aA
Raimondas Šukys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, teisininkas
Teisėjų atlyginimų dydžiai yra nustatyti atitinkamais įstatymais ir juos padidindi nėra galimybių. Todėl Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nesiūlė ir nesiūlys didinti teisėjams atlyginimų.

Kita vertus, Konstitucinis Teismas artimiausiu metu, matyt, jau kitų metų pradžioje, priims išaaiškinimą dėl teisėjų atlyginimų sumažinimo. Teisėjų atlyginimus sumažino Andriaus Kubiliaus Ministrų kabinetas Vyriausybės nutarimu. Konstitucinis Teismas nuspręs ar Vyriausybės nutarimas nepažeidė teisėjų nepriklausomumo principo, įtvirtinto Konstitucijoje. O atlyginimus teisėjams 1997 m. buvo ženkliai pakėlusi Gedimino Vagnoriaus Vyriausybė.

Jei Konstitucinis Teismas priimtų sprendimą, palaikantį teisėjų bendruomenės nuomonę ir norus, vis dėlto teks ieškoti papildomų pinigų biudžete. Taigi, tokiu atveju, tektų mokėti teisėjams tokius atlyginimus, kokius jiems paskyrė G.Vagnoriaus Vyriausybė.

Šiuo atveju iškiltų dar viena problema. O kaip elgtis su tais teisėjais, kurie šį darbą pradėjo dirbti jau po atlyginimų sumažinimo - ar naujiems teisėjams mokėti tokius pačius atlyginimus, kaip ir kitiems jų kolegoms, ar vis dėlto ne.

Formaliai nebūtų pažeidimo, jei naujai priimami teisėjai gautų tokius atlyginimus, kokie galioja šiuo metu. Žinoma, kai kurie teisėjai galėtų tuomet priekaištauti, kodėl už tą patį darbą skirtingiems asmenims skirtingai atlyginama.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas vis dėlto įsitikinęs, kad teisėjai nėra mažiausiai mokami pareigūnai ir kad iš savo atlyginimo neišgali pragyventi. Kitose teisėtvarkos struktūrose nepalyginti žemesni atlyginimai.

Asmeniškai esu įsitikinęs, kad teisėjams mokami didžiuliai atlyginimai neturi tiesioginės įtakos jų priimamiems sąžiningiems arba šališkiems sprendimams. Teisėjas yra davęs priesaiką Lietuvos Respublikai ir privalo sąžiningai vykdyti savo pareigas bet kokiu atveju. Jeigu jis mano kitaip, tegul palieka teisėjo darbą. Ir sieti atlyginimą su sąžiningu darbu - klaidinga.

Teisėjai išaiškins, kokius jie turi gauti atlyginimus

Tai komentuoja:

Virgilijus Valančius Teisėjų asociacijos pirmininkas, Apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....