aA
Opozicinių Centro ir Socialdemokratų frakcijų atstovai teigiamai vertina prezidento Valdo Adamkaus metinį pranešimą, tačiau nuosaikioji konservatorė atmeta priekaištus buvusiajai Gedimino Vagnoriaus Vyriausybei.
Centro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas labai gerai įvertino prezidento raginimą imtis naujos politikos.

"Tai pagrindas būsimajam Seimui", BNS korespondentui sakė R. Ozolas. Jis pridūrė, kad centristai "be jokios abejonės" atsižvelgs į šį kvietimą, rengdami savo programines nuostatas.

Pasak R. Ozolo, prezidento pareikšti teiginiai apie naująją politiką "yra naujos valdžios formavimo pirmoji stadija". Eiliniai Seimo rinmimai vyks rudenį.

Be to, R. Ozolui "labai patiko, kaip suformuluoti ir pateikti energetikos, kaimo ir švietimo klausimai, nauji biudžeto formavimo principai".

Opozicinės socialdemokratų partijos pirmininkas Vytenis Andriukaitis žurnalistams sakė matąs du svarbiausius V. Adamkaus pranešimo aspektus.

"Prezidento kalbą vertinu labai pozityviai. Labai svarbu, jog atkreiptas dėmesys, kad mokesčių sistemos netobulumai didina socialinius skirtumus", sakė V. Andriukaitis.

Pasak LSDP vadovo, nors prezidentas ir nepasakė, kad būtina pereiti prie progresyvinės mokesčių sistemos, tačiau kaip naujos politikos vieną pagrindinių problemų jis įvardijo itin didelį socialinį atotrūkį visuomenėje.

V. Andriukaitis sakė neišgirdęs naujų minčių eurointegracijos aspektu, tačiau, pasak LSDP lyderio, svarbu, jog prezidentas pabrėžė, kad tai turi vykti "kuo palankesnėmis Lietuvai sąlygomis".

Nuosaikiųjų (konservatorių) frakcijos narės Elvyros Kunevičienės teigimu, prezidento kalba "europinio, civilizuoto stiliaus, išsamiai parengta".

Pasak E. Kunevičienės, jai padarė įspūdį samprotavimai, kurie verčia susirūpinti skurstančių žmonių gausėjimu.

Be to, E. Kunevičienė pritarė prezidento išsakytoms mintims apie biudžeto strateginį planavimą ir iždo reformą.

Tačiau nuosaikioji konservatorė BNS sakė, jog "negali sutikti su netiesa" dėl buvusios Gedimino Vagnoriaus Vyriausybės neadekvačiai suformuoto pernykščio biudžeto.

E. Kunevičienė pakartojo savo nuostatą, kad po G. Vagnoriaus kabineto pasitraukimo "pašlijus valstybės finansų valdymui, sutriko ir mokesčių drausmė".

Spaudžiant prezidentui, G. Vagnorius atsistatydino 1999 metų pavasarį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.