aA
Naktį iš rugpjūčio 11 į 12 d. iš Pamaskvės pajudėjo 280 „Kamazų“ kolona, kuri, pasak Maskvos srities vyriausybės, gabena humanitarinę pagalbą civiliams gyventojams į karo zoną Rytų Ukrainoje. Nors vilkstinę rusai iškart paskelbė vykstančią po Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus (TRK) vėliava, pats TRK apie jos formavimą nežinojo. Tik rugpjūčio 16 TRK gavo vežamo krovinio aprašą.
Rusijos pasiųsti vilkikai juda link Ukrainos
Rusijos pasiųsti vilkikai juda link Ukrainos
© AFP/Scanpix

Per šias keturias humanitarinio krovinio kelionės dienas paaiškėjo vienas dalykas: niekas pasaulyje rusais nebetiki, ką jie besakytų. Prarasti pasitikėjimą daug lengviau, negu jį atgauti. Tačiau net ši žodžiais graži misija veikia taip, kad vien tik didina įtarumą.

Rugpjūčio 6 d. Rusija JT Saugumo Taryboje pasiūlė siųsti humanitarinį krovinį po RK vėliava, bet Saugumo Tarybą šį siūlymą atmetė. Trumpai aiškiai pasakė Jungtinės Karalystės atstovas: „Rusija negali gelbėti tautos, kurią pati įtraukė į konfliktą“. Tačiau vilkstinės planas tyliai buvo stumiamas toliau.

Naktį iš rugpjūčio 8 į 9 d. link Ukrainos sienos pajudėjo didžiulė kolona sunkvežimių, karinės technikos. Tai esą Rusijos humanitarinė pagalba, lydima taikdarių. Ukrainos prezidentas Petro Porošenko šio įsiveržimo grėsmės akivaizdoje susisiekė su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, TRK vadovu Peteriu Maureriu. Diplomatinėmis pastangomis agresija su taikdarių priedanga buvo sustabdyta.

Mano manymu, vilkikai pustuščiai dėl esminės priežasties, – nes jų reikia kuo daugiau. Operacijos tikslas – permesti kuo daugiau baltų vilkikų su TRK vėliavomis į teroristų kontroliuojamą teritoriją.
Ramūnas Bogdanas

Rugpjūčio 10 d. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, kad dėl humanitarinės pagalbos tariasi su Kijevu, o kitą dieną patvirtino, kad viskas suderinta ir su Kijevu, ir su TRK. 

Rugpjūčio 11 d. Vladimiras Putinas per pokalbį telefonu su EK pirmininku Jose Manueliu Barroso pranešė, kad Rusija siunčia humanitarinę paramą, bendradarbiaudama su TRK, ir tą pačią naktį vilkstinė pajudėjo. Tuoj pat ir Kijevas, ir TRK pranešė, kad niekas iki galo nesuderinta, kad net nežinoma, kas vežama. P. Porošenko dėl humanitarinės pagalbos Luhansko ir Donecko sričių gyventojams jau buvo kreipęsis į ES, ir EK yra skyrusi 2,5 mln. eurų šiam tikslui.

Rugpjūčio 12 d. rytą Ukrainos prezidento atstovas paskelbė, kad krovinį perkraus į ukrainietiškus sunkvežimius pasienio poste ties Charkivu. Vėliau S. Lavrovas padarė pareiškimą, jog Ukraina sutiko vilkikų neiškrauti. Vietoj to jie esą užsikabins ukrainietiškus numerius ir paims su savimi Ukrainos valdžios atstovus.

