už genocido Čečėnijoje ir laisvių bei teisių panaikinimo Rusijoje nutylėjimą.
Berndas Posseltas:

Tokia Schroederio elgsena meta šešėlį ne tik ant jo sprendimų svarstant Vokietijos ir Rusijos energetikos interesus. Visiems, kam neramu dėl vis labiau autoritariškos Kremliaus politikos jau seniai keistai atrodo buvusio Kanclerio panegirikos “nepriekaištingam demokratui” Vladimirui Putinui.

Kad politikams tenka leistis į „neskanius“ kompromisus dėl valstybės naudos – suprantama. Tačiau praktiškai įsidarbindamas Gazprome vos kelis mėnesiu po to, kai savo valstybėje prastūmei bendrovei ir jos šeimininkams Kremliuje naudingus nutarimus jau dvelkia asmeniškų ir valstybės interesų painiojimu. Kaip primena amerikiečių dienraštis “Wall Street Journal”, Schroederis jau rugsėjo mėnesį žinojo, kad šansai išlikti valdžioje – menki.

Vokietijoje Kanclerio nutarimas susilaukė net buvusių ir esamų bendražygių pasipiktinimo. “Trūksta žodžių”, - Kölno dienraščiui “Stadtanzeiger” pareiškė Žaliųjų partijos (buvusios Schroederio koalicijos partnerės) vadovas Reinhard Bütikofer. „Schroederis gali netekti gero vardo, kurį įgijo būdamas kancleriu,“ - žurnalui „Spiegel“ nuogąstavo Turingijos krašto socialdemokratų pirmininkas Christoph Matschie. Socialdemokratas Stephan Hilsberg dienraščiui “Tagesspiegel” pasakė tiesiai, šviesiai: “atrodo, jog kai kas iš savo politinės veiklos pasipelnė”.

Vokietijos krikščionių demokratų europarlamentaras Berndas Posseltas žurnalui „Focus“ kalbėjo iš viso tiesmukai. Anot jo, tai yra „kyšis už genocido Čečėnijoje ir laisvių bei teisių panaikinimo Rusijoje nutylėjimą“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įtampa Artimuosiuose Rytuose. JAV žiniasklaida: Izraelis sudavė smūgį Iranui (20)

Keršydamas už savaitgalį įvykdytą išpuolį , Izraelis sudavė smūgį Iranui, ketvirtadienio...

Neonaciai siautėja: išplatinto žiaurų vaizdo įrašą, policija sprendžia, ką daryti

Neonacių idėjas platinančiame „Telegram“ kanale įkeltas vaizdo įrašas, kaip žiauriai...

Rusijoje sudužo bombonešis „Tu-22M3“ Ukrainos pajėgos skelbia pirmą kartą sunaikinusios tokį bombonešį (3)

Penktadienio rytą Pietų Rusijos Stavropolio srityje sudužo strateginis bombonešis „Tu-22M3“,...

Skauda klubą, juosmenį ar spengia ausyje – priežastis gali būti visai kitoje vietoje, apie kurią net nepagalvojame

Kaklo, juosmens, kelio ar galvos skausmo, „skruzdėlės“ ausyje ar aptirpusio liežuvio...

Karas Ukrainoje. Ukrainos pietuose pasieniečiai sėkmingai atakavo rusų karinį laivą Trumpas: JAV svarbu, kad Ukraina išliktų (4)

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasakė , jog Jungtinėms Valstijoms yra svarbu, kad Ukraina...