aA
Belgijos Katalikų Bažnyčios vadovas kardinolas Godfriedas Danneelsas (Godfridas Danelsas) sakė, kad nenustebtų, jei kitais metais popiežius Jonas Paulius II atsižadėtų Šventojo Sosto. Kardinolo komentarai, kuriais atnaujinama diskusija apie 80 metų popiežiaus pasitraukimo tikslingumą, pateikiami ketvirtadienį išleistoje knygoje.
Pope John Paul II2
Pope John Paul II2
G. Danneelsas interviu knygai sakė, kad tam tikro amžiaus sulaukę popiežiai turėtų pasitraukti. Paklaustas, ar nurodymas 75-erių metų vyskupams išeiti į emeritūrą turėtų galioti ir popiežiams, kardinolas atsakė: "Šis klausimas neišvengiamai bus užduotas ir popiežiams. Aš nenustebčiau, jei popiežius, pasibaigus 2000-iesiems, išeis į emeritūrą. Jis bet kokia kaina norėjo sulaukti jubiliejinių 2000-ųjų metų, bet manau, kad po jų gali pasitraukti".

"Ateityje, galvoju, viskas taip ir turės būti", apie popiežių emeritūros neišvengiamumą sakė G. Danneelsas.

Praėjusį sausį vokiečių vyskupas Karlas Lehmannas (Karlas Lėmanas) sukėlė karštus ginčus užsiminęs, kad vieną dieną popiežius, jei jaus nebegalįs tinkamai atlikti pareigų, gali pasitraukti.

Paprastai popiežiais būnama iki gyvos galvos. Paskutinis savo noru pasitraukęs popiežius yra Celestinas V, kuris Šventojo Sosto atsižadėjo 1294 metais. 1415-aisiais nenoromis turėjo pasitraukti Grigalius XII, kad tuo pačiu metu nebūtų daugiau kaip vieno popiežiaus.

Pagal Bažnyčios kanonų teisės 332-ąjį kanoną popiežius gali laisva valia atsistatydinti, bet jis yra aukščiausiasis pontifikas, todėl nėra kam priimti jo atsistatydinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.