Keistas vilkstinės vinguriavimas

Iš Maskvos vakaresnis kelias E105 (M2) eina per Kurską ir Belgorodą į Charkivą, o ryčiau E115 (M4) per Voronežą ir palei rytinę Ukrainos sieną pasiekia Rostovą prie Dono. Nuo E115 yra atšakos į Luhanską ir Donecką, ir ten Ukrainos pasienio postą kontroliuoja teroristai. Taikydama į Charkivą, kolona turėjo važiuoti E105. Mat pagal TRK veikimo taisykles pagalba turi kirsti sieną, kontroliuojamą Ukrainos valdžios, t.y., punktą kelyje E105, ir šią nuostatą TRK iškart paskelbė.
Rugpjūčio 13 d. rytą pranešama, jog vilkstinė nakčiai buvo sustojusi poilsio kariniame dalinyje Voroneže. Reiškia, ji nuo pat pradžių vyko ne tuo maršrutu link sienos, apie kurį su rusais tarėsi ukrainiečiai ir TRK – ne link Belgorodo, o link Rostovo prie Dono. Iš Voronežo yra du magistraliniai keliai: E38 (A144) eina į vakarus iki Kursko, kur galima įsukti į E105 link Belgorodo, arba tęsti į pietryčius E115. Valstybinė Rusijos naujienų agentūra RIA Novosti rugpjūčio 13 vidurdienį pranešė, kad kolona važiuoja į Belgorodą. 

1968 m. ankstyvą vasarą Čekoslovakijoje vyko penkių Varšuvos pakto valstybių kariniai manevrai. Trijų šalių dalyviai išvyko, o SSRS karinė vilkstinė ėmė ir sugedo kelyje tarp Prahos ir Bratislavos. Įsirengė čia pat stovyklą, ėmėsi, atseit, remontuoti. Darbai truko iki rugpjūčio, kada prasidėjo Prahos pavasario malšinimas. Tada užtrukusi sovietų kolona patraukė tiesiai į Prahą.
Ramūnas Bogdanas

Sekantys šią misiją visą kelionės laiką spėliojo, ko gali būti prikrauti vilkikai. Juos lydi Rusijos karinė technika, tarp kurių yra vikšrinės vadavietės, skirtos raketų taikinių lokacijai, virš kolonos skrenda kariniai sraigtasparniai. Rugpjūčio 13 dieną Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas paskelbia, kad vilkstinės per sieną neįsileis. 

Rugpjūčio 14 d. paaiškėja, kad 262 „Kamazų“ vilkstinė atsidūrė kažin kur į rytus nuo Belgorodo – kelyje E105 ir atvyko į Kamensk–Šachtiorską, kuris yra šalia E115 atšakos į Luhanską. Netoliese – teroristų kontroliuojamas Ukrainos pasienio punktas. Apgautas Kijevas sutinka su kompromisu, kad atsiųs į rusų pusę savo pareigūnus, kurie patikrins krovinį. Kiekvienas, turėjęs reikalų su muitine, žino, jog kertant sieną privaloma pateikti krovinio aprašą. Jo nebuvo iki rugpjūčio 16 d., ir tai toliau kurstė vaizduotę, kas gali būti vilkikuose.

Nekaltai balta tik išorė

Sulėkusiems į Kamensk–Šachtiorską spaudos atstovams siūloma atidaryti jų pasirinktas užplombuotas priekabas, leidžiama kalbinti vairuotojus ir fotografuoti. Karšta. Išsirengę iki pusės vairuotojai demonstruoja savo netreniruotus kūnus. Žurnalistai atmeta versiją, jog taip permetamas užmaskuotas rusų specnazas, nors ant vieno vairuotojo peties pastebima oro desantininkų tatuiruotė. Važiuoja vilkike po du. Jei kiekvienam po ginklą, bus 520 vyrų Luhansko gretoms sustiprinti. Amžius tinkamas karo tarnybai.

Atidarytose priekabose tikrai geriamas vanduo, kruopos. Nuostabą kelia, kad priekabos pustuštės. Gaunami keli paaiškinimai: anot vieno, automobiliai per nauji ir negali daug vežti, anot kito, sugedus vilkikui galima visą krovinį perkrauti į kitus.

