aA
Rygos centrinio rajono teismas pirmadienį išdavė sankciją suimti karo nusikaltimais įtariamą Konradą Kalėją.
Spalio 13 dieną Rygos apygardos teismas panaikino Rygos centrinio rajono teismo sprendimą neišduoti sankcijos suimti K. Kalėją, ir prokuratūra galėjo pakartotinai pareikalauti teismo sankcijos jį suimti. Neturėdama sankcijos areštui, Latvija negalėjo reikalauti išduoti K. Kalėją, kad galėtų pateikti jam kaltinimą.

Latvijoje gimęs Australijos pilietis K. Kalėjas kaltinamas tuo, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacių okupuotoje Latvijoje padėjo vykdyti žydų žudynes. 1941-1942 metais jis, būdamas Salaspilio gyvenvietės ir Salaspilio koncentracijos stovyklos policijos apsaugos antrosios kuopos vadas, buvo atsakingas už išorinę ginkluotą stovyklos, taip pat taikių gyventojų apsaugą atliekant priverstinius darbus.

K. Kalėjas 1913 metais gimė Rygoje. Po karo emigravo į Australiją ir 1957 metais tapo jos piliečiu, o 1959 metais jis persikėlė gyventi į Jungtines Valstijas, iš kur buvo deportuotas 1994 metais. 1997 metais jis taip pat buvo deportuotas iš Kanados, nes pateikė melagingų žinių apie veiklą karo metais.

Šių metų pradžioje Didžiojoje Britanijoje kilo didelis ažiotažas, kai "nacių nusikaltėlių medžiotojai" aptiko K. Kalėją senelių prieglaudoje ir jam buvo leista grįžti į Australiją. Šiuo metu jis gyvena latvių bendruomenėje netoli Melburno.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.