aA
Tarptautiniai skambučiai priešgaisrinės tarnybos telefonu "01" buvo peradresuoti iš bendrovės "Neltė" tinklo.

Apie tai penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė "Lietuvos telekomo" generalinis direktorius Tapio Paarma.

"Lietuvos telekomas" juridiškai yra saugus. Mes turime visus įrodymus, kad visi šie skambučiai buvo peradresuoti iš "Neltės" tinklo. Todėl, norėdami užtikrinti visuomenės saugumą, nuo 10.30 val. sustabdome skambučių priėmimą iš "Neltės" tinklo", pareiškė T. Paarma.

Jo teigimu, skambučių priėmimas iš "Neltės" tinklo bus sustabdytas "tiek, kiek reikės". "Lietuvos telekomas" apie ketinimus sustabdyti duomenų priėmimą "Neltės" neperspėjo.

"Mes nesusisiekėme su "Nelte". Kai vyksta tokie dalykai, jokių paaiškinimų nereikia. Aiškintis bus galima vėliau", sakė T. Paarma.

"Neltės" generalinis direktorius Mindaugas Kirkliauskas BNS sakė, jog toks "Lietuvos telekomo" sprendimas paralyžiuos "Neltės" veiklą.

"Faktiškai paralyžiuojama mūsų centro veikla, nes mes dirbame telefonu. Nebebus galima prisiskambinti nei į radijo iešką, nei į mūsų 800-uosius numerius, mes negalėsime skambinti klientų pavedimu", sakė M. Kirkliauskas.

Iš viso priešgaisrinei tarnybai iš "Neltės" tinklo buvo peradresuota daugiau kaip 500 skambučių. Jų vidutinė trukmė buvo labai trumpa, tačiau jie kartodavosi kas vieną-dvi minutes.

Priešgaisrinės apsaugos departamento Informatikos ir ryšių su visuomene skyriaus viršininko pavaduotojas Vladas Rakštelis BNS sakė, kad daugiausia skambučių peradresuota iš NVS, buvusių komunistinio lagerio Europos šalių, taip pat iš JAV.

"Aš tikiuosi, kad vyriausybės institucijos imsis visų būtinų veiksmų prieš "Neltę", tvirtino "Lietuvos telekomo" vadovas.

"Lietuvos telekomo" spaudos konferencijoje dalyvavęs Susisiekimo ministerijos Ryšių departamento direktorius Jonas Ūsas teigė, jog būtina atlikti kruopštų ir atsakingą tyrimą, kuriam gali nepakakti vienos dienos.

"Kalbamės su tarnyba, galinčia atlikti išsamų patikrinimą. Kol kas neaišku, ar tai buvo techninis gedimas, ar darbuotojų neatsakingumas", sakė J. Ūsas.

M. Kirkliauskas BNS tvirtino, jog skambučių peradresavimą greičiausiai sukėlė "programinė klaida".

"Neltė" yra radijo ieškos operatorius ir neturi teisės teikti tarptautinio telefono ryšio paslaugų.

"Kažkur "Neltės" tinkle ar už jo vyksta labai keisti dalykai. Visi tarptautiniai skambučiai buvo peradresuoti iš "Neltės" tinklo", tvirtino T. Paarma.

Pasak J. Ūso, visi priešgaisrinei tarnybai nukreipti tarptautiniai skambučiai į Lietuvą pateko ne per "Lietuvos telekomo" tarptautinio ryšio stotį, todėl galima įtarti "neteisėtą "Neltės" veiklą".

M. Kirkliauskas neigė, jog iš "Neltės" tinklo peradresuoti skambučiai buvo tarptautiniai.

"Mes nesame tarptautinis operatorius ir neturime tokių techninių galimybių", tvirtino "Neltės" vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.