Pastabūs žurnalistai užfiksuoja, kad vilkikai be numerių yra baltai nudažyti tik iš išorės, o viduje matosi karinei technikai būdinga spalva. Svarstoma, kodėl Rusija nenaudoja Ypatingų situacijų ministerijos (MČS) pajėgų, kurios yra patyrusios veikti nepaprastomis aplinkybėmis. Ši ministerija turi ir tam skirtos technikos parką.

Tokią daugybę baltaspalvių vilkikų galima paskirstyti po atskiras vietoves, pasiųsti ten, kur labiau puola Ukrainos kariuomenė. Norint sukelti tarptautinį triukšmą, vieną kitą galima susprogdinti ir pasmerkti Kijevą.
Ramūnas Bogdanas

Paaiškėja, kad vairuotojai net nėra tolimųjų reisų profesionalai ir surinkti iš skirtingų darbų, skirtingų vietų. Tik visi su „E“ kategorija, leidžiančia vairuoti vilkikus. Nėra duomenų, kokias karines profesijas jie turi. Apskritai jie nekalbūs, o kalbėdami painiojasi: tai vienas sako, kad yra savanoris, tai tas pats pamiršęs pasakoja, kad jam gerai sumokėta. Kitas prasitaria, kad juos surinko per skelbimus prieš du mėnesius. Vadinasi, šiai operacijai pradėta ruoštis seniai.

Bet tada nesuprantama, kodėl iš anksto neįtrauktas TRK, kodėl nėra krovinio aprašo, kuris yra tiesiog privalomas, norint praeiti muitinę, ir šito siuntėjai negali nežinoti. TRK atstovai sako, kad gavę pasiūlymą dėl humanitarinės pagalbos, jie per savaitę atliktų detalų tyrimą, kiek ir ko trūksta karo apimtiems rajonams, ir pateiktų sąrašą pagalbos donorui. Dabar yra neaišku, kuo remiantis toji pagalba sukomplektuota, ar ji optimaliai parinkta.

Karinė pagalba vilkstinės priedangoje

Kol visi laužo galvas, kas tai per keista misija ir koks jos tikslas, naktį anglų „Guardian“ žurnalistas užfiksuoja 23 šarvuočių ir kitos technikos koloną, kuri iš Rusijos nelegaliai kerta Ukrainos sieną. Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka vadina vilkstinę „viešųjų ryšių žaidimu“, kurio priedangoje permetama karinė parama teroristams.

Jei atvykę vilkstinės tikrinti ukrainiečių pareigūnai neturės specialios tikrinimo technikos, reiktų klausti kontrabandininkų, kiek visko galima paslėpti vilkike po dvigubomis grindimis ar už dvigubų pertvarų. Ir šoviniai, ir automatai, ir granatsvaidžiai daug sveria, todėl priekabos maskuojančiu kroviniu po to pilnai nebepakrausi – vilkikas nepatemps.

Tačiau turiu kitą nuomonę, kodėl vilkikai yra pustuščiai. Juk ginklus ir kitaip galima pervežti. Naujasis Luhansko LR „premjeras“ Aleksandras Zacharčenko prieš kelias dienas spaudos konferencijoje pasidžiaugė, kad atvyko 1200 kovotojų, kurie baigė keturių mėnesių paruošimą Rusijoje, ir 150 vienetų technikos, tarp jų – 30 tankų.

Mano manymu, vilkikai pustuščiai dėl esminės priežasties, – nes jų reikia kuo daugiau. Operacijos tikslas – permesti kuo daugiau baltų vilkikų su TRK vėliavomis į teroristų kontroliuojamą teritoriją.
Ukraina rugpjūčio 16 d., gavusi krovinio aprašą, oficialiai pripažino krovinį kaip humanitarinę TRK siuntą, o po patikrinimo pasienyje bus pripažinusi baltuosius „Kamazus“ atliekančiais humanitarinę misiją, nes įleis krovinį kaip skirtą TRK. Donbase situacija sudėtinga, ir neaišku, kada vilkikams pavyks grįžti atgal į Rusiją. Delsimui galima rasti tūkstančius pretekstų. Rusų kariškiai tai moka.

