aA
Privačių gydymo įstaigų registro Lietuvoje nėra. Vienintelis būdas pasirinkti kvalifikuotą privatų gydytoją - kaimynų, bičiulių ar bendradarbių asmeninė patirtis. Tik šitaip sužinome apie gerus ir blogus gydytojus, paslaugų kainas.
V.Grebinskis
V.Grebinskis
Visuomenės nuostata, esą privati medicina - pati sau ponia, gydytojai gerai uždirba ir dar geriau gyvena, lupdami iš paciento nemažai pinigų, nes vis dėlto paslaugūs, nešykšti šypsenų, - skeptiškai prajuokino pašnekovą.

Privačių medicinos įstaigų asociacijos prezidentas, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos sveikatos reikalų pakomitečio pirmininkas Vadimas Grebinskis atskleidžia gerokai kitokį privačios medicinos vaizdą.

Nelygūs

Trumpai drūtai tariant, privačių medikų darbas yra saistomas visai nelogiškų, net Konstitucijos nepaisančių įsakymų. Pirmiausia, privačioms ir biudžetinėms sveikatos priežiūros įstaigoms taikomas nevienodas pridėtinės vertės mokestis (PVM) už medicinos paslaugas.

Privačiai dirbantis gydytojas negali išrašyti recepto kompensuojamiems vaistams, siųsti pacientą stacionaraus gydymo. Be to, kreipdamasis į privatų kabinetą pilietis moka dvigubai - socialinio draudimo mokestį ir privačiam gydytojui.

Jau seniai fantazuojame apie paskui ligonį "vaikščiojančius" pinigus, tačiau tos nuostatos niekaip neveikia. "Kodėl?" - klausėme kardiologo V.Grebinskio. Jis neabejoja, jeigu privačioje ir valstybinėje sveikatos sistemoje sąlygos bus sulygintos - rasis žiauri konkurencija.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0