aA
Sigitas Kaktys Buvęs Seimo narys ir ministras, pasirašęs Mažeikių naftos komplekso pardavimo JAV kompanijai “Williams International” sutartis
Galiu tik apgailestauti, kad Konstitucinis Teismas tik dabar pateikė savo išaiškinimą.

Kai kurios Seimo priimtų teisės aktų, reglamentuojančių Lietuvos naftos kompleso pardavimą, nuostatos asmeniškai man jau seniau kėlė tam tikrų abejonių.

Tiesa, tuomet aš nieko negalėjau pakeisti, nes buvo priimtas toks Seimo valios aktas ir kažkokios mano kalbos būtų buvę bereikalingos. Valstybės finansinė situacija buvo kritiška ir nebebuvo laiko ilgiau vilkinti sutarčių pasirašymo.

Lietuva iki metų galo turėjo grąžinti Mažeikių naftos reorganizavimui paimtus pinigus - daugiau kaip 100 mln. Lt. Be to, iki metų galo dar reikėjo grąžinti apie 1,3 mlrd. Lt kitų skolų.

Dabar vertinant, kai kurie mūsų prisiimti įsipareigojimai, galbūt ir nėra labai naudingi Lietuvai, bet tuo metu valstybei grėsė finansinė katastrofa. Buvo iškilusi grėsmė lito stabilumui.

Konstitucinio Teismo sprendimas turi būti vykdomas besąlygiškai - ir Seimo priimti teisės aktai, kurie pripažinti antikonstituciniais, turi būti peržiūrėti ir suderinti su pagrindiniu Lietuvos Respublikos įstatymu.

Kuo greičiau šitai bus padaryta, tuo bus geriau. Jei Konstitucinis Teismas būtų pateikęs savo išaiškinimą anksčiau, manau, kad ir ankstesnis Seimas būtų pakoregavęs savo paties priimtus antikonstituciškus įstatymus.

Po to, kai Seimas pakoreguos šiuos teisės aktus, teks tarti žodį teisininkams bei kitiems ekspertams. Jie turės nuspręsti ar Lietuvai, kaip valstybei, naudinga revizuoti Mažeikių naftos pardavimo sutarties sąlygas.

Vis dėlto, abejoju, kad sutarties sąlygos būtų pakeistos iš esmės. Kita vertus, priklausomai nuo to, kaip elgsis naujoji Vyriausybė bei Seimas, kaip bus peržiūrimos sutartys, ar “Williams” teks kreiptis dėl Lietuvos įsipareigojimų laužymo į Londono tarptautinį arbitražą ar ne, priklausys ne tik investuotojų nuomonė apie Lietuvą, bet ir viso šalies ūkio perspektyvos.

Jeigu šitie dalykai bus politizuojami, gali būti netgi katastrofiškų pasekmių.

Valdžia ir ekspertai mano, kad “Williams” išprašyti iš Lietuvos nederėtų

Tai komentuoja:

Kęstutis Virketis Seimo Teisės departamento direktorius

Elena Leontjeva Laisvosios rinkos instituto prezidentė

Gitanas Nausėda Ekonomikos mokslų daktaras

Jonas Lionginas Buvęs Rolando Pakso Vyriausybės finansų ministras, liberalas

Gediminas Jakavonis Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkas