aA
Vis santūriau Rusijos gyventojai vertina Sovietų valstybės įkūrėjo Vladimiro Lenino asmenybę.
Tai rodo apklausos duomenys, kuriuos penktadienį paskelbė Rusijos viešosios nuomonės tyrimo centras. Apklausoje, surengtoje "pasaulio proletariato vado" gimimo 130-ųjų metinių, minimų balandžio 22 dieną, išvakarėse, dalyvavo 1600 šalies suaugusių gyventojų.

Respondentas buvo pasiūlyta atsakyti į klausimą, kaip, jų nuomone, bus vertinamas šis žmogus po 40-50 metų. Duomenys palyginami su panašios apklausos 1995 metų balandį rezultatais.

Dabar 36 proc. Rusijos gyventojų mano, kad niekas, išskyrus istorikus, Lenino neprisimins, o prieš penkerius metus tokios nuomonės buvo 25 proc. apklaustųjų.

Jis bus prisimenamas kaip įžvalgus politikas, kuris sugebėjo primesti savo valią didžiulei šaliai - tokia 13 proc. respondentų nuomonė (buvo 19 proc.)

Leninas bus prisimenamas kaip vadas, kuriam labiausiai rūpėjo darbo žmonių interesai - 17 proc. (buvo 18 proc.).

Jis buvo politinis avantiūristas - mano 6 proc. Rusijos piliečių, o prieš penkerius metus taip manė 12 proc.

Jis buvo žiaurus diktatorius, pasirengęs aukoti milijonų žmonių gyvybes - mano 7 proc. respondentų (buvo 12 proc.).

Jis bus prisimenamas kaip žmogus, kuris nesuprato ir nemylėjo Rusijos - taip dabar mano 2 proc. respondentų, o 1995 metais jų buvo 5 proc.

Negalėjo atsakyti į klausimus dabar 8 proc., o prieš penkerius metus 14 proc. Rusijos gyventojų.

Kaip matyti iš pateiktų duomenų, per pastaruosius penkerius metus kiek sumažėjo neigiamų emocijų vertinant šį politikos veikėją. Į pirmą vietą iškyla V. Lenino kaip asmenybės, turėjusios įtakos istorijos proceso raidai, o ne kaip vis dar aktualios ideologijos teorijos kūrėjo, reikšmė. Matyt, V. Lenino veiklos reikšmė ir toliau bus apmąstoma.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.