aA
Eksperimentą atliko "StemCells California Inc." Pastaruoju metu tai ne pirmas bandymas transformuoti kamienines ląsteles ir panaudoti jas medicinoje bei mokslo tyrimuose.

Kamieninės ląstelės gali išsidiferencijuoti į įvairias organizmo ląsteles. Mokslininkai viliasi, kad dėl šios savybės bus galima išauginti audinių ar net organų transplantacijai.

"StemCells" savo eksperimento rezultatus pateikė Eksperimentinės biologijos draugijos susitikime San Diege.

Kaulų čiulpų kamienines ląsteles, kurios paprastai virsta kraujo kūneliais, mokslininkai suleido pelėms su dirbtinai pažeistomis kepenimis. Kaulų čiulpai dažnai persodinami piktybinėmis kraujo ligomis sergantiems pacientams.

Antroje eksperimentų serijoje 50 proc. transplantacijų buvo sėkmingos - kamieninės kraujo ląstelės virto kepenų ląstelėmis.

Tai pirmas kartas, kai kepenų funkcija buvo atkurta tokiu būdu, sakė mokslininkai. Tikimasi, jog ateityje taip bus galima gydyti ir žmonių kepenų ligas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.