Puikūs vasaros desertai

Kadangi vasara jau įpusėjo ir miškuose bei soduose apstu visokiu gėrybių, siūlome išsikepti nuostabių pyragų su uogomis ir vaisiais.
Tortas
CITRINOS – MĖLYNIŲ PYRAGAS SU BALTO ŠOKOLADO GLAISTU

Riebus pienas suteikia pyragui švelnų skonį, o kreminis sūris glaistui suteikia puikią tekstūrą. 10-12 porcijų.

PYRAGAS

3 1/3 stiklinės miltų
½ arbatinio šaukštelio druskos
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
½ arbatinio šaukštelio kepimo sodos
¾ stiklinės (kambario temp.) nesūdyto sviesto
2 stiklinės cukraus
1/3 stiklinės šviežių citrinos sulčių
1 šaukštelis smulkintos citrinos žievelės
4 dideli kiaušiniai
1 stiklinė ir 2 arbatiniai šaukšteliai riebaus 
pieno
2 ½ stiklinės šviežių mėlynių

GLAISTAS

310 g geros kokybės smulkinto balto šokolado; 
340 g skysto grietinėlės sūrio, kambario temp.
¾ stiklinės nesūdyto sviesto, (kambario temp.)
2 šaukštai šviežių citrinos sulčių
galima pridėti mėlynių ir citrinos skiltelių
P.S. Skystas grietinėlės sūris- tai "Mozarella", 
supakuotas maišeliuose po 200g, maišelio 
kaina - maždaug 6 Lt, rasti galima didžiosiose 
parduotuvėse. Lietuviško neteko matyti. 

PYRAGUI:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Patepkite sviestu ir pabarstykite miltais dvi 23 cm skersmens ir 5 cm aukščio skardas ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Išsijokite pirmus keturis ingredientus į vidutinio dydžio dubenį. Naudodami elektrinį mikserį dideliame dubenyje iki purumo suplakite sviestą.

Palaipsniui suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Įspauskite citrinos sultis, įdėkite nutarkuotą jos žievelę ir po vieną sumuškite kiaušinius. Plakite, kol gausite vientisą masę. Sudėkite likusiu produktus, išmaišykite ir suberkite uogas. Išpilkite tešlą į kepimo formas. Kepkite, kol į vidų kišamas testeris bus švarus ir prie jo nelips tešla – apie 40 minučių. Atvėsinkite pyragus keptuvėse ant grotelių.

GLAISTUI:

Gerai išmaišykite šokoladą, tirpinamą puode, kuris padėtas virš garų, kol šokoladas beveik ištirps. Nuimkite puodą nuo vandens ir išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite iki drungnumo temperatūros. Dideliame dubenyje iki vientisos masės išplakite kreminį sūrį ir sviestą. Įpilkite citrinos sultis, po to atvėsintą baltąjį šokoladą.

Išimkite pyragą iš formos. Nulupkite pergamentinį popierių. Vieną pyrago pusę, plokščiąja puse į viršų, padėkite ant plokščios lėkštės ir ant jo užtepkite 1 stiklinę glaisto. Ant jo dėkite kitą pyrago sluoksnį plokščiąja puse žemyn. Užtepkite likusį glaistą ant pyrago viršaus ir aptepkite šonus. Galite papuošti mėlynėmis ir citrinos riekelėmis. (Galite gaminti prieš dieną iki patiekimo. Uždenkite tamsiu dangčiu ir padėkite į šaldytuvą. Prieš patiekiant, vieną valandą palaikykite kambario temperatūroje.)

PERSIKŲ PYRAGAS SU PRIESKONIAIS IR PYNUČIŲ PLUTA

Imbieras ir cinamonas klasikiniam persikų pyragui suteikia visiškai naują skonį. 8 porcijos.

