aA
Simonas Alperavičius Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas
Nenorėčiau daryti apibendrinimų, kad lietuviai yra tolerantiška arba, priešingai, netolerantiška tauta. Visos tautos yra tolerantiškos. Ir tik atskiri žmonės gali gadinti bendrą įvaizdį. Tiesa, karo metais lietuviai nepasirodė, kaip itin tolerantiška tauta. Dabar, kai praėjo šitiek metų, man, atrodo, kad šitos problemos nebeturėtų būti keliamos.

O situacija Lietuvoje pastaruoju metu nėra kritiška - tiesą falsifikuoja tik vienas dienraštis. Antisemitinius straipsnius pastaruoju laiku skleidžia “Lietuvos aidas”, kiti laikraščiai aprimo. Kita vertus, antisemitinių nuotaikų nekurstantys leidiniai nenori spausdinti ir Lietuvos žydų bendruomenės nuomonės apie antisemitizmą.

Manau, kad “Lietuvos aido” vadovas Algirdas Pilvelis antisemitiniais rašiniais sprendžia savo nuostolingo leidinio finansines - ekonomines problemas. “Lietuvos aido” antisemitiniai rašiniai neturi jokio mokslinio pagrindimo, dar absurdiškiau, kai šis dienraštis užsipuolė Prezidentą Valdą Adamkų, kad jis kategoriškai pasisako prieš antisemitizmą.

Ir vandalizmas žydų kapinėse akivaizdžiai yra susijęs su antisemitinių nuotaikų kurstymu. Be to, kad nuversti du paminklai, apvogtas ir sargo namelis, pavogtas kompiuteris. Kita vertus, ar tai, kad pavogtas kompiuteris galime tiesiai suvesti į antisemitizmą? Gal tai jau kriminalinė problema?

Kokios antisemitizmo priežastys? Tai klausimas į kurį negali atsakyti net istorikai. Čia ir nesupratimo, kultūros stokos, tradicijų skirtybių padarinys.

Tenka apgailestauti tik dėl to, kad Lietuvos intelektualai, matydami antisemitines apraiškas, tyli - į šitai visiškai nereaguoja. Tai labai malonu. Tačiau pasauliniame kontekste antisemitizmas vertintinas ypač blogai. Pasaulyje antisemitizmas yra smerkiamas. Įdomiausia tai, kad antisemitizmas yra susijęs su ekonominiais sunkumais.

Kai tik prasideda ekonominės krizės, padažnėja antisemitinių pareiškimų, nes reikia suversti kažkam kaltę. Tuo pačiu antisemitizmas blogina investicinį klimatą. Jei Lietuvoje daugės antisemitinių pareiškimų, šitai bus užsienyje sutikta priešiškai ir investuotojai nenorės ateiti į nelabai tolerantišką valstybę.

Beje, vakar tik grįžau iš Izraelio. Galiu pasigirti, kad, ko gero, esu pirmas lietuvis gavęs audienciją pas Izraelio prezidentą. Jis su pasitenkinimu pasakė, kad jam labai patinka Lietuvos prezidento V.Adamkaus pozicija dėl “Lietuvos aido” antisemitinių rašinių.

Antisemitizmas baigia palaidoti lietuvių tolerantiškumo mitą

Tai komentuoja:

Gediminas Rudis Istorikas

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Gediminas Kirkilas atgulė amžinojo poilsio Antakalnio kapinėse (8)

Trečiadienį sostinės Antakalnio kapinėse buvo palaidotas buvęs premjeras Gediminas Kirkilas. Į...

Rusai skelbia naujas detales apie galimą „Vičiūnų“ verslo pirkėją: buvusi milicininkė, dalyvavusi grožio konkurse (19)

„Vičiūnų“ įmonių grupei pranešus apie pasitraukimą iš Rusijos ir Nepriklausomų valstybių...

Šaltiniai skelbia apie „tikrąją“ Šoigu pavaduotojo sulaikymo priežastį (6)

Tikroji Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Timuro Ivanovo suėmimo priežastis – valstybės...

Sutuoktinį palaidojusi Liudmila: Gediminas buvo visos Lietuvos nuosavybė (3)

Gediminas Kirkilas buvo visos Lietuvos nuosavybė, taip apie jį po trečiadienį įvykusių buvusio...

Bankinės mokėjimo paslaugos gali atpigti trečdaliu: pakeitimai numatyti jau nuo kitų metų

Komerciniams bankams pastaruoju metu pranešant apie ženkliai didinamus įkainius už grynųjų...

Specialiai NASA Lietuvoje sukurtas kosminis palydovas šiąnakt išskrido į orbitą – danguje bus matomas plika akimi

Šiąnakt prasidėjo demonstracinė JAV kosmoso agentūros NASA misija ACS3. Jos pagrindine...