Vilkikai be numerių yra baltai nudažyti tik iš išorės, o viduje matosi karinei technikai būdinga spalva. Svarstoma, kodėl Rusija nenaudoja Ypatingų situacijų ministerijos (MČS) pajėgų, kurios yra patyrusios veikti nepaprastomis aplinkybėmis. Ši ministerija turi ir tam skirtos technikos parką.
Ramūnas Bogdanas

1968 m. ankstyvą vasarą Čekoslovakijoje vyko penkių Varšuvos pakto valstybių kariniai manevrai. Trijų šalių dalyviai išvyko, o SSRS karinė vilkstinė ėmė ir sugedo kelyje tarp Prahos ir Bratislavos. Įsirengė čia pat stovyklą, ėmėsi, atseit, remontuoti. Darbai truko iki rugpjūčio, kada prasidėjo Prahos pavasario malšinimas. Tada užtrukusi sovietų kolona patraukė tiesiai į Prahą.

Teroristų teritorijoje esantys TRK pagalbą atvežę vilkikai gali gesti, kažkas gali užminuoti ar net išsprogdinti išvykimo kelius. Bet neduokdie kas į juos, ten užsibuvusius, šautų. Juk tai Raudonasis Kryžius, kilnus humanizmas. Iš reakcijos į Izraelio veiksmus Gazos ruože seniai galima padaryti išvadą, kad didžiausią tarptautinį pasipiktinimą sukelia nukentėję JT objektai. 262 vilkikai po TRK vėliava yra dar geriau, negu JT mokykla Gazoje. Ukrainiečiams per juos nebeliks apšaudyti galimų plotų.

Tokią daugybę baltaspalvių vilkikų galima paskirstyti po atskiras vietoves, pasiųsti ten, kur labiau puola Ukrainos kariuomenė. Norint sukelti tarptautinį triukšmą, vieną kitą galima susprogdinti ir pasmerkti Kijevą.

Bijokite danajų, net dovanas nešančių

Šie sunkvežimiai būtų nepamainomas skydas teroristams. Iš baltų „Kamazų“ galima nebaudžiamai laidyti raketas ar minas, jais galima saugiai permesti kovotojus. Jais galima drąsinti teroristus, kad tęstų kovą ir neišsibėgiotų, nes galima žadėti, kad pralaimėjimo atveju neliečiamieji vilkikai juos saugiai išgabens į Rusiją, kur lauksianti visuotinė pagarba ir dosni padėka. Juk musulmonų fanatikai tiki, kad nekaltų mergelių būriai jų laukia po kankinio mirties, o šitie linkę gauti atlygį prie gyvos galvos.

Tokią „Hamaso“ kariavimo ypatybę, kai slepiamasi už civilių, jau ne kartą demonstravo Rytų Ukrainos teroristai: Slovianske jie įrenginėjo ugnies taškus gyvenamuosiuose namuose, pirmą kartą civilį lėktuvą jie bandė pašauti raketa, paleista nuo bendrabučio stogo, Malaizijos lainerį numušusį „Buką“ slėpė miestelio centre.

Sukurtas didelis įtarumo debesis aplink šią vilkstinę atitraukia dėmesį nuo pagrindinio jos tikslo, bet visa įvykių eiga rodo, kad trūks plyš stengiamasi, kad būtent rusiški vilkikai atsidurtų pas teroristus. Dėl to nebendradarbiauta su TRK, kad besiruošiant neatsirastų alternatyvaus transporto, dėl to nevažiuota per Charkivą, kur žadėta perkrauti krovinį į ukrainiečių sunkvežimius, dėl to sukurtas ažiotažas, kad visi žiūrėtų į vilkstinę lydinčią karinę techniką ir pražiopsotų, kad tikslas – perduoti baltą skydą teroristams. Smalsumui rusai pakišo svarstyti, kas yra vilkikuose, ir taip liko pamiršti patys vilkikai.

