aA
Tyrimai parodė, kad žmonės, savyje užgniaužiantys džiaugsmą, iš tikrųjų kenkia savo sveikatai.
Šokolado valgymas, vartymasis lovoje iki pat pietų, televizoriaus žiūrėjimas bei mylėjimasis kai kuriuos žmones priverčia jaustis greičiau kaltais nei laimingais, tačiau ekspertai rekomenduoja nuoširdžiai džiaugtis visais gyvenimo siūlomais, net ir nedideliais malonumais.

"Mes turėtumėme daugiau laiko uostyti gėles ir pajausti jų kvapą," teigia daktaras Geoffas Lowe, psichologas iš Hullo universiteto. Jis kartu su imunologu Johnu Greenmanu atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad žmonės, besijaučiantys kaltais, kad jiems linksma, turi daug silpnesnę imuninę sistemą ir yra mažiau atsparūs įvairioms infekcijoms.

Tyrimo metu savanoriai respondentai buvo paprašyti įvardinti 20 pačių maloniausių užsiėmimų ir įvertinti juos nuo 1 iki 10 balų pagal tai, kokį džiaugsmo ar kaltės jausmą jie vėliau sukelia.

Pavyzdžiui, šokolado valgymas vidutiniškai gavo 8 "kaltės" ir 7.5 "džiaugsmo" balus, televizoriaus žiūrėjimas atitinkamai 5 ir 7, o seksas - 1 ir 9 balus.

Vėliau buvo ištirta ir įvertinta tyrime dalyvavusių respondentų imuninė sistema. Pasirodė, kad antikūnių, padedančių kovoti su infekcijomis, lygis buvo daug žemesnis tų žmonių, kurie jautė daugiau kaltės nei džiaugsmo besilinksmindami. "Mes turėtumėme palankiau žiūrėti į malonumus, ypač į kasdieninius įprastus džiaugsmus," patarė Lowe.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.