aA
Trečiadienio pavakary transportinis laivas "Rytas" pagaliau paliko Pusiaujo Gvinėjos Malabo uostą ir išplaukė į Kamerūną. Po keturiasdešimties sulaikymo dienų "Rytas" pagaliau tęsia reisą.
Rytas
Rytas
© "Lietuvos žinios"
Nuo lapkričio 10 dienos ginkluotų kareivių saugotas Lietuvos laivas ir įgula į Klaipėdos uostą parplauks tik pavasarį. Vakar LŽ kalbintas "Ryto" kapitonas Valentinas Malychinas buvo optimistiškai nusiteikęs ir teigė, kad keturiasdešimt Pusiaujo Gvinėjoje praleistų parų darbo grafiko neturėtų pakeisti.

- Kapitone, ar sėkmingai palikote Pusiaujo Gvinėjos uostą?

- Trečiadienis mums džiaugsminga ir laiminga diena. Pagaliau baigėsi šitas košmaras! Per "Lietuvos žinias" norėčiau kreiptis į artimuosius bei tuos, kurie mūsų nepamiršo, ir padėkoti už palaikymą. Iš uosto išplaukėme. Vėliau, manau, tarptautinis tribunolas nuspręs, kas buvo teisus, kas kaltas. Teismas taip pat nuspręs dėl baudos ir uosto mokesčio.

- Kur plaukiate dabar?

- Į Kamerūną, Dualo uostą. Čia iškrausime krovinį. Mus, deja, Malabo uoste apvogė: daug daiktų paėmė nuo tiltelio ir negrąžino. Neturime radijo stoties, žiūronų, žemėlapių. Visa tai visiems laikams liko Malabo karinėje bazėje. Manau, svarbiausia buvo kuo greičiau išplaukti, tačiau į Dualą plaukti galime tik šviesiu paros metu, nes neturime naktinių žemėlapių.

- Kada parplauksite į Lietuvą? - Greičiausiai tik kovą arba balandį.

- Kur būsite per šventes? - Norėtume būti jūroje, bet manau, kad artėjančias Kalėdas teks sutikti Dualo uoste. Jeigu krovikai gerai pasidarbuos, manau, kad per Naujuosius metus išplauksime į jūrą.

- Ar Pusiaujo Gvinėjos kareiviai per pastarąsias dienas iškrovė kiek nors žuvų?

- Taip. Antradienį iškrovė 12 tonų. Jos buvo kraunamos į sunkvežimį. Mums sakė, jog žuvys reikalingos gynybos ministrui, bet esu įsitikinęs, kad žuvis pavogė Gynybos ministerijos valdininkai. Pasipriešinti žuvų grobimui buvo neįmanoma. Šiuo metu mums trūksta 148 tonų žuvų.

- Kaip laikosi įgula?

- Pirmiausia labiausiai norėtųsi paskambinti namo ir pranešti, jog viskas gerai. Tikiuosi, kad jie apie tai sužinos iš "Lietuvos žinių". Visa įgula - sveika gyva.

- Kaip įgula reagavo į žinią, jog pagaliau "Rytas" gali išplaukti?

- Visi be galo džiaugėsi. Bet nuo antradienio mus visus jau taip "užtampė" dėl to išplaukimo, kad gali būti, jog kas nors ir ašarą nubraukė. Šito specialiai nestebėjau, bet įtampa per visą šį laiką jau artėjo prie ribos. Nuo antradienio du kartus bandėme išplaukti, bet valdininkai vis rasdavo kokių nors trukdžių. Esu tikras, kad per šias dvi paras pavargome kaip niekad.

- Kaip per pastarąsias dienas su jumis elgėsi kariškiai?

- Bendravimas nebuvo pagerėjęs. Praėjusį penktadienį įvyko toks incidentas. Mūsų saugoti atėjo girtas kareivis. Dar išgėręs užmigo, o rytą nuėjo į štabą ir pasiskundė, kad iš jo tyčiojomės. Galiu pasakyti tik tiek, kad jų požiūris į mus nepasikeitė, o uosto kapitono - dar labiau pablogėjo.

- Ar jums užtenka vandens, maisto?

- Taip, gavome ir vandens, ir maisto.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0