Atitraukus dėmesį kaitaliojamu maršrutu, vėluojančiu krovinių aprašu, tarp visų kylančių problemų lyg nereikšminga detalė stumiamas pagrindinis reikalas. S. Lavrovas rugpjūčio 12 d. asmeniškai pranešė, jog pagaliau ukrainiečiai supratę, jog perkrovimas „tik apsunkins ir pabrangins misiją“, todėl sutiko nebeperkrauti.

Jei Ukraina leis tiems vilkikams įvažiuoti, su jų teikiamu skydu ir su 2000 tonų maisto, palapinių, miegmaišių teroristai turės didesnę galimybę išsilaikyti iki rinkimų į Aukščiausiąją Radą šį rudenį. Mat prezidentas buvo renkamas visos šalies, ir menkas Donbaso gyventojų dalyvavimas rinkimų teisėtumui nieko nereiškė.

O deputatai atstovauja savo regionams. Teroristams ištempus iki rudens, Rytų Ukrainoje atsirastų vietovės, kuriose neįvyks rinkimai ir kurios tada teisiškai taps išskirtinėmis, neturinčiomis savo atstovų šalies parlamente. Taigi, viena koja jau ne Ukrainoje. Tai atitiktų Kremliaus siekį palaikyti sumaištį ir netikrumą Donbase.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pranešėjo komisija gali turėti visiškai netikėtą efektą: valdantieji daro paslaugą Nausėdai (39)

Triukšmas, kilęs po Valstybės saugumo departamento ( VSD ) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją...

Seimas nutarė atsisakyti 1 ir 2 centų monetų atsiskaitant grynaisiais pinigais (17)

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais apvalinimo įstatymo projektą,...

Lenkijos pigių drabužių tinklas žengė į Lietuvą: tikisi atidaryti ne vieną parduotuvę

Ketvirtadienį Vilniaus prekybos centre „Vilnius Outlet“ buvo atidaryta pirmoji Lenkijos...

Lietuva 20 metų NATO: virš Vilniaus centro – sąjungininkų sraigtasparniai planuojamų renginių programa (5)

Lietuva mini dvidešimties metų stipriausiame kolektyvinės gynybos aljanse NATO sukaktį. Šia...

Mazuronis: „Labai pavargau, iš vieno š į kitą š“ partija svarstys, ar pasileisti, siūlo stabdyti Uspaskicho narystę (11)

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, kaip ir jo pavaduotojas Viktoras Fiodorovas, sako, kad...

Gaisras Vilniuje: aplinkosaugininkai pateikia pirmuosius taršos tyrimų rezultatus

Gaisras Vilniuje atliekų apdorojimo aikštelėje užgesintas. Aplinkosaugininkai tęsia darbą.

Neįprastoje vietoje gimęs Kaniušonis – apie tai, kodėl sunku jo likimą nuspėti astrologams, psichiatrijos ligoninę ir chuliganizmą

Aktorius Vytautas Kaniušonis puikiai pažįstamas kino žiūrovams ir net vadinamas lietuviškuoju...

Tiesioginė transliacija / Delfi diena. Po Vilniuje kilusio gaisro, ugniagesiai įvykio vietoje darbavosi visą naktį

Vakar Vilniuje, automobilių sąvartyne kilo gaisras, kurio liepsnos buvo matomos iš įvairių miesto...

Dvejonės dėl beveik 150 mln. eurų kainavusių rūšiavimo įrenginių: uždaryti negalime, atnaujinti – brangu

Visos Lietuvos gyventojų į bendrus konteinerius išmestos mišrios komunalinės atliekos keliauja...

Karas Ukrainoje. Budanovas: yra kelios versijos, kodėl Kremlius leido įvykti teroro išpuoliui Scholzas: kai kurios šalys ir Ukraina svarsto, kaip sėsti prie derybų stalo

Naktį į ketvirtadienį Rusijos okupacinės pajėgos paleido smogiamuosius bepiločius lėktuvus...