aA
Lietuvos konservatoriai netiesiogiai atsakė į Liberalų sąjungos raginimą burtis dešiniosioms jėgoms, net nepaminėdami nei pačių liberalų, nei jų iniciatyvos.
Konservatorių taryba pareiškė, kad "patikimo politinio bendradarbiavimo prielaidos" subręs, kai partijos savo suvažiavimuose aiškiai apsispręs dėl šalies vakarietiško integracijos kelio į Europos Sąjungą ir NATO, dėl nacionalinio saugumo prioritetų ir kariuomenės kūrimo, privatizavimo ir užsienio kapitalo atėjimo.

Tėvynės sąjungos (TS) tarybos pareiškime trečiadienį, kurį pasirašė partijos pirmininkas Vytautas Landsbergis, teigiama, kad konservatoriai visada kvietė centro dešiniąsias jėgas vienytis rinkimų kampanijose ir niekada nepritarė jų skaldymuisi.

"TS visada kvietė centro dešiniąsias partijas vienytis rinkimų kampanijose ir kartu imtis atsakomybės. Ji niekada nepritarė dešiniojo centro partijų skaldymuisi, smulkėjimui, viso dešiniojo sparno silpninimui", sakoma pareiškime.

Jame pažymima, kad dabar konservatoriai sutaria su Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga telkti jėgas politinėje veikloje, ypač rengiantis Seimo rinkimams, "eiti į juos petys į petį". TS siūlys tai ir savo tradicinei sąjungininkei Krikščionių demokratų partijai.

Tame pačiame sparne konservatoriai mato ir kitas apsisprendusias dešiniąsias partijas, o "ekstremistinės partijos šiame sparne neturės vietos, nors ir skelbtųsi dešiniosiomis".

"Centro sąjungos vadovybei tampant kairiojo populistinio bloko dalyve, politinis spektras kristalizuojasi ir skaidrėja", rašoma pareiškime.

TS nuomone, apie individualią politinę kryptį Lietuvoje šiandien liudija ne svarbiausieji socialiniai ir ūkiniai uždaviniai, kurie pakankamai vieningai suprantami, bet išsiskiriantis partijų požiūris į neefektyvų, grobstomų įmonių privatizavimą ir užsienio kapitalo atėjimą, į nacionalinio saugumo prioritetus bei kariuomenės kūrimą, į pasirinktą vakarietišką integracinį kelią, siekiant jungtis į Europos Sąjungą ir NATO.

"Visos partijos turi raiškias galimybes pasisakyti šiais klausimais būsimuose suvažiavimuose bei jų tvirtinamose programose. Iš to subręs ir patikimo politinio bendradarbiavimo prielaidos, kurių TS ir tikisi", sakoma pareiškime.

Balandžio 13 dieną Lietuvos liberalų sąjunga paskelbė kreipimąsi, kuriame paragino telktis visas dešiniąsias ir centro dešiniąsias politines jėgas. Jų raginimą parėmė tik Tautininkų sąjunga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.