TEŠLAI:

2 ½ stiklinės miltų
1 šaukštas cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai smulkinto imbiero
2 arbatiniai šaukšteliai smulkinto cinamono
½ arbatinio šaukštelio druskos
10 šaukštų šaldyto nesūdyto sviesto, 
sukapoto 1.25 cm dydžio gabalėliais
½ stiklinės atšaldytų kietų augalinių 
konditerinių riebalų, sukapotų gabalėliais
4 šaukštai (arba daugiau) ledinio vandens

ĮDARAS

2/3 stiklinės auksinio rudojo cukraus
¼ stiklinės kukurūzų krakmolo
1 arbatinis šaukštelis smulkinto imbiero
1 arbatinis šaukštelis smulkinto cinamono
1.1kg vidutinio dydžio persikų

TEŠLAI:

Suplakite pirmus penkis produktus vidutinio dydžio dubenyje. Įdėkite sviestą ir augalinius riebalus ir juos ištrinkite pirštų galiukais. Įpilkite 4 šaukštus šalto vandens. Jei tešla sausa, pilkite dar vandens. Sulipdykite tešlą į rutulį ir padalinkite ją į dvi dalis, kurių viena būtų šiek tiek didesnė. Iškočiokite iki apvalios formos ir šaldykite nuo 2 valandų iki 2 parų.

ĮDARUI:

Sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą, citrinos sultis ir prieskonius viename inde. Užvirinkite vidutinio dydžio prikaistuvį vandens. Meskite į jį po tris persikus, blanširuokite po 1 minutę ir dėkite juos į indą su šaltu vandeniu. Naudodami mažą aštrų peiliuką, nulupkite persikus, juos perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir smulkiai pjaustykite. Įmaišykite persikų skilteles į cukraus mišinį.

Palikite įdarą pastovėti, kol išsiskirs sultys – nuo 30 min. iki 1 val. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Iškočiokite didesnę dalį ant pabarstyto miltais paviršiaus iki 32-35 cm skersmens. Dėkite ją į 22 cm skersmens gilų indą pyragui. Iškočiokite mažesnę tešlos dalį iki 27 cm skersmens ir, naudodamiesi liniuote, supjaustykite tešlą 1.25 cm pločio juostelėmis.

Išpilkite įdarą į formą, kurioje patiesta didesnioji tešlos dalis. Ant įdaro išdėliokite supjaustytas tešlos juosteles 2 cm atstumu viena nuo kitos. Dėkite juosteles jas kryžiuodami, nupjaustykite jų galus ir sulyginkite su kepimo forma. Kepkite pyragą, kol viršus paruduos, o įdaras pradės tankiai burbuliuoti (jei tešla parunda per greitai, galite pyragą uždengti folija) – kepti reikia apie 1 val. 20 min. Prieš patiekdami, atšaldykite pyragą iki kambario temperatūros.

SLYVŲ PYRAGAS SU MARCIPANŲ TRUPINIAIS

Riešutinis marcipanų mišinys yra puikus kontrastas saldžiam slyvų įdarui. 10-12 porcijų.

TEŠLA:

stiklinė miltų
¾ stiklinės per pusę padalintų migdolų
¼ stiklinės cukraus
1/8 arbatinio šaukštelio druskos
½ stiklinės šaldyto nesūdyto sviesto, 
sukapoto į 1.25 cm dydžio gabaliukus
2 šaukštai atšaldytos riebios grietinėlės
1 didelis kiaušinio trynys

TRUPINIAI

¾ stiklinės miltų
½ stiklinės migdolų tyrės (apie 140 g)
½ stiklinės  auksinio rudojo cukraus
6 šaukštai šaldyto nesūdyto sviesto, 
sukapoto į 1.25 cm dydžio gabaliukus
¼ stiklinės smulkintų migdolų

ĮDARAS

2 ¼ svaro (apie 840 g) slyvų (apie 12 vnt.), 
padalintų pusiau, be kauliukų, supjaustytų 
plonomis riekelėmis
½ stiklinės cukraus
2 šaukštai ir 2 arbatiniai šaukšteliai 
kukurūzų krakmolo

TEŠLAI:

Maišykite birius produktus smulkintuvu, kol riešutai bus pilnai susmulkinti. Įdėkite sviestą ir išmaišykite. Įdėkite grietinėlę ir kiaušinio trynį. Maišykite tai įjungdami, tai išjungdami mikserį, kol masė taps vientisa. Aplipdykite maždaug 28 cm skersmens skardą išimamu dugnu šia mase. Subadykite šakute. Šaldykite mažiausiai 2 valandas, daugiausiai – parą. Įkaitinkite orkaitę iki 205 laipsnių ir kepkite tešlą, kol ji pasidarys aukso spalvos, paspausdami tešlos pagrindą šakutės apatine puse kas 5 minutes. Išverskite tešlą ant grotelių ir atvėsinkite. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 laipsnių.

ĮDARUI:

Sumaišykite visus produktus vidutinio dydžio dubenyje; gerai išplakite ir išmaišykite. Užberkite ¾ stiklinės trupinių ant atšaldytos plutos. Padenkite slyvomis. Suberkite likusius trupinius. Kepkite, kol įdaras pradės tankiai burbuliuoti ir viršus pasidarys aukso spalvos – apie 40 minučių. Atvėsinkite 10 minučių. Išstumkite pyrago formos apačią ir išimkite pyragą. Atvėsinkite pilnai. (Gali būti pagaminamas prieš aštuonias valandas iki patiekimo, palikite kambario temperatūroje).

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Slapti vyrų medžioklės kursai. Praktinė dalis: paslaptingas ritualas, nuo kurio šiurpsta oda (21)

2016 gruodžio mėn. 9 d. 23:55
Slapti vyrų medžioklės kursai. Praktinė dalis: paslaptingas ritualas, nuo kurio šiurpsta oda
Vida Press
Kursuose, skirtuose atrasti savo moteriškumą ir išmokti vilioti vyrus, buvo ne tik teorinė dalis, apie kurią pasakojau, bet ir praktinė. Buvome išmokytos ne tik kaip pritraukti vyrus, bet ir kaip atsikratyti buvusiųjų likučių.

Į Lietuvą vis dažniau krypsta kinų akys (60)

2016 gruodžio mėn. 9 d. 23:55
2016 m. rugsėjo mėnesį pažymėjo­me Lietuvos ir Kinijos diplomatinių santykių 25-metį. Ne­at­sitiktinai jubiliejiniam vokui pasirinkome krepšinio temą: kol kas šioje šalyje esame labiausiai ži­no­mi kaip krepšinio ir trenerio Jono (Jono Kaz­lausko, treniravusio Kinijos nacionalinę vyrų krepšinio rinktinę per Pekino olimpines žaidynes) šalis. Labai dažnai ren­giniuose, pamatę užrašą Lietuva, kinai sako: „krep­­­šinis, Jonas“. Dar mus žino kaip gin­taro šalį. O gintarą kinai labai mėgsta, noriai per­­ka ir juo puošiasi.

Orai: teks vėl traukti šiltesnius drabužius (3)

2016 gruodžio mėn. 10 d. 00:00
Orai: teks vėl traukti šiltesnius drabužius
R. Tenio nuotr.
Kur buvę, kur nebuvę savaitgalį mus vėl pasieks pokyčiai.

Mokėjimo kortelėms pranašauja liūdną ateitį (149)

2016 gruodžio mėn. 9 d. 19:05
Ar galėtumėte įsivaizduoti, kaip vaikštinėjate po mėgstamą prekybos centrą, į krepšį kraunate prekes, judate vietos, kur prekes perkelsite į maišus, link ir be jokių trikdžių tiesiog išeinate į lauką. Jokios būtinybės atsiskaityti, jokio monetų skaičiavimo, jokių debetinių ir kreditinių kortelių terminalų.

Anksčiau būtų buvusios atstumtomis senmergėmis, dabar – geidžiamiausios meilužės (131)

2016 gruodžio mėn. 9 d. 20:51
Jei dar mūsų mamos sulaukusios trisdešimties dažnu atveju jau gyvendavo šeimyninį gyvenimą, ant savo pečių laikydavo visus namų kampus ir augindavo ne po vieną vaiką, tai šių laikų trisdešimtmetės vis dar mėgaujasi laisve ir nesivaržydamos gyvena gražiausius savo gyvenimo metus žinodamos, kad visuomenės akyse jos yra patraukliausio amžiaus moterys.