„Microsoft“ savo ruožtu inicijuoja elektroninės valdžios padėties tyrimą, kuris turėtų įvertinti viešajame sektoriuje teikiamų paslaugų prieinamumą elektroninėje erdvėje, kokybę bei plėtros perspektyvas ir pateikti rekomendacijas Vyriausybei.

Skatins atvirosios programinės įrangos naudojimą

Vyriausybės posėdį artimiausiu metu turi pasiekti nutarimas, kuriame bus patvirtinta Atvirosios programinės įrangos vartojimo ir pritaikymo 2006-2009 metų programa bei numatytas jos finansavimas iš valstybės bei savivaldybių biudžetų lėšų.

Anot projekto rengėjų, programos tikslas – sudaryti nediskriminacines sąlygas gaunant ir teikiant viešąsias paslaugas nepriklausomai nuo naudojamos programinės įrangos.

Ši programa skatins platesnį atvirosios programinės įrangos, kurią daugeliu atvejų galima nemokamai atsisiųsti, naudoti, nemokamai kopijuoti, o taip pat platinti ir modifikuoti, naudojimą.

Programa taip pat analizuos atvirosios programinės įrangos patikimumą bei tinkamumą naudoti valstybiniame bei privačiame sektoriuje.

Programos įgyvendinimui numatyta skirti 860 tūkst. litų, iš kurių 400 tūkst. litų - atvirosios programinės įrangos platesnio naudojimo skatinimui, 60 tūkst. litų - atvirosios programinės įrangos rinkinio ir vartotojo vadovo smulkiam ir vidutiniam verslui parengimui, 30 tūkst. litų - perėjimo prie atvirosios programinės įrangos valstybės ir savivaldybių institucijose poveikio ir kaštų vertinimui ir kt.

Anot Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktoriaus pavaduotojo Gintauto Vilkelio, šiuo metu Lietuvoje daugiau nei 91 proc. rinkos užima „Microsoft“, tad atvirojo kodo programinei įrangai telieka 9 proc. Todėl neprotinga būtų skatinti uždarojo kodo programinę įrangą, kuri ir taip dominuoja.

Lietuvos Savivaldybių asociacija, Nacionalinė vartotojų konfederacija, Verslo darbdavių konfederacija, VGTU ir kt. atstovai yra pasiuntę kreipimąsi aukščiausiems šalies vadovams, skatindami šią programą priimti kuo greičiau.

Anot jų, rinkoje naudojami „MS Office“ elektroninių dokumentų formatai priklauso „Microsoft“ korporacijai ir praktiškai neprieinami kitiems gamintojams. Be to, šiuo metu egzistuoja apie 40 teisės aktų, kuriuose reikalaujama, kad informacija, teikiama valstybės institucijoms, būtų tik „MS Office“ programų formatais.

Tokiu būdu esą teisiškai įtvirtinta vieno programinės įrangos gamintojo išskirtinė pozicija, diskriminuojami kiti analogiškų produktų gamintojai, o „Microsoft“ programos platinamos daugumai Lietuvos vartotojų sunkiai įkandama kaina.

Tačiau tuo pat metu Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva ir Verslo programinės įrangos aljansas yra išreiškę susirūpinimą, kad dabar rengiama programa yra ne atvirojo kodo programų naudojimo skatinimas, bet protegavimas. O to, jų nuomone, Vyriausybė neturetu daryti, nes tai reiškia, kad vienam verslo modeliui yra suteikiamas pirmumas kito atžvilgiu.

Programoje teisės aktų, reglamentuojančių santykius programinės įrangos panaudojimo srityje, tobulinimui numatoma skirti 30 tūkst. litų.

„Microsoft“ inicijuoja valdžios institucijų tyrimą

„Microsoft“ savo ruožtu šią savaitę paskelbė Lietuvoje inicijuojanti elektroninės valdžios padėties tyrimą, kuris turi įvertinti šiuo metu viešajame sektoriuje teikiamų paslaugų prieinamumą elektroninėje erdvėje, jų kokybę bei plėtros perspektyvas.

Šį tyrimą atlieka Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir Vilniaus universiteto UNESCO Tarptautinis žinių ekonomikos ir žinių vadybos centras. Tyrimo pirmasis etapas, į kuri „Microsoft“ ketina investuoti apie 50 tūkst. litų, turėtų būti baigtas kitų metų lapkritį, tada pateiktos rekomendacijos.

„Microsoft“ deklaruoja, kad pagrindinis tyrimo tikslas – nustatyti, ar šiuo metu Lietuvoje formuojama viešųjų elektroninių paslaugų sistema yra kryptinga bei orientuota į ilgalaikę perspektyvą. Tyrimą ketinama atlikti keturiais pjūviais: viešojo administravimo efektyvumo didinimo, korupcijos prevencijos, paslaugų prieinamumo bei kylančių rizikų.

„Neketiname būti tie, kurie priims sprendimą už Vyriausybę. Vyriausybė turi teisę priimti sprendimą, remdamasi rekomendacijomis. Bet nemanau, kad Vyriausybės vaidmuo yra pasakyti: „Mes esame technologiškai subjektyvūs, save apribojame keliomis rekomendacijomis ir nenorime pažiūrėti, ar kitos rekomendacijos daug labiau atitinka mūsų šalies poreikius“, - ketvirtadienį teigė „Microsoft“ viceprezidentas Rytų ir Vidurio Europai V.Torossianas.

Tiesa, jis tikino, kad „Microsoft“ inicijuojamas tyrimas ir jo apsilankymas Lietuvoje nėra susijęs su Vyriausybės planais. Esą išsamių šios srities studijų iki šiol Lietuvoje nebuvo atlikta ir tai gali tapti kliūtimi plėtojant vieningą elektroninių paslaugų sistemą, todėl „Microsoft“ nori užpildytų spragą.

„Asmeniškai manau, kad, ar esi Vyriausybės narys, ar privataus verslo atstovas, kuo daugiau sprendimų priimi remdamasis nauda, kurios tikiesi iš rekomendacijų“, - kalbėjo V.Torossianas.

IVPK atstovo Gintauto Vilkelio teigimu, šis „Microsoft“ tyrimas – natūrali ir objektyvi kompanijos reakcija, kuri žengia atsakomuosius žingsnius.

„Pati idėja, kai privati kompanija atlieka Lietuvos valdžios institucijų tyrimą, ta pati kompanija, kuri dominuoja rinkoje ir gauna didelius pelnus, natūralu, kad tai pirmiausiai susiję su savo interesų rinkoje apsauga, o po to su objektyviais ketinimais“, - teigė G.Vilkelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją